Usch, så kallt det blivit nu

Snö i Saudiarabien i år igen. Bilden visar hur det var i fjol.

Runt om i världen rapporteras ovanligt kallt januariväder 2021:

Arktis och Antarktis:

Efter ovanlig värme i Arktis sänder sydlig jetvind nu ovanlig kyla mot söder. Både USA:s vädertjänst NOAA och rymdstyrelse NASA förutspår minimal solaktivitet och mer kyla över Europa och stora delar av Ryssland och Kanada. Havsisarna både i Arktis och runt Antarktis visar växande tendens.

 Första halvan av januari var kallast i Antarktis sedan 1978. Jämfört med 1981-2010 är där nu en halv grad kallare. Efter viss uppvärmning under den gångna vintern är havsisens yta runt Antarktis nu större än genomsnittet för 1979-90. Havsisarna både i Arktis och runt Antarktis visar växande tendens.

Australien och Nya Zeeland:

Kall polarvind ligger i januari över Australien och omgivande områden. Mitt i sommaren, det är sommar där nu, fick Nya Zeelands sydö snö – bland annat på skidorterna Remarkables och Cardrona. Vädertjänsten Weatherwatch varnar för kalla stormvindar.

Hawaii:

Bergstopparna Mauna Kea och Mauna Loa fick flera centimeter snö i mitten av januari. Hawaiis vädertjänst varnade för mer snö. Tillfarten till Mauna Kea är stängd för trafik. Hawaii ligger lika långt söderut som Saudiarabien.

Ryssland, Sibirien:

Sedan början av december är Sibirien mycket kallt, Den 18 januari mättes 58 minusgrader i Delyankir. 80 mil söderut har Yakutsk sedan början av december haft minst 24 minusgrader.

 Dr. Vladimir Melnikov konstaterar mindre solaktivitet och förutspår en runt en grad kallare 35-årsperiod i Sibirien och centrala Ryssland. Melnikov är chef för köldforskningen vid Tyumen-universitetet.

Sahara, Saudi:

I mitten av januari snöade det ymnigt i Sahara med minusgrader i ökenstäder och filmbilder av snötäckta sanddyner. I år och 2016, 2017 och 2018 snöade det i ökenstaden Ain Sefra, vilket det senast gjorde 1979.

 Snön i Sahara ligger kvar flera dagar. Även ökenlandet Saudi-Arabien har haft snö, både mot Jemen i söder och mot Jordanien i nordväst.

Spanien och Portugal:

Efter den lägsta temperaturen någonsin mätt och den kraftigaste snöstormen på femtio år med fyra döda står stora delar av landet still.

 Madrid har fått 30 cm snö och upplevt snöbollskrig och skidåkning. Värmerör har frusit sönder, och Madrids flygplats har stängts.

 Mellersta, norra och östra Spanien har fått upp till 50 cm snö. Landets vädertjänst har registrerat rekordlåga temperaturer på 34-36 minusgrader.

 Kalla polarvindar med låga 4 minusgrader har ökat Portugals energibehov till rekordnivåer för både elektricitet och naturgas.

Storbritannien:

I mitten av januari snöade det i stora delar av mellersta England. Den brittiska vädertjänsten  Met Office har varnat för mer snö i norra England och bergiga Wales – och likaså bergiga Skottland .

 Met Office noterade 2-5 cm snö på lägre nivåer och uppåt 10 cm på höjderna i mellersta England. och likaså bergiga Wales.

Globalt:

Jämfört med snittet för 1981-2010 har den globala medeltemperaturen minskat från 0,53 till 0,26 grader högre genomsnitt, satellitmätt av universitetet Alabama-Huntsville – trots tillfälligt varmare i Arktis.

Nya rön tyder på att minskad solmagnetism och kosmisk instrålning kan utlösa vulkanutbrott. Ett statistiskt samband har noterats men inte förklarats. Stora vulkanutbrott vräker ut mycket stoft, som skymmer värmande solstrålning.

Aktuella utbrott är vulkanerna Taal i Flippinerna, Sabancaya i Peru och Popocateptl i Mexico. Centralamerikanska Puerto Rico har det senaste året upplevt mer än 1.000 jordbävningar.

Många väderhändelser och naturliga fenomen talar alltså emot påstådd hotande global uppvärmning. De är väl värda att studeras närmare!

Tege Tornvall                                          

Källor: nationella vädertjänster.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Usch, så kallt det blivit nu

  1. Nästan lite skadeglädje i kommentarerna, men ett kallare klimat är något som är bra mycket mer att bekymra sig för än ett varmare klimat.

    Kanske vi ska börja slå vad om vad klimatbluffarna kan hitta på som får ett kallare klimat att var orsakat av människan. Det är många som vill ha klimatpengarna och de vill nog inte se kossan sina.

  2. Jag har sänt en längre version av denna text till media. Den inleds med dessa stycken:

    Ovanligt kallt runt om i världen

    På norra halvklotet råder nu vinter. Då är det normalt kallare med snö och is längre norrut. Ändå är det på många håll ovanligt kallt.

    På södra halvklotet är det däremot sommar och varmt, särskilt närmare ekvatorn. Men på många håll är det även där ovanligt kallt för årstiden.

