Havsisen i Arktis breder ut sig mer än normalt

2017-05-31

Kommentar till Lovisa Anderssons ledare , 27 maj. Inga seriösa klimatforskare oroas över några “tipping points”. De förändringar som lagrats i geologiska avlagringar och glaciäris tyder inte alls på att det finns några “tipping points”, som leder till snabba förändringar.

I november var det några timmar 20 grader varmare än vanligt i området norr om 80:e breddgraden, enligt DMI. I december var det under några timmar drygt 15 grader varmare. Under våren hände nästan samma sak två gånger, fast det blev inte riktigt 15 grader varmare. Nu är det lite kallare än normalt. Notera alltså att det var bara norr om 80:e breddgraden, inte hela Arktis. Nyårsafton 2015 var det inte ens 15 grader varmare än vanligt.

Studier visar att havsisen i Arktis nu har brett ut sig mer än vad som är normalt för de senaste 10.000 åren. På vikingatiden gick det nog att segla runt Svalbard, men vad vi vet försökte ingen.

Det finns fler isbjörnar än på åtminstone 50 år. Det stora hotet mot dem var jakten, som nu begränsats kraftigt. Lite havsis under några sommarmånader klarar de bra. De har trots allt överlevt som art under perioder med betydligt mindre is än idag.

Även om istäcket nästan helt skulle försvinna under sommarmånaderna, får den som vill utvinna olja och gas ur den arktiska havsbotten problem med stora mängder is under tre fjärdedelar av året. Så varmt blir det inte att den isen försvinner!

Lars Kamél, nätverket Klimatsans och Clexit Sverige

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather