Enviget i Hässleholm berör kärnkraft och höga elpriser

Kraftledningar är lika viktiga som kraftstationer, men båda är alltför få i Sverige

“Klimatet” rankas av alla partier som en “överlevnadsfråga”. Det är då märkligt att det är så få debattarenor som är öppna för debatt om det istället för “klimatpolitiken”, som alltid utgår från den felaktiga förutsättningen att utsläppen måste minskas.

Det är då hoppfullt att det i Hässleholm finns en arena för verklig debatt. Där har Ulf Nilsson visat stor flit till stöd för den offentliga synen på klimatförändringarna, den som vi också matas med dagligen i radio, TV och press. Tålmodigt har Ernst Herslow bemött honom, gång på gång. Det har nu utvecklats till ett envig mellan två pennfäktare:

2022-01-28, FRILAGT, Ulf Nilsson:

Det är marknaden som styr elpriserna

Första stycket lyder så här:

Ernst Herslow (FV)  lider av två villfarelser. Ja tre egentligen men den tredje är densamma som alltid. Hans totala brist på faktasökning och totala fokus på SwebbTV och andra portaler som ljuger och spottar ur sig faktaresistenta åsikter, allt i klimatförnekar-religionens namn som Ernst har konverterat till.

Ulf Nilssons vokabulär avslöjar hans bristande seriositet:

brist på faktasökning
ljuger och spottar
hobbypolitiker på brunhögerkanten
vrålar ut sin indignation
sitta och mysa
hålla klaffen

Sådant kan man vänta sig av vuxenmobbare.

+ – + – + – +

Ernst Herslow svarar:

2022-02-03, FRILAGT, Ernst Herslow:

De höga elpriserna är skapade av politikerna

Ulf Nilsson (UN) förstår uppenbarligen inte vari grunderna till pågående elbrist ligger. Denna brist på förståelse delar han med de inkompetenta och oansvariga politiker från främst MP, S och C som med sin ”gröna” politik försatt Sverige i rådande energikris.

Behovet av elöverföring från norr till söder beror dels på att produktionskapaciteten i form av de kärnkraftverk som fanns i söder där de största behoven finns, av MP och S stängts i förtid av rent politiska skäl. Dels beror det på att den utbyggda vindkraften till stor del förlagts i norr, när behoven som sagt finns i söder. Vindsnurrorna introducerar dessutom stora stabilitetsproblem i näten, såväl vad gäller spänning som frekvens, problem som förstärks med varje kärnkraftverk som de oansvariga politikerna samtidigt stänger.

UN påstår att det är ”marknaden” som styr elpriserna och viljan att bygga kärnkraft. Detta är fel. MP- och S-politikerna har medvetet straffbeskattat kärnkraftsel samtidigt som enorma subventioner i form av ”elcertifikat” slussats till den väderberoende, miljöförstö-rande och oekonomiska vindkraften. Tar man hänsyn till samtliga kostnader förknippade med väder-el (kort livslängd, stort behov av ledningar och vägar, behov av backup-el etc.) är kärnkraft överlägset billigast. För de som tror att koldioxid är en farlig gas är vindkraft också sämre: den producerar 3-5 gånger så mycket koldioxid per kWh jämfört med kärn-kraft räknat på respektive energislags livscykel!

Beträffande det ”utbrända” kärnbränslet, som UN undrar över, har S-regeringen nu äntligen tagit beslut om hur detta ska hanteras. Den kärntekniska utvecklingen kommer förmodligen dessutom medföra att detta bränsle, som fortfarande besitter mer än 90 procent outnyttjad energi, kan utnyttjas i nästa kärnkraftsgeneration.

Angående byggtider för kärnkraft, gäller 5-6 år för de som byggs i Asien. Borttagen kärn-kraft måste under tiden ersättas av gasturbiner och/eller återstartad kärnkraft. För ytterligare information kring dessa frågor, se kärnkraftsexperten Peter Rudling i ”Elkris, vindkraft och kärnkraft”Klimatupplysningen.se, “Professor Fahlén dömer ut vindkraften som problem” och professor Jan Blomgren i “Vindkraft => Systemkollaps”. båda på Klimatsans.com.

UN är nog en av mycket få i landet som inte tycker att historiskt skyhöga elpriser och världens högsta dieselpris är något problem. Nå, den åsikten delas tydligen inte av sittande sosseregering, som i ren desperation nu delar ut bidrag som kompensation för de höga elpriserna och –skatterna. Den ”politiska taktik” UN menar styr vanligt folks oro över de politiskt skapade höga elpriserna, står alltså S-regeringen för!

UN uppvisar samma totala förakt för vanligt folks oro inför höga elkostnader (som i många fall till och med överstiger hyran), som de politiker vilka skyller ifrån sig på marknaden. Eller värre, raljerar över att folk inte bundit sina eltariffer, som statsminister Magdalena Andersson (S) otroligt nog gjorde. Därutöver drabbas nu också den elintensiva industrin, som inte har råd att driva eller utöka sina verksamheter i Sverige. Avskedanden och utflyttningar är redan planerade! Även jordbruket är nu hotat av höga el- och bränslekostnader.

Lika magstarkt är det att beskylla M, SD och KD för den akuta energikris S/MP-regeringen i snart 8 år envist jobbat för att förverkliga. Se Henrik Jönssons genomgång ”Kärnkraftskuppen” på Youtube av hur dessa ideologiskt förblindade regeringspolitiker medvetet raserat ett av världens mest stabila, säkra och effektiva elsystem.

För Sveriges bästa och för att lösa dagens akuta kris måste nuvarande S-regering med dess charlataner till politiker bytas ut i kommande val, samtidigt som Miljöpartiet förpassas långt från sina tidigare så förödande maktpositioner.

Ernst Herslow

Hästveda

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Enviget i Hässleholm berör kärnkraft och höga elpriser

  1. Vad är det som gör att Danmark kan bygga sin elförsörjning på så mycket högre andel vindkraftverk än vad som vi i Sverige kan göra. Vi betonar hög andel planerbar el för att få stamnätet att fungera så nära optimalt som möjligt.
    Danmark har om jag förstår det rätt närmare 50 % vindkraftsel och är beredda att öka ytterligare.
    Vad är skillnaden som gör att det är möjligt där men inte här?
    Strandhäll har signalerat en gigantisk ökning av vindkraftsel. Frågan i Sverige hur vi ska kunna hantera kraftigt ökad andel vindkraftsel är angelägen att förstå:

  2. Det är Ulf Nilsson som tillhör en faktaresistent religion: Klimathotsreligionen, som envist tror på klimatkris, klimatnödläge och klimatkatastrof, trots att inget stöd finns från vetenskapen. De religiösas främsta argument har alltid varit att anklaga människor med mer kunskaper, mindre faktaresistens och därmed andra åsikter, för att förneka att klimat existerar. Som om någon i denna värld skulle förneka att klimat existerar!

  3. Magma

    Håller helt med dig i ditt inlägg ”aldrig har ett val varit viktigare för Sverige och våra barns framtid”. Men vilket parti skall man rösta på i kommande val september 2022?

    Själv röstade jag blankt i förra riksdagsvalet 2018 och det får väl tyvärr bli så även i kommande riksdagsval eftersom politikerna från samtliga partier verkar instämma helt i klimathotet. Det finns ett undantag, riksdagsledamoten ”Ericson i Ubbhult” som inte är valbar för mig och dom flesta andra, p g a geografin o valkretsar. På region- och kommunal nivå ser jag inget motstånd mot rikspolitiken.

    Själv har jag också gått ur Svenska Kyrkan, jag har den uppfattningen att nämnda har en plats att fylla i samhället och har inget egentligen emot att det kostar en peng. Men jag känner att jag inte kan instämma i den inställning kyrkan har i klimatfrågan.

    Vid samtal med närstående o grannar etc, får man vanligtvis uppfattningen att man håller med i mina argument, dom flesta har inga argument, MEN det kan väl inte stämma att tidningar o TV etc har fel. Svensk PS kan väl inte ”ljuga folket rätt upp i ansiktet”.

    Tyvärr ser jag inget som kan ”vända vinden”. Det innebär att Europa går mot en mörk ekonomisk framtid, USA kan troligen klara sig bättre. Tyvärr tog inte DT chansen att belysa klimatfrågan utan avfärdade den som ”fake news” istället för att öppna för en vetenskaplig debatt i frågan.

    Hoppas innerligt att jag fel i min framtidsspaning, kan någon på KS kan ge argument som kan ge mig hopp om framtiden eller ge mig bra argument för röstningen i kommande riksdagsval.

  4. Helt underbart vad tydliga konsekvenserna blir av den politik som EU och den rödgröna (bruna) röran bedriver när debatten är öppen och utan censur, inte konstigt alls att den regeringstrogna pressen, inkluderat SVT, gör allt för att tysta den offentliga debatten.
    Något som alla bör ha i minnet under kommande valdebatter och framförallt på valdagen.
    Aldrig har ett val varit viktigare för Sveriges och våra barns framtid, ett val betydligt viktigare än Gretas och Rockströms åsikter.

