Maldiverna sjunker inte

Startbanan skall bli 3,4 km lång och 60 meter bred för att kunna ta emot världens största passagerarplan, Airbus 380

President Abdulla Yameen vill se 7 miljoner passagerare om året. (Arlanda har 25 miljoner passagerare.) Betalar gör man med lån på tillsammans US$ 800 miljoner, huvudsakligen från Kina, som också sköter det mesta av bygget. De bygger också en hamn för bränsle och gods.

Maldiverna ligger strategiskt i Indiska Oceanen strax sydväst om Indiens sydspets. Man kan förstå att där vill kineserna gärna ha tillgång till en stor flygplats och en hamn. . .

Det är lite svårt att förstå logiken. Maldiverna var ett tag det land som mest intensivt skriade efter bidrag för att klara havets stigning, som antogs göra landet obeboeligt inom överskådlig framtid. Dåvarande diktatorn Mohamed Nasheed höll ett televiserat möte med sin regering på fem meters djup strax innan FN:s stora möte i Köpenhamn 2009.

Räknar man kallt med att flygplatsen och landet försvinner, så det inte finns någon att kräva återbetalning av ? Eller har man förstått att havets stigning är en bluff, så att turismen kan utvecklas. Åtminstone de kinesiska långivarna torde ha förstått att landet inte försvinner.

Under åren 2000 till 2005 hade Nils-Axel Mörner genomfört fältstudier av stränderna på flera av öarna i sex omgångar. Hans team hade då mött stort och positivt intresse från lokalbefolkningen. De intygade att de inte sett någon höjning av havet i mannaminne. Ett tydligt tecken var ett träd, som stått alldeles i vattenbrynet. Placeringen kunde dokumenteras ända från 50-talet. Det bevisade att havet inte stigit sedan dess.

Vid ett senare besök fann Mörner att trädet var kastat längre upp på stranden. Han blev tveksam, men lokalbefolkningen berättade att trädet revs upp av en grupp ”klimatforskare” från Australien.

Mörners resultat skulle ju vara mycket lugnande för landets befolkning, varför dess TV-bolag gjorde en TV-inspelning med honom. Men presidenten-diktatorn förbjöd dess visning.

Havets stigning är alltså en bluff, som stora finansiärer inte tar på allvar. Men det finns många som är beredda att ljuga och bedra för att underhålla bluffen.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Maldiverna sjunker inte

  1. Redan 1842 påpekade Charles Darwin att korallöar följer med i havsytans svängningar, eftersom koralldjuren gör det. Lika fullt håller folk i dag, långt senare, på och basunerar att korallöar är på väg att slukas av stigande hav.
    Ofta påstås det också att öar sjunker. Men sjunker de, måste det bero på att havsbotten de står på sjunker. Vilket sällan är fallet och ordvalet är felaktigt. I verkligheten rör det sig ofta om barriäröar, som ur ett geologiskt perspektiv är flyktiga konstruktioner och förr eller senare kommer att försvinna. Samma processer som skapade dem, kommer också så småningom att förstöra dem. Ändå ska folk idag skylla minsknande barriäröar på stigande hav eller klimatförändringar. Vill folk inte ta reda på fakta eller vill de bara luras?

  2. Alla atoller sjunker så även Maldiverna. De består av koraller som vuxit bildats i havet nära en vulkanö. När så vulkanen slocknat och blivit inaktiv börjar den av egen tyngd att sjunka ner i havet. Korallerna fortsätter att växa i den forna strandkanten för att sedan bilda en atoll med en lagun i mitten. Maldiverna består av flera före detta vulkanöar som sjunkit ner och fortsätter att mycket långsamt sjunka. Korallerna nybildas hela tiden och håller jämna steg med den sjunkande havsbottnen.

    Men att havsnivån skulle höjas på grund av våran gas, kol och oljeförbrukning saknar all grund. Isarna smälter inte och havsnivån har inte höjts i den takt som klimatalarmisterna förutspått. Och nivån kommer heller inte att höjas för den delen beroende på att någon dramatisk avsmältning av glaciärerna inte förekommer.

  3. När araberna bygger sina städer tar de in de mest kompetenta ingenjörerna från Europa, främst tyskar.

    Eller så kan kan man titta på hur Egyptisk TV reagerar på att Barack Obama utmålar klimatförändringarna som det största hotet mot USA.

  4. Tja, detsamma kan sägas om arabstaternas bygge av nya städer och samhällen i form av palmer eller en bild jordens karta som de byggt i havet genom att spruta upp sand och bildat nytt land. Hur korkade är dessa makthavande araber?

    Nej, de tillhör tvärtom världens bäst utbildade med examina ifrån västländers universitet. De tror alltså inte heller på någon havsnivåhöjning att oroa sig för.

    Verkligheten kommer ikapp den falska miljörörelsen med sin lögner och fantasier.

Comments are closed.