    Det får vi sällan veta i svenska nyhetsmedia. De berättar mest om ovanlig värme på olika håll. Det är i och för sig rätt. Det är nämligen både ovanligt kallt och ovanligt varmt runt om i världen.

    Det är helt enkelt oro i luften. Sedan 1998 har atmosfären knappast värmts, men haven har värmts sedan den periodvis kalla Lilla Istiden ca 1300-1870. Kylig luft över varmare hav utlöser fler och värre tropiska orkaner. Men inte varmare luft!

    Med växlande klimat runt om i världen och ont om mätstationer utanför norra halvklotets industriländer är det ganska meningslöst att alls beräkna någon global medeltemperatur.

    Den är bara medeltalet av vad som råkar ha mätts – med stora luckor över världshaven och i fattigare länder, särskilt på södra halvklotet. Eftersom 90 procent av världens befolkning bor på norra halvklotet, gäller klimatfrågan därför främst norra halvklotet.

    Det hindrar inte att den mätta globala medeltemperaturen sedan Lilla Istidens slut har ökat med en dryg grad – mer på våra nordliga breddgrader och flera grader mer sedan djupaste Lilla Istiden för 300-350 år sedan.

    Denna uppvärmning (återhämtning) skedde främst under 1900-talet i tre olika omgångar med mellanliggande kyligare perioder. Skillnaderna är små, men globalt har det alltså blivit en dryg grad varmare sedan 1800-talets slut.

    Drivande bakom denna uppvärmning var mer solmagnetism och solvind, som minskade den kosmiska instrålningen från världsrymden in i Jordens atmosfär.

    Under Lilla Istiden var Solen däremot minimalt aktiv under fyra perioder med mindre solvind. Det släppte in mer kosmisk strålning. Den bildade i atmosfären mikropartiklar, som vattenånga kunde kondensera på till moln och nederbörd.

    Nu är Solen åter lika passiv som då med få eller inga solfläckar och mindre solvind. USA:s rymdstyrelse NASA har registrerat kraftigt ökad kosmisk instrålning, Den bildar mer skymmande moln och kylande nederbörd.

    Det kyler atmosfären, som då ”krymper” en aning. Det ger mindre utrymme för de snabba östliga jetvindar, som driver olika vädersystem på 9-12 km höjd runt polerna och på 10-15 km höjd närmare ekvatorn

    Mindre utrymme får jetvindarna att gå i bukter söder- resp. norrut. På norra halvklotet släpper bukter norrut in varm luft från söder, och bukter söderut släpper in kall luft från norr. Tvärtom på södra halvklotet.

    Det skapar oro i atmosfären och orsakar både ovanligt kallt och ovanligt varmt väder för årstiderna. Nu tycks ovanligt kyligt väder överväga.

  3. Global årsmedeltemperatur (eller vad det nu kallas) är för det första inte en temperatur, däremot ett i högsta grad manipulerbart indexvärde och ska nog inte uppfattas som bevis på någonting överhuvudtaget.

    Googla ”Does a Global Temperature Exist?”

  4. Jag brukar fråga klimatalarmister som jag stöter på vad det är för vitt som ligger på marken för det kan ju inte vara snö. Den som drog igång klimathysterin på allvar var NASA-forskaren James Hanson 1988. Han förutspådde då att våra barnbarn inte skulle få se någon snö. Sedan kom den store profeten och Nobel Laureate, Al Gore och hävdade att Manhattan skulle vara översvämmat 2013 om jag inte minns fel. Tar invånarna skridskorna till jobbet där nu?
    Sedan låtsades man inte om “Climategate” 2009 då en visselblåsare publicerade en flitig mejlkorerespondnes mellan de försvurna forskarna som kom överens om att dölja när forskningsdata inte stämde överens med det klimathysteriska narrativet. Allt detta är ju egentligen skrattretande – om det inte vore för alla dess förskräckliga konsekvenser, särskilt för energipolitiken. När skall vetenskap och sunt förnuft åter få en chans?

  5. Vi får räkna med mera och större klimatförändringar framöver.

    1. Den magnetiska nordpolen flyttar söderöver och sydpolen norröver. Detta påverkar Jetströmmarna och därmed allt väder och klimat på jorden

    2. Detta sammanfaller med solens minskade aktivitet och ett kallare klimat som följd.

    Det börjar bli tid för politikerna och IPCC att leverera det varme vädret/klimatet framöver, som de lovat

  6. Den globala medeltmeperaturen har just sänkts ovanligt kraftigt.

  7. Uppgifterna ska på ett rimligt sätt vägas mot den stigande globala årstemperaturen.

  8. Utöver det, så har vi en pågående La Nina i Stilla havet som bidrar till svalare och torrare väder. När den upphör och nästa El Nino börjar och v fortfarande har en svalare och temperaturmässigt nedåtgående trend så kan vi få problem.

  9. Vi talar inte längre om uppvärmning utan om klimatförändring.
    Så allt väder passar in i berättelsen, varmare eller kallare, mer eller mindre regn, mer eller mindre vind osv.
    Flyttar man på stolparna så blir det lättare mål!

Comments are closed.