  5. Redan 2019 köpte Spanien mer el från Marocko än vad de sålde då grannlandet började producera el med två koleldade kraftverk vars energi kommer in på den nationella marknaden utan att straffas för de koldioxidkostnader som har lett till stängning av de Spanska elbolagens anläggningar.
    Specifikt växte energiimporten med 485 %, till 1 053 GWh, till ett värde av 53 miljoner euro på den spanska elmarknaden, 656 % högre än 2018. Tvärtom rasade värdet på exporten med 93,2 %, från 205 miljoner till 14 miljoner.
    Man får inte vara dum, då kan man bli Europé

  6. Lasse,
    Till naturgaspriserna kopplas kostnad för utsläppsrätterna. Detta ger stort incitament att importera el från Sverige. Södra Sverige får indirekt vara med att betala utsläppsrätterna. Det är konsekvenserna med att koppla ihop näten. Det gagnar inte de svenska elkonsumenternas intressen. Förstörelsen av det svenska elnätet är ett gigantiskt politiskt självmål. Det enda positiva jag ser med detta faktum är att det kan leda till en politisk förändring, vad som behövs är att gemene man visar sitt missnöje, folkmanifestationer över hela Sverige.

  7. # Lasse,

    Tack, det motsvarar alltså ungefär 1/3 till 1/5 av producerad kärnkraftsenergi i landet, alltså mer än en reaktorenhet, men passerar helt i det tysta…….

    Min morfar sa när jag var liten: “En tjänad krona är inte en krona, men en sparad är det…..”

  8. enough
    Jag har hört siffran 10-15 TWh som en siffra på besparing med VP.
    “För småhus är någon form av elvärme (inklusive värmepumpar) det vanligaste uppvärmningssättet. 1,2 miljoner småhus (motsvarande 60 procent av småhusen) använde en värmepump under 2019.”
    Säg 20 000 kWh i behov och COP på 3 (Dvs en del el och två delar värme från berg)
    Det ger 8TWh el och 16 TWh från naturen. Close enough?

  9. Vi blev styrda in i ett ( sunt) elberoende för uppvärmning, många hushåll har av egen kraft förbättrat formen genom att installera värmepumpar ( utan subventioner). Jag har hört en siffra på en besparing av c:a ett av våra kärnkraftverk genom åren, kan någon bekräfta eller dementera den?

    Nu dras mattan undan för oss, med de totalt huvudlösa avstängningarna av kärnkraft, som SOCIALDEMOKRATERNA är skyldiga till, genom att blidka tokrödgrön MP! Vi hoppas att tyskland kollapsar i sin Energievende så att det börjar satsas på långsiktig modern kärnkraft igen.

  10. Det är 1. utlandsförbindelserna och 2. oförmågan att förse hela södra Sverige med el i alla situationer som orsakar höga priserna. Och 1 och 2 hänger ihop. När exporten blir för stor importeras dyr el. Den dyraste elimporten sätter priset för hela området så minskar exporten. Kolla på södra Norge som ständigt har höga priser nu för tiden. Det går en kabel till England därifrån. Skulle priset vara som i norra Norge skulle England få el till realisationspris via kabeln. Elområden kom till för att EU bestämt att elmarknaden ska ha fri prissättning. För att “fria” elmarknaden som den ser ut ska fungera så måste den manipuleras.

    EU fungerar så att de vrider på termostaten i Bryssel och sen får acceptera det oavsett temperaturen de får. Det är många gånger man hört att “det är EU regler det kan vi inte göra nåt åt”.

  11. Att knyta samman elnäten i Europa är en bra tanke-med katastrofalt resultat.
    I Tyskland har el länge varit dyr men de har alternativ in i varje hus-Naturgas.
    Naturgasen har blivit dyrare, från 30 öre till 75 öre per kWh på grund av bristsituation , kanske skapade av Politiker.
    Vi som är bortskämda med relativt billig el sen länge saknar denna gas som alternativ.
    Vi har värmt våra hus med el. Ca 30 TWh går till uppvärmning.
    Nu har politikerna satt oss på pottkanten eftersom de valt att dela elnäte med andra samtidigt som de avstått från alternativen.
    Vi i Sverige har inga alternativ än el eller biobränsle till värme.
    Kanske kommer oljepannor att säljas igen. med dagens dyra olja kostar det ändå en tredjedel av elen när det är som kallast.
    Sämre luft med EU i ledningen?

Comments are closed.