Oseriöst om uppvärmning

Temperaturen ovanpå Grönlands istäcke under 11.000 år.

243 grader Kelvin är – 30 grader Celsius. Sedan 9.000 år är trenden tydligt nedåtgående med en brantare lutning sedan 3.000 år. Dagens temperatur bildar en topp, som dock är betydligt lägre än föregående tillfälliga toppar. Under juni och juli i år har den säsongmässiga avsmältningen varit mindre än de senaste 30 åren, så att massan ÖKAT med 150 kubik-kilometer.

+ – + – + – +

Nerikes Allehanda

2018-07-31

Ledare av Karin Bergkvist:

Låt inte Miljöpartiet paxa klimatfrågan

Hon påminner om “Att klimatet är en ödesfråga”

2018-08-08

Mats Kälvemark replikerade med ett inlägg som på nätet fick rubriken:

Oseriöst om väder och klimat

Han är förvånad över att så många redan glömt fjolårets ovanligt kalla sommar. Enligt SMHI får man gå tillbaka ända till 1862 för att finna en lägre maxtemperatur. Fjolåret var alltså extremt kallt.

+ – + – + – +

Karin Bergkvists ledare (NA 31/7) om klimatet är oseriös.

Värmeböljan är inte klimat, det är väder som inträffat många gånger i modern tid. Är förra sommarens rekordkyla bortglömd?

För att hitta lägre max-temperatur än 2017 måste man (SMHI) gå tillbaka till 1862.

Alla så kallade klimatförändringar skylls på fossilt koldioxid.

Verkligheten är att fossilt koldioxid bara är cirka 4 procent av utsläppen från jorden till atmosfären. Resten, 96 procent, kommer från hav och land. (Källa IPCC). Koldioxidens klimatpåverkan har övertydligt visats vara väsentligt lägre än den av IPCC antagna (Källa UAH). IPCC:s hypotes är falsifierad.

Fossilt koldioxid kom inte in på kartan förrän efter cirka 1960.

Helt dominerande växthusgas är vattenånga (95 procent)

Klimatet har inte varit konstant under 10 000 år.

Det är rätt att den globala uppvärmningen sedan slutet av 1800-talet är cirka en grad.

Uppvärmningen har gått i etapper avbrutet av avkylningar.

1900 – 1940 var första steget, utan fossilt koldioxid! Temperaturnivån 1930 var exempelvis i hela USA högre än den nuvarande. Därefter en avkylning fram till 1970-talet. Klimathotet då var istid!

Klimatet har inte varit konstant under 10 000 år. Perioder med högre temperatur än i dag är medeltida (1000 eKr), romerska (500 fKr) och holocena (6000 f Kr) värmeperioderna.

Nuvarande uppvärmningshastighet är inte unikt snabb! Samma hastighet gällde under perioden 1900-1940, före fossilt koldioxid. Rekord i uppvärmningshastighet har Grönland, där temperaturen cirka 10 000 f Kr nådde 16 grader under 40 år! (Källa GIPS2)

Mats Kälvemark

faktabaserad debattör

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Oseriöst om uppvärmning

  1. När man säger att människan har bidragit till ett överskott av koldioxid i atmosfären utgår man från att haven ska innehålla en viss mängd koldioxid och atmosfären annan viss mängd koldioxid. Blir det mer koldioxid i atmosfären är det människan som har bidragit till det.

    Ovanstående är totalt fel. Varken haven eller atmosfären innehåller en given mängd koldioxid. Ökar halten koldioxid i atmosfären kommer den samtidigt att öka i haven och den ökar proportionellt mer i haven än i atmosfären.

    Beräkningar av hur mycket människan har bidragit med utfår från att människan har puttat till skillnaden mellan 300 ppm och 405 ppm. Eftersom den beräkningen inte tar hänsyn till hur mycket som absorberats av haven är beräkningen totalt felaktig.

    Min slutsats är att vi inte vet någonting om hur mycket koldioxid människan eventuellt har bidragit med i atmosfären. Observera att beräkningarna utgår från en linjär ökning, men om jag har tolkat Gösta Walins föreläsning rätt på Klimatkonferensen i Mölndal 2018 rätt (https://www.youtube.com/watch?v=NsT1-6-Lw2Y), skulle en linjär ökning med 10 gånger dagens 405 ppm till 4.050 ppm sluta i 650 ppm i atmosfären.

    Ska vi människor komma upp i 650 ppm i atmosfären, då får vi gasa på i en sådan mängd att vi inte kan förställa oss det.

  2. Egentligen spelar det ingen som helst roll vilket som.
    Att påstå att det fossila beroendet är roten till allt ont stämmer faktiskt om man är elitist och föredrar diktatur och vill bekämpa folkets frihet.
    Ingenstans har den personliga friheten frodats så som i de hemska länder där demokrati råder och detta måste med alla medel bekämpas.
    Den dumma massan skal sättas på plats !
    Inte skall den dumme norrläningen ens på titta på Hufvudstaden än mindre Kanarieöarna eller Thailand. Dennes rörelseradie skall vara cykelns eller, om han har vett nog att skuldsätta sig 100-falt värre än statarna, t-banans. Bussarna skall snart sluta gå mer än en radie på 2 mil från Centrum. Hej o hå, i röda stugorna utan wc ska ni bo och grön diktatur skall ni få !
    Undrar vems ärenden Fridolin går när han gör allt för att undergräva för landets invånare genom att ta död på vår industri…….
    Nu eldar tysken upp Vattenfalls kol UTAN rening. Kostnad inkl intäktsbortfall MINST 250 miljarder snarare 1.000. TACK herr allvetande Fridolin och Annie Lööf.

  3. Ja, nuvarande uppvärmningshastighet (1970-2000) är inte unikt snabb. Vi hade ju också en liknande uppgångar i temperaturen mellan 1860 och 1880 samt en mellan 1909 och 1944 utan att det fanns några förhöjda koldioxidhalter i atmosfären. Det är ju också fullständigt ologiskt att skylla uppgången mellan 1970 och 2000 på människan. Men uppgångarna 1860 och 1909 och alla andra uppgångar (och nedgångar) på “nånting annat”

    Att hastigheten på den senaste variationen uppåt inte är speciell på något sätt tydliggörs rätt så bra här: https://i.stack.imgur.com/ZS9Nc.jpg

Comments are closed.