Haven kyls mycket snabbt

Climate4you

Anomalin i de globala temperaturerna på havens ytvatten

Ett exempel på den utmärkta presentationen av uppmätta data som professor Ole Humlum har på sin nätsida. I menyn till vänster välj “Oceans” och sedan “Sea surface temperatures“. Bsperiod för anomalin är 1961 – 1990.

Färgkod:

  • Tunn blå linje: Månatliga medelvärden av de globala temperaturerna på havens ytvatten, SST, Sea Surface Temperatures, enligt dataset utarbetade av the Hadley Centre, Met Office, och CRU, the Climate Research Unit vid East Anglia University.
  • Tunn röd linje: D:o, ett alternativt dataset.
  • Tjocka linjer: Rullande medelvärde över 37 månader.
  • Anilinröd kurva: 37 månaders medelvärde för Argo flottörer på 2,5 meters djup. Kurvan är förskjuten 0,2 grader för att ge klarare bild.

Grafen är uppdaterad 2021-03-10 med data för januari 2021.

Notera hur temperaturen störtdykt hela 0,3 grader på slutet. Det tycks sakna tidigare motstycke. Som en enskild händelse kan man inte tillmäta det avgörande betydelse, men det kommer tillsammans med en lång serie av köldrekord. Några har vi noterat här: Texas, där ett 50-tal människor omkommit, Grekland med snö på Akropolis, kallt på norra halvklotet med tusentals köldrekord i USA och Kanada, samt Kina , Korea och Japan, där hela städer blivit begravda i mer än 2 meter snö med strömavbrott för hundratusenden och åtskilliga döda. Det har snöat i Sahara och Saudiarabien. Historiska köldrekord har noterats i Spanien och Skottland. Ren missväxt har drabbat både Nord- och Sydamerika.

Sammantaget ger allt detta ett klart besked:

Klimatets kalla period har börjat

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Haven kyls mycket snabbt

  1. Global dimming!
    Vi går nu in i en period med minskande globalstrålning.
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2020JD033590
    Intressant eftersom den värme vi upplevt kan kopplas till en allt större instrålning.
    Detta är tydligt om man studerar SMHIs redovisning av globalstråningen i Sverige sen 1983.20% fler soltimmar och 12 % mer instrålad energi.
    Vad har CO2 med detta att göra?

  2. Roy Spencer skriver så här (med referens till Argo bojarna):

    “Under de senaste tjugo åren har de djupa haven värmts upp långsamt med en genomsnittlig hastighet på + 0,04°C per årtionde”.

    Den yttemperatur som finns i diagrammet är nog just på ytan.

    Om den externa källa som värmer ytvattnet (=solen) minskar, så måste ju ytvattnet kylas snabbt, eftersom vattnet under inte alls värmts lika mycket.

  3. Det är helt klart att haven kyls av väldigt fort just nu. Detta gäller även Nordatlanten som förlorat värme sedan 2016. Dessa värden kan utläsas i just Ole Humlums sammanställningar han gör varje månad. Detta har fått till följd att den senaste femårstrenden på globala temperaturen är sjunkande.

    http://www.climate4you.com/images/BarChartsForSattelliteTempTrends.gif

    Detta ger en fingervisning om att det är havens värmeinnehåll som styr den globala lufttemperaturen. Haven värms i sin tur av solen runt ekvatorn som sedan drivs av vindar mot polerna. CO2 halten i atmosfären har nu en ringa betydelse då dess effekt är i stort sett mättad och en ytterligare fördubbling inte kommer att ha någon märkbar effekt.

    Koldioxiden har sin största effekt för de första 30 ppm koncentration i atmosfären för att sedan avta, och nu vid 417 ppm kommer ytterligare ökning att inte märkas. Detta förhållande förklaras ingående av professor William Happer i följande redovisning:

Comments are closed.