Klimatångest i Sydsvenskan

Heidi Avellan i Sydsvenskan lider av klimatångest

I sin ledare denna dag beskriver hon hur hon kämpar för att rädda klimatet. Familjen köpte en dieselbil för att vara miljömedveten, men det blev fel. Sådana bilar har ju visat sig värre än bensinbilar. Hon våndas över att hon måste flyga till möten i Stockholm. Tåg tar för lång tid och kommer ofta inte fram i rätt tid. Så hon är tvingad att flyga.

Vanmakten växer.

Som rubriken visar tror hon: Korallerna dör och landisen på Grönland håller på att försvinna. De som flyger dit för de spektakulära synernas skull innan dessa försvinner, orsakar utsläpp som gör att förstörelsen går snabbare. Tror hon.

För att folk skall ändra sitt beteende måste vi göra det till en skam att flyga.

Jag har flera gånger mejlat henne med uppgifter om källor till fakta, som visar att koldioxid INTE påverkar klimatet så mycket att det kunnat mätas. Hon tror hellre på dem som lurat på henne en dieselbil

Solen är den dominerande drivkraften för klimatets förändringar.

I somras förklarade hon att ”Falska nyheter hotar demokratin” och ”Troll är farliga”.

Hej Heidi !

Jag vill hjälpa dig. Du behöver inte känna vanmakt över flygandet. Du kan själv ta reda på klimatförändringarnas grundläggande fakta. Det är väl vad en ledarskribent bör göra för att leda sina läsare korrekt ?

En vetenskaplig konferens om klimatet äger rum i Mölndal 16 – 17 februari. Programmet kan du se här:

klimatsans.com/konferensen

Du kan anmäla dig fram till den 12:e.

Där får du höra de senaste rönen av 15 ledande klimatforskare från 5 länder. De visar sina resultat så pedagogiskt att du inte får några svårigheter att förstå deras betydelse.

Efteråt blir det svårt att debattera klimatet seriöst, om man inte varit där.

Kan du inte ta dig tid och inte heller sända en kollega, besöker jag dig gärna och ger en sammanfattning samt svarar på dina frågor. Du behöver inte tro på vad jag säger, bara reflektera över data i de källor jag visar för dig.

Danmarks Meteorologiske Institut visar hur isen växer och tinar både på och runt Grönland.

http://www.dmi.dk/groenland/arktis/havisareal/

http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

Där syns inga tecken på att någondera kan försvinna inom överskådlig tid.

Koraller har existerat i mer än 500 miljoner år. De har överlevt värre växlingar i klimatet än de vi kan föreställa oss: Varmare och kallare, mycket mer koldioxid och lite mindre. De växer t.o.m. där atombombsproven utfördes.

De bleks i en naturlig process, när de utsätts för torka, vilket sker efter varje El Niño, eftersom dess vindar trycker upp vattnet vid Australien och Filippinerna så mycket som 60 cm. När La Niña tar över, blir nivån normal igen och de översta korallerna blottas och torkar därmed.

Efter blekningen återhämtar de sig lika säkert som att våra vinternakna lövträd får löv till sommaren.

Mer koldioxid i luften är välgörande för hela mänskligheten och påverkar inte klimatet.

Du har ingen anledning att känna ångest

Med vänlig hälsning

Sture Åström

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Klimatångest i Sydsvenskan

 1. Angående den här vetenskapliga konferensen om klimatet som äger rum i Mölndal 16 – 17 februari.

  Har Klimatsans gjort klimatalarmistisk media som t.ex Expressen, Sydsvenskan och Svenska dagbladet uppmärksamma på att den äger rum. Så att dom kan rapportera från den ?

  Frågan är väl om dom skulle dyka upp. Men om dom skulle dyka upp så vore det ändå intressant att se hur dom kommer att skriva om den och om några klimathotsskeptiska röster får komma till tals.

