Jorden har blivit en grad kallare

161015-rockstrom-tv4

DT-Logga-Liten

2016-12-10 Dalarnas Tidningar

Enligt USA:s rymdstyrelse NASA har den globala temperaturen över land störtdykt med en hel grad sedan i somras. Det är den snabbaste avkylningen som uppmätts i satellitåldern. Temperaturen är nu tillbaka på samma nivå som genomsnittet för de senaste 20 åren.

Avkylningen lär fortsätta några månader, driven av det kalla väderfenomenet La Niña. Det har efterträtt en ovanligt varm El Niño, som värmt stora delar av Jordens yta – inklusive både Arktis och Stora Barriärrevets koraller.

Paradoxal är nyheten om 20 grader varmare än normalt i Arktis. I media skrämdes klimatgurun Johan Rockström med en överhettad framtid. Men det vara bara tillfälligt lägre lufttryck, som släppte fram varm atlantisk havsluft över Arktis.

Sådan övertemperatur inte är helt ovanlig. Även 30 grader har förekommit. Vidare balanserades värmen i Arktis av att det var närmare 30 grader kallare än normalt i Sibirien.

El Niño och La Niña berör Stilla Havet mellan Peru och Nya Guinea. Det är nästan hälften av jordens omkrets. Jämfört med det är Arktis litet. Därför lär de närmaste måna-derna nu bli kallare än vanligt.

Solforskare visar nu att Solen åter blivit lika passiv som under den kalla lilla istiden. Det förebådar ett par kalla decennier – tvärt emot vad Johan Rockström och FN:s klimatpanel IPCC hävdar.

Tege Tornvall
Sture Åström

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Jorden har blivit en grad kallare

  1. Du vet: Av barn och dårar får man höra sanningen.

   Det stämde för H. C. Andersen. Men kanske inte alltid. . .

 1. Ni som är kunniga kan titta på följande video strax under 2 minuter som säger sig vederlägga uppgifterna i artikeln. Det skulle vara kul med en kommentar från er som är insatta i detta:

  1. Jag kan inte påstå att jag är särskilt kunnig om just detta. Och den snygga tjejen snackar så fort och livfullt att jag inte uppfattar allt hon säger.

   Dock tror jag mig förstå att hon snackar om havens temperaturer. Vår artikel avser temperaturen över land. Den reagerar snabbare än den över havet, eftersom vattnet har så stor värmekapacitet. För kortsiktiga prognoser, månader, ger temperaturen över land tidigare indikationer. När La Niña får verka kommer haven också att kylas.

  2. Rimligtvis sjunker och stiger temperaturen snabbare över land än över havet. Landbrisen och sjöbrisen drivs av denna skillnad i uppvärmning och avkylning. Samtidigt så betyder detta att en utjämning av temperaturen i de nedre luftlagren sker. Hur fort detta går har jag ingen aning om nog bör det vara så att om lufttemperaturen över land sjunker så sjunker också lufttemperaturen över haven, dvs den globala temperaturen sjunker. Kvinnan i videon har naturligtvis rätt när hon säger att temperaturen alltid sjunker snabbt efter att en el nino avslutats och det är säkert så att det här året blir ett av de varmaste som registrerats. Det ser helt klart ut som om vi har en global uppvärmning. Det är dock inte så konstigt med tanke på att vi är på väg mot mer “normala” temperaturer efter den lilla istiden. Vad jag vet så finns inga vetenskapligt hållbara bevis för att temperaturerna påverkas av mänskliga utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser.

 2. Kan man verkligen lita på reella mätningar av temperaturen? IPCC tro ju mer på resultaten från datorsimuleringar och enligt dessa blir det bara varmare och varmare. När inte kartan och terrängen stämmer överens i det militära är det kartan som gäller.

 3. Det borde förtydligas vad DT:s (Dalarnas Tidningar) logga har med saken att göra. Texten är visserligen undertecknad med Klimatsans, men som DT:s logga har placerats, är det lätt att misstolka texten som en artikel på nyhetsplats i DT. Det borde förtydligas, att detta har varit en INSÄNDARE till DT och att tidningen inte står för innehållet i texten.

  Och vad bygger då denna insändare till DT på? Ja inte är det någon press release från NASA som ligger bakom rubriken och första stycket. Så vitt jag förstår är källan en artikel skriven av David Rose i den brittiska tidningen Mail on Sunday den 26 nov 2016 och därefter citerad av Breitbart News.

  Denna artikel har fått massiv kritik. Vill man läsa motargumenten kan man googla och läsa New York Times (2 dec), Washington Post (6 dec), The Guardian (5 dec). Artikeln i The Guardian har rubriken “Fake news…”. Det är också intressant att läsa Zeke Hausfathers blogginlägg (3 dec) på carbonbrief.org där han beskriver olika mätmetoder och effekten av El Nino och där han kallar Roses artikel för “deeply misleading”.

  1. Det är roligt att du hälsar på Henrik !

   Men du haft lite brått. Du får läsa hela artikeln. Den är tydligt undertecknad, så någon misstolkning som nyhetstext borde inte vara möjlig. Du får förklara hur du tänkt.

   Som jag påpekat i en tidigare kommentar avser grafen temperaturen över land. Kritiken blandar ihop det med temperaturen över havet.

   Det vi vet om Rose respektive NYT, WP och Guardian är att de senare är blint troende på IPCC och gärna överdriver t.o.m. Rose har vi funnit pålitlig. Data kommer inte från en pressrelease utan från en databas.

   Jag ber dig återkomma i februari och då visa om Jorden blivit varmare eller kallare.

 4. Kan man få en länk till NASAs uttalande kring att lufttemperaturen har dykt sedan sommaren?

  1. Visst kan du få det. Gå till Wattsupwiththat, där frågan behandlats.

   Vi jobbar utan kansli och har därför tyvärr inga resurser att söka reda på sådana detaljer. Du verkar ju mycket väl insatt.Vad jobbar du själv med ?

 5. Jag har läst hela artikeln och sett att den är undertecknad. Men artikeln cirkulerar nu på Facebook med Dalarnas Tidningars logga som illustration. Den som endast tittar på FB:s nyhetsflöde läser att “Dalarnas Tidningar har skrivit att NASA har sagt…” Good news, tänker många och gillar och delar.
  Så har jag tänkt. Så är det möjligt att tolka detta som nyhetstext.

  1. Henrik! Det är lite svår att själv bestämma hur Facebook väljer att “citera” en artikel, dvs. om loggan hamnar där eller inte.

   Det är faktiskt ganska roligt eftersom Facebook åmar sig så mycket om s.k falska nyheter och sedan själv bidrar till att förfalska en nyhet; inte innehållet men källan till den och därmed “lurar” massor med människor.

   Du kanske kan tipsa Dalarnas Tidning så kan de göra en artikel om hur inkonsekventa Facebook är och hur det drabbar DT (negativt?).

Comments are closed.