Klarar bilindustrin omställning till elbilar?

En elbil fordrar ett mycket stort batteripaket (BMW).

Det kan bestå av 20.000 små celler, som byggts ihop till större grupper, vilka sedan kopplas samman till ett helt paket.

Tyska Handelsblatt rapporterar den 6/6 om ett möte mellan topparna i bilindustrin och facken beträffande en kommande omställning till eldrift. En rapport från Fraunhofer Institutet varnar för att 75.000 arbetsplatser kan försvinna till 2030, om en fjärdedel av bilarna då blir eldrivna.

Den tyska bilindustrin har idag 840.000 anställda och en fjärdedel av dem arbetar med bilarnas drivning. För vissa underleverantörer, ex.vis Bosch, världens största företag i branschen, kan det bli särskilt kännbart. Koncernen har 30.000 sysselsatta med tillverkning av komponenter till förbränningsmotorer. I Homburg, Saarland, är 5.000 specialiserade på dieselteknik. Medan en dieselmotor består av 1.200 till 2.000 delar har eldriften bara 100 till 200.

Ordföranden för IG-Metall, Jörg Hofmann, kräver att industrin bygger fabriker för batterier. Sådan produktion kan inte bara överlåtas till asiatiska länder, eftersom batterierna blir en så stor del av totala kostnaden.

Handelsblatt ger ett par intressanta uppgifter: Två tredjedelar av batteriernas kostnader utgörs av råmaterialen, kobolt och litium. Någon dramatisk kostnadsreduktion som för solpaneler är därför inte möjlig. Allra helst som tillgången på dessa metaller är begränsad. Oroande är förstås att en stor del av utvinningen sker i Kina, d.v.s. huvudkonkurrenten för batteritillverkning.

Batterierna gör elbilen c:a SEK 60.000 dyrare idag. Ford-chefen Gunnar Hermann menar att marginalerna i industrin kan behöva sänkas drastiskt. 

Vad Handelsblatt inte tar upp är skatterna. I Sverige är de av storleksordningen 10:- per liter bensin och diesel. En bil som drar bara ½ liter per mil levererar således in 5:- per mil i skatt.   

För elbilar uppges storleksordningen 1,5 kWh per mil. Jag har sett kalkyler med elpriset 1:70 varav -:70 utgör skatt. Bilägaren kalkylerar då med att elbilen kostar 2:50 pr mil jämfört med 7:50 för dieselbilen, Alltså en besparing på 5:- per mil.

Men staten får bara in -:70 per mil istället för 5:-. Det kan staten inte acceptera, då elbilarna blir många. De måste också betala 5:- per mil i skatt.

Bilägarens besparing blir då bara -:70 per mil med elbilen. Det kommer att begränsa försäljningen betydligt.

Inte heller nämns batteriernas livslängd. På nätet finns uppgifter både om byte efter dryga 10.000 mil och om att batterierna ”lever” längre än själva bilen.

En annan faktor är oljeprisets utveckling. Färre ”fossila” bilar, som dessutom har effektivare motorer, minskar marknaden för olja. Dennas marginalkostnad är på många håll mycket låg. Priset på bensin och diesel glider därför neråt, när elbilarna blir många.

Jag tror inte att en fjärdedel av bilarna som säljs 2030 är eldrivna.

S. Å.

+ – + – + – +

P. S.

Jag glömde det viktigaste: 

Många elbilar säljs idag för “skrytvärdets” skull: Ägaren visar hur han minskar de farliga utsläppen av koldioxid, och känner sig god och får alla goda människors beundran. Vi ser att många elbilar säljs till företag, som är måna om sin PR.

MEN, som vi förklarat många gånger på denna blogg, koldioxid är egentligen välgörande för hela mänskligheten och den påverkar klimatet så lite att det inte kunnat mätas. Och man kan påstå att det är teoretiskt omöjligt för koldioxid att verka så som IPCC hävdar.

Då vänder bilden av den “goda” ägaren: Hur kunde han vara så korkad att han gick på den stora bluffen ?  ?

Då annonserar ägaren sin bristande förmåga att skilja dikt från sanning.

Det kommer att strypa försäljningen av elbilar tills de blir mer kostnadseffektiva än “fossila” bilar.

D. S. 

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Klarar bilindustrin omställning till elbilar?

  1. På en fråga till Putin, Rysslands president, om hur det kom sig att det var så få elbilar i Ryssland, svarade han att elbilar laddas av kolkraftverk, att de inte är så miljövänliga som många tror. Vidare sade han att Ryssland har mycket naturgas så den omställning som kommer att ske i Ryssland blir till naturgasbilar.

  2. Elbilen är bra när den står still, dvs. i köer i städer.

    Det ska bli intressant att se vad de ska lägga skatten på en elbil. Blir det på elpriset eller på antal mil som körs? Kanske en kombination av båda?

  3. Tre viktiga påpekanden:

    1. Få bränslen är “fossila”. Fossil är mineraliserade (förstenade) rester av växter och djur. Ofta kalkhaltiga är de föga lämpade som bränslen. Flertalet förmultnade rester av växter och djur är vanliga sediment, som under tryck och värme blir olja resp. gas.

    Men alla kommer från början från ursprungligt kol i Jordens inre. Sådant finns fortfarande i stora mängder. Under hög värme och högt tryck ombildas en del till kolväten (Kutcherov m. fl.). Ryssar och amerikaner projekterar och utvinner redan olja från dubbla djup mot där sediment bildats.

    Termen “fossila bränslen” är alltså missledande och skapades av oljemagnaten John D. Rockefeller. För att skydda sitt oljebolag Standard Oils nära monopol fick han 1892 en internationell konferens i Genève att förklara all olja ur marken som “fossil”. Det antydde knapphet och höll priset uppe.

