Nedsläckningstiden ?

Bilarnas lyktor lyser upp Bryssel under en black-out i februari 2017

På 1700-talet kom ”Frihetstiden” och ”Upplysningstiden”. Då började man diskutera mänskliga rättigheter och frihet, ex.vis yttrandefrihet. Efter franska influenser preciserades de i den amerikanska konstitutionen. Man började också förstå vad vetenskap är: Fritt tänkande med logiska slutsatser samt öppet och nyfiket sökande efter kunskap. Så förpassades 1600-talets häxjakter till vidskepelsens värld.

Vart har de idealen tagit vägen ? Nu styrs en dominerande del av den globala politiken av en religiös tro på kamp mot ”häxan” koldioxid. Ju godare man vill visa sig, desto mer konkret förbannar man och bekämpar man ”häxan”. Och man är beredd att offra både ekonomi och bekvämlighet, för att minska på ”häxans” makt.

Det finns övertygande vetenskap, som visar att ”häxan” är snäll och hjälpsam. Hon gör Jorden grönare och skördarna större så att vi alla blir rikare. Men ”alla” försäkrar att ”alla vet” att hon är farlig och därför ska vi ex.vis lägga våra pengar på jättestora möllor. I motsats till Don Quixotes möllor antas de vara goda, fast det inte blivit verklighet ännu. De jobbar förstås inte alls, då det är vindstilla. Så vi får vänja oss vid att släcka lyset ibland.  .  .

Det ”alla vet” är förstås att häxor är farliga. Så farliga att man inte ska komma i deras närhet. När jag erbjuder mig att visa skribenter i ledande media hur hjälpsam ”häxan” faktiskt visat sig vara, vågar de inte ens låta mig berätta dessa sanningar. De betvingar sin nyfikenhet och förnekar att det kan finnas andra fakta än dem de redan tror på. De är rädda att bli besmittade av kätterska tankar. Så som man gjorde på 1600-talet. De har faktiskt vänt upp-och-ned på ”Upplys-ningstiden”.

Ska vi då kalla vår tid för ”Nedsläckningstiden” ?

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Nedsläckningstiden ?

  1. Ja, tills det blir spänningslöst. Antingen förstår politikerna mycket väl vad de håller på med, vilket är att förstöra förutsättningarna för ett anständigt liv för medborgarna och företagen. Eller så är de totalt inkompetenta och inte förstår de mest enkla samband.

    Expertisen vet att intermittent kraftproduktion är vanskligt, som med vind och solel. Ju mer vind och solbaserad produktion vi får desto större risk för obalanser i elnäten vilket skapar avbrott, även om det finns ström att ta av. Överproduktion och underproduktion kan svänga mycket snabbt beroende på vindars nyckfullhet. Sådana obalanser skapar problem på Gotland och exempelvis södra Australien med en stor andel vindkraftverk. Nu har förvisso Elon Musk sökt råda bot på problemen i Australien med ett jättelikt batteripack av kolossalformat för att minska riskerna med obalanser i deras elnät. Hur det har gått vet jag dock inte.

    En stabil baskraft genererad av kärnkraft, och en utvecklad sådan med de senaste teknikerna har förutsättningar till att ge oss en stabil och billig tillgång på el utan spännande överraskningar. Om vi ska hålla oss framme för att kunna ta dessa i bruk någon gång efter 2025 måste planeringen för det redan ha startats. Nya generation IV reaktorer testas i bl.a. Kina och Indien, dessa kan köras på antingen torium eller det vi har i lager utbränt kärnbränsle från våra gamla verk.

    Politikerna lever i det blå och passar samtidigt med att ta ut mer skatt på vårt bilbränsle. Löven sa för två år sedan när bränslepriserna rasat ner till 12:80 från rekordhöga nivåer på runt 14:80att “nu fanns det utrymme att höja skatten”. Nu när bränslepriserna rakar upp i över 15:20 är han tyst men behöver påminnas om att det utrymmet inte finns längre, var god och sänk.

    Om man som politikerna tror att man kan ersätta kärnkraften med vind och sol då är man mer än omdömeslös och oansvarig.

  2. Detta är vad även vi har att förvänta oss i en nära framtid då vi fram till 2020 ha släckt ner ytterligare 2 reaktorer. Vi kommer då under 20 talet att få märka av betydligt dyrare elpriser och osäkrare leveranser, framförallt vintertid.

    Solen är på väg ner i en svagare period enligt solforskarna vilket kan ge strängare vintrar och mildare somrar. I det läget kommer givetvis elförbrukningen att öka samtidigt som stabil generering fimpas bort.

    Vi nalkas mörkare och kallare tider på mer än ett sätt.

  3. Upplysningstiden verkar då vara förbi för alltid, den saken är klar. Så varför inte kalla den nya tiden för nedsläckningstiden?

  4. Helt riktigt vi befinner oss i nedsläckningstiden. Makten har gripits av panik när de insett internets förmåga att sprida information. Vi måste söka oss bort innan upplysningen för att finna en makt/elit som krävt total åtlydnad till dess teser och läror. Är inte själv någon klimatforskare men jag tror att en forskare värd namnet likt Galileo inte kan hålla käften utan om det nu är sant yttrar “trots allt rör hon sig” Det enda vapnet mot dessa mörkermän är att sakligt lägga fram fakta aldrig fuska utan bedriva forskning på detta öppna sätt som skapat enorma vetenskapliga framsteg. Sedan måste man kalla och beskriva dessa mörkermän för sitt rätta namn, de tillhör den mörka tiden innan upplysningen och de vill ta oss tillbaka till mörkret, rädslan och tystnaden. De är onda!

  5. Idag, torsdag, kör Nya Wermlands tidning med två nedsläckningsartiklar. Den ena är en artikel “Teknik och resurser finns” med den före detta ordföranden i Svenska Naturskyddsföreningen. Artikeln är om en föreläsning på Värmlands museum i Karlstad.

    Han påstår att det räcker med att släcka en lampa och äta två köttbullar mindre så kan vi påverka klimatet. Samhällen och länder kommer att ödeläggas när havsytan stiger.

    De andra artikeln “En lagom tankställare” handlar om en föreläsning i Kristinehamn av före detta meteorologen Lage Larsson.

    Han påstår att de senaste 17 åren har varit de varmaste åren de senaste 100 åren. Det kommer att bli livlig båttrafik genom Nordostpassagen då de arktiska isarna smälter.( Är det inte där det ligger en rysk båt infrusen sedan ett år tillbaka ungefär?) Västgötabönderna kommer att få en odlingssäsong på 330 dagar per år.

Comments are closed.