  1. Alla media vi kunnat tänka på har fått inbjudan. Vi har faktiskt blivit mottagna på en redaktion för ett personligt möte, men om det leder till bevakning av konferensen, får vi nog inte veta förrän den är igång. Vi har ett tre-tal hummanden, som vi kanske kan tolka som intresse.

   Men de flesta kommer nog att låtsas som om konferensen inte existerar. Om bara de tre hummandena leder till något, så har vi nog kommit långt. Då är det ju faktiskt hål i tystnadsmuren.

  2. Som pressvärd inriktar jag mig främst på att bjuda in fackpressen. Den betyder ofta mer för närings- och samhällsliv och är (borde vara) mer inriktad på att ge sina läsare korrekt information. Det säger lång erfarenhet som både faktajournalist för ledande fackpress och informationskonsult åt stora industri- och dataföretag.
   Om en och annan facktidning uppmärksammar konferensen, kan det möjligen få nyhetsmedia att reagera. Vi kompletterar med rörliga media.

   1. Samtidigt så satsar t.ex Expressen och SvD hårt på att skriva klimatalarmistiska artiklar. Svd har något man kallar klimatkollen och Expressen har ju t.,om en egen FB sida som man kallar för Expressen klimat där man enbart ägnar sig åt klimatalarmistisk propaganda. Något som ju Klimatsans tidigare också uppmärksammat. En inbjudan för att se om dom ens är intresserade av att komma och hur en eventuell rapportering från konferensen skulle se ut tycker jag ändå vore intressant med tanke på vilket fokus dom här tidningarna har på att driva klimatalarmistisk propaganda.

    1. Vi har skrivit till dom. Skriv du också !

     Det är många läsares påstötningar, som kan göra verkan.

     1. Ok, vi får väl se om någon av dessa tabloider som ju själva säger sig satsa hårt på att rapportera om klimatet dyker upp och om det blir någon rapportering och hur den i såna fall kommer att se ut. Hur dom agerar här kommer att bli rätt så talande för deras seriositet. I och för sig vet vi ju redan vad dom går för, men ändå.

 2. Ja, det är nästan fantastiskt.
  Journalister skriver om falska nyheter och ägnar själva mycket tid åt att sprida dem.
  Journalister skriver om filterbubblor och verkar själva ofta fast i dem.
  Journalister skriver om faktaresistens, och är utan tvivel den yrkesgrupp som är värst drabbad av det.
  Kan journalister vara så otroligt korkade att de vägrar att ta reda på fakta? Eller luras de med flit?

  1. Du har råkat ut för ett tankefel. De är inte journalister, fastän de vill kallas så. De har i skolan lärt sig att man skall “bli något”. Och det blir man om man “räddar världen”. Sedan vi infört ett utbildnings-system, som gör att man kan välja vilken karriär man vill göra, har de som valt utbildningen till journalist gjort det för att de “vill påverka”. Som journalist får de en plattform, predikstol, från vilken de kan “påverka” hela tiden. De vet inte vad journalistik är egentligen. Notera att alla stoltserar med att de verkligen följer de “pressetiska reglerna”.

   Vi har ett liknande problem inom forskningen.Jag hade ett förslag, som bedömdes så seriöst att jag fick tid med näringsministern. Hon blev upptagen av en delegation från Ryssland, så jag fick tala med en mycket vänlig och förstående stats-sekreterare. Mitt förslag skulle göra små elbilar kommersiellt konkurrenskraftiga (utan subventioner), men det fordrade ett par lagändringar. Jag undrade vad ministern behövde för att kalla till presskonferens och annonsera det intressanta förslaget: Oh nej, det kan ministern inte göra. Det måste finnas en vetenskaplig rapport först.

   Då bad jag om förslag på lämplig forskare. Han tänkte en lång stund och svarade sen: Det är ju det förstås, att de senaste 30 åren har ju bara sådana sökt sig till transportforskning, som vill ha bort alla bilar.

   Det är alltså aktivister i förklädnad, som befolkar redaktionerna och akademierna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *