Säker kärnkraft med Molten Salt Reactor

Figur 1. Principschema för Molten Salt Reactor, MSR, från Terrestrial Energy, ett företag med kanadensiska rötter.

Tekniken för MSR utgår från ett flytande bränsle av uranfluorid. Det har utmärkta egenskaper för värmeöverföring och kan använda uran 235, som upparbetats endast till 5 %.

Till vänster ses systemets utbytbara modul i gult. I grått ses kotrollstavar nertill och upptill värmeväxlarslingor för en sekundär kylkrets. Denna matar en värmeväxlare till höger med anslutning till slutstationer för elproduktion och andra ändamål.   

Teknikens nyckelfråga är grafitstavarnas livslängd. De måste bytas ut efter c:a 7 år. Därför är modulen förseglad och lätt utbytbar för kommersiellt bruk. Tekniken ger hög effekt med mycket enkel operation och säker teknik för underhållet.

Figur 2. Den utbytbara modulen

Systemets funktion anses utprovad i pilotskala vid Oak Ridge National Laboratory.

Företaget förklarar att framtidens krav på ökad levnadsstandard för hela världens befolkning med dess energibehov inte kan mötas utan kärnkraft, den enda energi som är verkligt ”förnybar”. (Som bekant är all annan energi endast en omvandling av existerande energi, eftersom denna är oförstörbar.)

Här nämns inte thorium som i det danska projektet i en tidigare post.

 + – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Säker kärnkraft med Molten Salt Reactor

  1. Detta är en av de absolut säkraste reaktortyper. Det saknas dock två komponenter på ovanstående teckning. Den passiva säkerhetsdetaljen med tre eller fler dumpningstankar under reaktorn som är pluggad med en “frusen” saltpropp kyld med en fläkt. Vid eventuell överhettning av reaktorn smälter pluggen och innehållet rinner ner i uppsamlingskärlen där kärnreaktionen omgående avstannar.

    Den andra delen är en krets av reaktorinnehållet som cirkulerar via en renings och påfyllnings station, som en njure, som skiljer av utbränt material och ersätter med nytt utan att reaktorn stoppas.

Comments are closed.