Vilseledande om solel

Solpaneler invid E18 öster om Västerås, VLT:s illustration.

Notera hur upprättstående panelerna är, eftersom Västerås befinner sig så långt från ekvatorn.

2017-04-15

Vilseledande av Mälarenergi om solel

I det senaste numret av Mälarenergis kundtidning Nonstop sjunger man återigen solpanelernas lov. För att allmänheten inte skall bli vilseledd ser jag det som nödvändigt med ett antal upplysningar om vad åtminstone jag betraktar som fakta.

I artikeln säger Bengt Stridh, som har varit ansvarig för forskningen runt Solparken vid E18, att det kommer att bli svårt att få solelen att klara sig utan subventioner på våra breddgrader. Mälarenergi tvekar dock inte att erbjuda sina kunder möjligheten att, via subventioner och nettodebitering, köpa något av sina så kallade Solpaket. Någon upp-lysning om vad produktionskostnaden i dessa paket är per kWh ges inte. Man skriver istället att solelen blir billigare och billigare. Och detta trots att den kostar flera gånger mer än det Mälarenergi har tillgång till på andra sätt.

När solen skiner lovar Mälarenergi att ta emot det solpanelerna ger och i motsvarande grad får solpanelägarna minska antalet kWh på sin elräkning. Det blir ett avdrag på ca 1 kr/kWh och detta kanske i gynnsamma fall nästan kan göra så att panelägarna får ersättning för sina kostnader.

Problemet med det här är att Mälarenergi lika gärna kunde ha fortsatt att låta sina normala producenter leverera till under en tredjedel av det man betalar till panelägarna. Mellanskillnaden får vi som inte har paneler betala.

Jag antar att Mälarenergi tar kostnaden på sin marknadsföringsbudget. Det kan ju inte vara så att de som är ansvariga för produktionen vill köpa in energi till en kostnad som är tre gånger högre än nödvändigt.

Jag har inget emot att man ger stöd till solpaneler. Jag kan till och med tänka mig att betala för dessa försök. Det jag har svårt för är att man smyger med att informera om ett antal viktiga ekonomiska fakta i målet.

Är man rädd för att få allmänheten emot sig om detta skulle ske?

Ove Wilder

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vilseledande om solel

 1. Jag hoppas att Mälarenergi bemöter den vilseledande informationen ovan. Jag har solpaneler och säljer det överskott jag får från dem till Mälarenergi. Det mesta som produceras används i mitt eget hus innebärande att köpt elenergi minskar.

  Det pris som Mälarenergi betalar för det överskott jag säljer till dem följer Nord Pools prissättning med viss reducering. Detta innebär att Mälarenergi inte subventionerar solcellsägare.

  Däremot så kan du som investerar i solceller ansöka om att få bidrag för din installation av staten via respektive länsstyrelse om det finns pengar kvar. Du får även skattereduktion för varje kWh som säljs ut på nätet (F.n. 60 öre/kWh). Om det inte finns pengar för bidrag kvar som får man ROT-avdrag.

  Mälarenergi ger således inget stöd för installation av solceller.

  1. “Jag hoppas att Mälarenergi bemöter den vilseledande informationen ovan”.
   Vad är det som är vilseledande?

   Solpanelägarna får avdrag med 1,00 kr/kWh samtidigt som den inköpta elen från Nord Pool kostar 0,27 kr/kWh (snittpris 2016), så innebär det ju att någon annan tvingas betala mellanskillnaden på 0,73 kr/kWh.
   Menar du på fullt allvar att Mälarenergi trollar fram dessa pengar ur luften?

 2. Ersättningen på producerad el baseras på Nord Pools timspotpris för det elområde som anläggningen ligger i, minus 1 öre.

  Ovan är vad Mälarenergi betalar för den elenergi som solcelsägaren matar ut på nätet.

  1. Det är väl rätt vanligt att nätägarna betalar runt en krona första året och sedan marknads med ett litet påslag. Ungefär som spelbolagen lockar med frispel för att få fast spelare.

   1. Jag har inte fått denna fördel av Mälarenergi. Vattenfall har däremot tidigare betalat 1 kr per kWh det första året. Jag vet inte hur det fungerar nu om du väljer Vattenfall.

 3. De småskaliga solelsproducenterna borde rimligen betala timspotpris vintertid – vi andra betalar ett genomsnitt lika sommar och vinter.
  Likaså är nätägarens kostnader minst lika stora för solelsproducenterna, men får färre kWh att slå ut kostnaderna på.

  Så solelsproducenten snyltar på de “vanliga” elkonsumenterna

  1. Då måste du väl tycka att alla som satsar på energibesparande åtgärder snyltar på de vanliga elkonsumenterna.

Comments are closed.