    Det är alltså ingen förestående brist på olja, men fortsatt prospektering och utvinning blir svårare och dyrare. Samtidigt blir motorerna effektivare och snålare. Detta förtiger alarmister, men motoringenjörer föredrar flytande och energitäta bränslen, som tar liten plats, väger litet och har utbyggd infrastruktur.

    2. Nuvarande litium/jon-batterier väger drygt 7 kg per kWh. Bilarna drar i måttlig fart 1,5-2 kWh per mil. För 10 mil krävs alltså 100-150 kg batterier – i praktiken 200 kg med marginal mot oönskat stopp. En snål modern dieselbil drar för 10 mil 5 liter, som väger knappt 4,5 kg. Batterierna väger alltså 20-30 gånger mer.

    Batterierna blir visserligen lättare, effektivare och billigare, men även bränslemotorer utvecklas fortlöpande.

    3. Elbilar accelererar fort men går långsamt. I 120 km/h fart på motorväg drar de 2-3 kWh per mil. Då räcker ett 40 kWh batteri (senaste Nissan Leaf) 12-15 mil innan det blir kritiskt. Batteriet väger runt 280 kg. En långt växlad, effektiv modern dieselbil drar i samma fart 5-6 liter per 10 mil. Det väger 5 kg, och en 60 liters tank räcker 100 mil.

    Flertalet elbilar toppar 140-150 km/h men tappar pusten och drar mer i högre fart. Normal fart är högst 100. Teslas omskrutna men meningslösa 0-100 på 3-5 sekunder och 250 km/h toppfart är dels orealistiska och dels enormt energikrävande. Tyska Auto, Motor u. Sport mätte ca 3 kWh på en Tesla 85 S med 120 km/h autobahnsnitt.

    Med 1.500 mil per år behöver man bara tanka bränsle var tredje-fjärde vecka. Mackar finns runt om. Det tar 5 minuter per gång. Elbilen måste även i närtrafik laddas flera gånger i veckan. Det kan göras hemma eller på jobbet om det går, annars vid laddstation. Sådana är sällsynta, särskilt norröver, och även snabbladdning tar minst en halv timme. Då får man ca 80 procent av full laddning, alltså ännu kortare räckvidd.

    Elbilar är alltså bara något för den som nästan bara kör närtrafik. Men det blir dyra mil, och man kan till lägre kostnad åka taxi i stället.

  4. Batteriutvecklingen är i full gång i alla världsdelar, främst i Sydostasien och Europa. Kina har redan och bygger ut anläggningar för att ta emot uttjänta batterier. Jag håller med dig om att det behövs helt nya batteritekniker innan elbilen överhuvudtaget kan konkurrera på allvar. Elbilen i sig, är enklare och är billigare att tillverka, är mycket enklare i sin konstruktion och all teknik finns redan som motorer, pådragsutrustning, bromsenergiåterföring m.m. Som sagt det allt hänger på ny batteriteknik, batterier som går att ladda på lika kort tid som att tanka fullt på en petroleumbil och med räckvidd som motsvarar den gamla tekniken. Och såvitt jag förstår av den information som kommit ut verkar detta genombrott komma inom 5 år.

    Det huvudsakliga skälet till att biltillverkarna i öster står på tå för denna utveckling har ingalunda med CO2 utsläppen att göra, utan att få bukt med de svåra luftföroreningarna i Sydostasiens megastäder. Detta parat med utveckling av nya kärnkraftstyper som MSR för att fasa ut kolkraftverken.

  5. Det finns ingen peak oil. Förmodligen finns det ingen peak lithium , men det finns nog en peak brist på lithium.

    Det är inte bara till elbilar litium används utan även till batterier för solfångare och vindkraftverk. Bristen på litium kan skynda på en brist på elbilar.

    Låt säga att alla petroleumbilar är ute ur Sverige 2030 eller 2040, men det går inte att köpa elbilar i den omfattning som behövs. Ska vi backa tillbaka då och tillåta petroleumbilar i Sverige? Samtidigt är de flesta bensinmackar i Sverige nedlagda. Går det att få investeringar till nya bensinmackar? Vem vågar bygga nya?

    Låter man vanligt folk utveckla efter behov blir det mesta bra. Lägger man sig och börjar styra, då går det oftast åt skogen. Vilket pajasland Sverige håller på att bli. Är det någon mer än jag som börjar skämmas över att vara svensk?

  6. Vilket kommer först, peak oil eller peak lithium?
    Dessutom har vi inte sett alla miljöeffekter från alla uttjänta batterier än

  7. Det måste till bättre batterier innan elbilarna får en marknad. Beräknad tillgång på litium idag räcker till 250.000.000 batterier. Sedan handlar det om teknik och pengar att få fram mer litium. Grafen utvecklas hela tiden och där ligger nog framtidens batterier.

    Nu kommer effektivare rening för dieselbilar som kan minska utsläppen till noll eller nästan noll exklusive koldioxid.

    Kamaxellösa motor ökar deras effekt betydlig och minskar bränsleförbrukningen. Det gör att elbilens koldioxidutsläpp kanske aldrig blir neutrala i jämförelse med en dieselbil.

    Sist undrar jag hur biltillverkarna ska få lönsamhet på elbilarna. Idag gör de förlust på dem, ingen vinst eller väldigt liten vinst. Blir det så att för att få upp marginalerna på elbilarna att de lobbar fram högre skatter på petroleumdrivna bilar så att de kan höja priset på elbilarna?

    Men kommer det att räcka då det pris en person kan betala för en bil är beroende av att andrahandsvärdet överstiger det värde som är kvar på lånet på bilen. Det i sin tur styr hur mycket bilen kommer att kosta ägaren per månad. Vad har folk råd att betala för en bil per månad?

Comments are closed.