Aktuella klimatfakta i valrörelsen

Figur 1. Chefen  för en grupp forskare, som under snart 50 år hållit Stora Barriär-Revet under noggrann uppsikt

Figur 2. Till sitt förfogande har gruppen haft flera båtar, som bas för dykare, ett litet flygplan, som ses här, en undervattensbåt och ett tag även en heliumballong.
Han har ett mycket lugnande besked: Revet klarar sig bra.

Han konstaterar att allmänhetens uppfattning av en kris för Revet är vitt skild från verkligheten. Det beror på att media hellre lyssnar på unga studenter, som inte gjort hemläxan och studerat vad man redan vet om revet, innan de åker ut för att leta förändringar. När de hittar en sådan larmar de om kris, och okunniga media kopplar genast på, utan att höra kommentarer från de kunniga forskarna, de som studerat Revet i decennier både över och under vattenytan.

+ – + – + – +

2018-08-10

Enligt uppgift har följande manus införts:

I klimatdebatten cirkulerar många grundlösa påståenden. Valrörelsen fordrar att aktuella fakta redovisas. Sådana är lätta att hitta, googla orden inom parentes:

1.     Den globala temperaturen har INTE stigit sedan 2003. Vår ovanligt varma maj kom efter en kall april och köldrekord i februari. På både norra och södra halvkloten har ovanligt många köldrekord slagits de två senaste åren, (hemisphere cold records).

2.     Fjolårets orkansäsong var intensiv. Den följde på en lugn period, så att trenden sedan 90-talet är nedåtgående (maue ace).

3.     Kostnaderna för väderkatastrofer var höga 2017, men lägre än 2005. I relation till ekonomin går trenden neråt, (pielke munich gdp).

4.     Koraller har funnits i 600 miljoner år och överlevt varma och kalla perioder med 120 meters variationer av havets nivå. Stora Barriär-revet hotas inte av bestående skada, (reef reality stark).

5.     Söderhavets koraller växer ständigt och dör ständigt. Deras skelett bildar grus, som spolas upp, så att fler öar växer än krymper, (WSJ non-disappearing).

6.     Grönlands landis har växt hela juni, fast dess säsongmässiga avsmältning normalt börjar i slutet av maj, (dmi massebalance). På havet i Arktis har isen minskat som vanligt sedan mars i takt med de fyra senaste åren, (dmi havisareal).

7.     Antarktis yta är dubbelt så stor som Australiens och nästan helt täckt av is upp till 3 km tjock. En halvö sträcker sig upp mot Argentina. Under den finns aktiva vulkaner, vars verkan är nyckfull och svår att fastställa. Nyligen har en artikel i tidskriften Nature orsakat högljudda larm, som emellertid är obefogade, (zwally hammer).

8.     Mest dramatiskt är det faktum att Solen gått in i en passiv fas lika dem för 200 och 400 år sedan, (klimatsans cykel). Då var det kallt vilket ger hög sannolikhet för att några decennier nu blir kallare. Då sjunker havets nivå några millimeter.

Det finns inga uppmätta data som tyder på att halten koldioxid i luften påverkar klimatet.

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather