Demokrati i kris med fascism i finrummet

Figur 1. Panelen fr. v. Jonas Kanje, Nina Wormbs och Per Ödling

Arrangemanget ägde rum i Helsingborgs finaste finrum: Det stora Atriet i Dunkers Kulturhus. Publik var kanske 30 personer (jag försökte inte räkna). På en TV-skärm ovanför panelen fick man instruktioner hur man kunde använda sin mobil till att sända frågor till Kanjes dator, som ses framför hans knän.

En annons i HD, Helsingborgs Dagblad, 27/8 uppmanade: “Kom och delta i ett samtal om demokrati. . .” se annonsen nedan:

Figur 2. Annonsen om arrangemanget i kampanjen #vimåsteprata med lansering av boken: “Handbok för demokrater”.

Jonas Kanje fördelade ordet och tog emot frågor från publiken på sin lap-top.

Nina Wormbs är lektor på KTH och har nyligen gästforskat både i Tyskland och USA. Hon har en egen blogg och skriver debattartiklar i bl.a. DN och ETC. Hon har visat särskilt intresse för trafiken på nätet under presidentvalet i USA. Hon är sambo med Sverker Sörlin som nyligen skrev en debattartikel i DN med rubriken: Klimatförnekarnas vanvördnad saknar gräns. Hon har suttit en period i Granskningsnämnden för Radio och TV .

Per Ödling har ägnat sig åt utvecklingen “på nätet”. Han ser både möjligheter och faror för demokratin i  den, vilket han utförligt behandlat i flera artiklar bl.a. i tidningen EXTRAKT. Han menar att det idag okontrollerade nätet gör demokratiska val omöjliga.

Demokrati-index

Samtalet började med att Kanje refererade till tidskriften Economists index för olika länders grad av demokrati. Det senaste året hade detta visat en liten glidning åt det totalitära hållet, alltså tycks utvecklingen gå åt fel håll. Sedan hjälptes alla åt att räkna upp länder med sådana tendenser: Polen, Ungern, Rumänien, Österrike, Frankrike och Trump.

Problemen för demokratin med nätet

Mest tid fick Ödling, som blandade in några lättsamma anekdoter i beskrivningen av det moderna nätet. Det ger alla möjlighet att välja nyheter och deras källor, vilket hade fått följden att “filterbubblor” bildats. Inne i bubblan finns personer med likartade intressen och preferenser, ex.vis högerextremister.  Allt material, som kommer in i bubblan har då filtrerats så att det passar gruppen där inne.

Detta leder till en polarisering, där olika grupper radikaliseras som motpoler till andra grupper. Till bilden hör “trollkonton”, som sprider falska nyheter, hat och hot samt “botnet”, hela nät av flera datorer som styrs centralt, för att på sociala medier ge intryck av många röster.

Artikeln i Extrakt sammanfattar rätt väl vad som sades.

Klimatet

Klimatet behandlades i förbigående. Kanje nämnde att HD haft ett specialnummer om det inför valet. (Det hade 24 extra sidor och 30 helsidor om klimatet.) Wormbs berörde bekymrad det motstånd mot klimatpolitiken, som börjat visa sig i en del länder. Men, tillade hon Sverige ligger bäst till. Här är alla överens om politikens grunder. Hon tycks alltså vara ovetande om att det finns ett motstånd här, som börjat bli mycket brett, när det gäller vindkraftverk.

Sedan kom hon med en förnuftig fundering: Det borde finnas fler ingenjörer i politiken.

Hur skilja på kunskap och okunskap ?

Samma dag hade HD en helsida om det stigande havet med intervjuer av Pär Holmgren bland andra. För mig är han mest känd för att sedan 2007 ha förutspått snöfria vintrar i Norrland med stopp för Vasaloppet. Därefter har snötillgången varit god och pålitlig. Han har påstått att varmare klimat ökar frekvensen av orkaner och stormar, fast verkligheten är den motsatta. Han har nyligen påstått att skördarna minskat av värmen, när FAO redovisar den motsatta effekten. I intervjun utgick han från att det var en självklarhet att havet skulle stiga, varför länsförsäkringar inte längre försäkrar nybyggen nära stränderna.

Jag hade alltså anledning att ställa frågan: Hur gör en okunnig politiker eller journalist för att välja mellan en kunnig och en okunnig “expert” ?

Naturligtvis ville Kanje inte ta upp en så provocerande fråga.

Mitt försök

I slutminuten uppmanade alla talarna publiken att ta ansvar för demokratin. Ödling var precis: Sitt nu inte stilla och vänta på att någon annan skall göra något. Stå upp och säg vad du tycker !

Så det gjorde jag sedan samtalet var slut med tack till talare och publik. Jag stod upp, presenterade mig och förklarade att jag hade något att säga om valets viktigaste fråga: “Civilisationens överlevnad”. Jag gick fram till Kanje och överlämnade vårt faktablad, programmet för konferensen i Mölndal, Tege Tornvalls bok: “Tänk om det blir kallare” samt Klimarealistenes rapportsamling “Naturen styrer klima”. Men han tog inte emot något. Med en min av avsmak förklarade han att “Det där är avklarat för min del” och gick.

Ett spektakel med fascistisk anstrykning

På sin blogg skriver Nina Wormbs:

Hur hanterar vi en verklighet som plötsligt fungerar annorlunda än vi förväntar oss? Vad ska vi göra om ord ändrar mening inför våra ögon.  .  .”

Jag var inbjuden att “delta i ett samtal”, men det begreppet hade bytt betydelse i dagens demokrati. Jag fick lyssna till etablissemangets ansträngningar att skyla över sin egen förljugenhet.

De farligaste hoten mot demokratin finner vi i etablissemanget: Ministrar sprider osanningar för att förmå väljarna att rösta för helt onödig och än värre späkning. De förmår nätoperatörerna att censurera “Fake-News”, fast vi har obegränsad yttrandefrihet. Regeringens rådgivare, den diplomerade demokraten, förre riksdagsmannen för Moderaterna och EU-parlamentariker för KD, Anders Wijkman, föreslår att vi överger marknadsekonomin för en “ny ekonomisk logik”, som man får svårt att skilja från sovjetisk planekonomi. Dessutom “funderar ” han på förslaget att “pausa” demokratin.

Det farligaste hotet

Det farligaste hotet är att vi nu har media som samfällt övergivit medias viktigaste uppgifter: Att informera allsidigt, att granska auktoriteter. Vår Public Service med Granskningsnämnden har inget existensberättigande längre.

Därmed har det blivit möjligt att med skattepengar finansiera en ständig politisk propaganda. Det är vad fascistiska regimer gör. Det borde vara klart förbjudet i Grundlagen med stränga straff.

Det allvarligaste med “Fake-News” är att det är “gammelmedia” som sprider mest av den varan. Kanje har valt deltagare i “samtalet”, som ägnat sin skattebetalda vardag åt att följa och kritisera nätet, hans konkurrenter. Vi behöver ingen censur av nätet, OM media gör vad de skall: Alltid rapportera sanningen.

Ett fritt nät är det andningshål som är oundgängligen nödvändigt, om vi skall hålla demokratin sund.

Beträffande klimatet är det synnerligen tydligt att den farligaste “filterbubblan” är den som gammelmedia sitter i. Kanje vill inte ens höra talas om verkliga fakta. Då vilseförs väljarna, så att de inte kan rösta enligt sina verkliga önskningar. Det är inte ett framtida hot. Det är en synnerligen allvarlig felfunktion av DAGENS demokrati. 

Den bubblan berördes inte alls i “samtalet”. Detta blev ett spektakel med klart fascistisk anstrykning.

Sture Åström

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Demokrati i kris med fascism i finrummet

  1. Jag har gjort samma sak som Pelle, samtalat på torget med företrädare för de mest klimatgalna partierna MP och C. Ställde grundläggande frågor om mänsklighetens bidrag till växthusgaserna, Sveriges andel av världens av världens CO2-utsläpp från kolbaserade bränslen, basala fakta om ‘Parisavtalet’. De hade inte aning om detta. När de fick facit såg man i deras ansikten att de ville säga som Hasse & Tages skoj om Palme “det hade jag ingen aaaaning om.” Landade ändå i att de tror på ‘den samlade forskningen’.
    De har spunnit en så stark kokong omkring sig att det är väldigt svårt att rubba dem. Är man stark i tron behöver man inga bevis.

  2. Det viktigaste för varje totalitär, fascistisk, regim är att kväva yttrandefriheten. I åratal har HD/Sydsvenskan ständigt vidarebefordrat “Fake-News” om klimatet och omsorgsfullt vägrat införa rättelser.

    I ett journalistiskt perspektiv finns det knappast något mer angeläget att skildra än ministrar som sprider osanningar.

    I mars skrev Karolina Skog att isen i Arktis “smälter mitt i vintern” och kan försvinna snart, vilket skulle bli katastrofalt för Jordens klimat. Sanningen är att förra säsongen växte istäcket på Grönland ovanligt mycket, en tillväxt som fortfarande var svagt positiv denna säsong fram t.o.m. maj. I mars hade hon således inget underlag för påståendet att isen var på väg att försvinna. I juni hände en sensation: Istället för att börja smälta och minska i massa, ökade den med storleksordningen 50 kubik-kilometer. Sedan dess har ökningen blivit 100 kubik-kilometer. Detta har hela tiden varit lätt at kontrollera på dmi.dk.

    För Isabella Lövin har jag meddelat lika allvarlig okunskap. Men HD/Sydsvenskan blundar för sådan renhållning i sina spalter.

    Sedan inbjuder man till att “delta i samtal”, men arrangerar det så att endast kontrollerade teman kan tas upp. Det innebär Orwellskt nyspråk. Förevisningen blev ett PK-samtal om problem på nätet, när de viktigaste och mest omfattande problemen i media är Gammel-Medias förljugenhet. Fake-News på nätet dör ut, om pappersmedia börjar tillämpa de “Pressetiska Reglerna” som de var avsedda, d.v.s. tala sanning och tillämpa enkel anständighet.

    “Samtalet” fördes mellan statsanställda “forskare” på tekniska högskolor, men de ägnade sig åt politik istället för teknik.

    Föreställningen på Dunkers blev en slutgiltig bekräftelse på att HD/Sydsvenskan samt KTH och LTH ingår i det etablissemang, som inte förstått demokratins mest grundläggande förutsättningar: Full yttrandefrihet och allsidig information under anständighet. Chefredaktören Jonas Kanje visade övertydligt att han inte är en nyfiken journalist, som gärna tar emot kompletterande information om civilisationens viktigaste fråga, den om dess överlevnad, vilket jag erbjöd honom. Det viktigaste för honom var att fula ut den konkurrens, som på nätet förmedlar de sanningar som hans media förkväver.

    KLIMATSANS ären ärlig kämpe för demokratin, men motarbetas av HD/Sydsvenskan. Det är hyckleri i högsta potens.

  3. Att du, Sture Åström, inte ges så mycket utrymme att framföra dina åsikter i en demokratidebatt gör inte dina meningsmotståndare till fascister.
    Var finns sansen i din kommentar?

  4. Ja, du har gjort exakt samma iakttagelse som jag har gjort. Miljöpartisterna vet ingenting om vare sig miljö eller klimat. Ta upp vilket ämne som helst. De kan varken bekräfta eller dementera fakta. De har inga fakta att backa upp sina påståenden med.

    Det är inte miljöpartisterna i lekstugorna som man ska tala med. Man ska tala med de som vill prata med miljöpartisterna.

  5. Godhetsknarkandet

    Så beskriver historikern Christer Nilsson medias kritiklösa tro på koldioxidens förbannelse. HD och Sydsvenskan refuserar rutinmässigt allt som ifrågasätter den “heliga tron”.

    Läs hans inlägg på NEWSVOICE. Klicka på den röda rubriken, så kommer du direkt dit.

  6. Efter att ha gått runt i diverse valstugor för att diskutera klimatpolitiska frågor har jag insett att valrörelsen på den nivån är rena lekstugor. Ingen av representanterna som fanns tillstädes var enligt egen uppgift tillräckligt pålästa för att kunna diskutera det egna partiets klimatpolitik. Miljöpartiets klimatexpert sade sig varken ha lust eller tid att titta på de grafer jag visade upp som visade utsläppsökningen av koldioxid i förhållande till jordens uppmätta medeltemperaturen. “Jag ids inte diskutera med dig – du förspiller bådas vår tid.” Detta i valrörelsens slutspurt. Han har väl rätt – det är bara att ge upp!

  7. I sin självsyn tycks de vara Ljusets Riddarvakter. Så länge vi inte erkänner att en marginell ökning av den marginella gasen koldioxid hotar atmosfären med farlig uppvärmning, är vi förtappade och går mörkrens ärenden. Halleluja!

  8. Jag har haft visst mejlutbyte med Kanje. Han är bra representant för en totalt vetenskapligt okunnig klimatalarmist och tyvärr helt faktaresistent. Sådana personer är det inte värt att lägga tiden på. Tyvärr är han chefredaktör för HD. Idag krävs det tydligen inga större kunskaper för att bli chefredaktör. När NST/HD presenterade sitt specialnummer om klimatet, som var välfylld med Fake News, sade jag upp prenumerationen omedelbart.

  9. Det var alltså tre personer som egentligen föraktar demokrati som samtalade om hoten mot demokrati?

Comments are closed.