Även tyska elpriser skenar

Figur 1. Första halvan av september åren 2018 – 2021: elpris och vindeffekt

Jämfört med det “normala” året 2019 har priset 2021 fyr- och femfaldigats ! !

Figur 2. Vindkraftens installerade och levererade effekt

Detta är verklighet: Svaga vindar råder över stora delar av Europa hela första halvan av september. Det kan inte finnas batterier eller pumpkraftverk som klarar av den back-up som då behövs. Jämfört med 2019 erhölls 2021 bara 41,9 % av energin. Justerar man för den större effekt som installerats erhölls 39,3 % .

De resulterande elpriserna är fullständigt ohållbara. Om Tyskland inte tar i bruk nedlagda anläggningar för kol- och kärnkraft, blir hushållen fattigare och många företag kommer att bli nedlagda.

Tyskland har val till “den Bundestag” den 26 september. Det är troligt att dessa elpriser kan påverka dess utgång. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Även tyska elpriser skenar

  1. Vansinnigheterna med grön el leder till enorma höjningar av elpriset. Sverige är på katastrofkurs, de “gröna” dårarnas inflytande måste stoppas. Miljötalibanerna i Sveriges regering och riksdag är ett enormt hot mot Sveriges välstånd. Energiwende i Tyskland är receptet för skenande elpriser, det drabbar nu Sverige med full effekt, naturgaspriser som har stigit med 200 %, medför att Tyskland importerar mer el från Sverige, så el uppkopplingen med kablar till Tyskland blir en enorm kostnad för det svenska folket, energibolagen och staten suger ut pengar från medborgarna. Det är dags att möta stolligheterna med protester.

  2. Den billiga vind- och solkraften som ska ersätta kol- och kärnkraften i Tyskland gör att elpriset skenar. Det blåser någon annanstans och solen lyser med sin frånvaro.

Comments are closed.