Nio länders vindkraft

Vindkraftens effekt i Tyskland och dess 8 grannländer i september 2017

Notera att under vecka 38, 17:e till 24:e, var effekten obetydlig under flera dagar och som mest 25 % av max-värdet den 13:e. Det gör back-up med batterier helt orealistisk. Det måste finnas pålitlig produktion med en effekt, som är lika stor som vindkraftens normala effekt.

Tron att “det blåser alltid någonstans” är helt verklighetsfrämmande.

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Nio länders vindkraft

 1. Så du menar att Gustav Fridolin har fel som i partiledardebatten igår menade att man skulle ersätta kärnkraften med vindkraft?

 2. Fridolin är ute och cyklar på sin elcykel utan laddning på batteriet.
  Vind och sol är inte pålitliga energikällor för en hållbar försörjning av energi. Vårt energibehov kommer ju öka med elbilar och cyklar som skall laddas .
  Kolla även hur det gått i Australien!!!

 3. ” Nej, välstånd kan inte byggas på på sol och vind”

  Artikeln hittas på Narrskeppet 2
  En fortsättning på seglatsen i narrarnas värld

 4. Smetade man ut hela produktionen på en månad så skulle den ligga generöst runt 15 GW per dag. Det innebär att när det blåser bra kan man ladda batterierna.

  Bästa produktion ligger nästan på 60 GW per dag. Det innebär att man ska alltså installera utrustning som klara av 60 GW för att ut det få ut 15 GW. Det är fyra gånger mer utrustning som behövs i jämförelse med ett kolkraftverk eller ett kärnkraftverk.

  Till dessa fyra gånger mer installation ska även läggas batterierna.

  Nu är detta bara en lekmannaiakttagelse, så i verkligheten blir förhållandet mellan vindkraft och t.ex. kolkraft förmodligen större. Jag kan tänka mig att av de 15 GW man får ut som medel måste man kapa bort ytterligare för ännu mer batterilagring.

  Hur många dagar utan vind måste man kalkylera för? 1, 2, 3 eller fler? Batterikapaciteten kan väl inte ha ett medelvärde utan måste väl ha ett toppvärde. Tre dagar i rad utan blåst kräver batterier med kapaciteten 45 GW. Kommer det sedan lite blåst i några dagar och sedan vindstilla igen, ja då finns det inget i batterierna att ta ifrån.

  Vore bättre att ha kolkraftverk som laddar batterierna. Poängen är att minska på koldioxidutsläppen så det trixet kanske funkar.

  Min sista fråga är: hur mycket blir elpriset per kWför en totalt meningslös åtgärd?

 5. Dette kalles gjerne “synkronisering”. Fenomenet har i lang tid vært benektet!

Comments are closed.