SMHI:s rimlighetskontroll

Hur vinden blåser är viktigt att veta. Men det kan bli fel. . .

Jag fick följande mejl från Jan-Olov Liljenzin, professor em. kärnkemi, Chalmers:

+ – + – + – +

Nu har SMHI:s mätstation på Måseskär visat en vindriktning som är 180 grader fel. Dessa data finns sedan en vecka i deras databas och registreras fortfarande fast de är fel. Jag skrev ett mejl till registrator vid SMHI och fick svaret att man nu kände till detta fel eftersom andra personer redan hade påpekat tokigheten.

Har man ingen rimlighetskontroll på insamlade data innan de lagras? Om detta gällde en helt felaktig vindriktning, hur många andra felaktiga mätningar finns det som nu lagras oupptäckta, därför att de inte är så uppenbart tokiga?

SMHI svarade följande på min påpekan om vindriktningsfelet, som funnits närmare en vecka.

“Vi har fått flera kommentarer angående detta under dagen och det känns tryggt att vi har så många uppmärksamma personer som har hört av sig till oss.
Detta är felanmält sedan i morse och vi hoppas på att det går att åtgärda snarast.”

PS/Felet kvarstår dock fortfarande efter flera dygn och finns kvar i tabellerna./DS

+ – + – + – +

Jag drar mig till minnes några noteringar från en av våra pålitliga kontakter i Australien. Där hade man en ovanligt kall vinter i fjol, eller kanske i förfjol, med många absoluta köldrekord. Men ett sådant noterades inte, där vår kontakt kollat temperaturen och visste att den varit rekordlåg.

Det visade sig att vädertjänsten infört en rimlighetskontroll på så sätt, att temperaturer under – 10 grader noterades som – 10 grader. . .

Det kan vara olämpligt att överlåta rimlighetskontrollen åt dataprogrammerare. Ett mänskligt omdöme behövs.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “SMHI:s rimlighetskontroll

  1. Det är fake news du kallar för “kunskap”. Det finns inga riktiga mätningar som visar att havet kan stiga en meter till år 2100. Det kan möjligen bli 20 cm, men lika gärna minus 10 cm.

    Du verkar ha svårt för fakta och logik. Du får läsa våra poster lite långsammare, så att du hinner förstå vad där står.

  2. Nej. De pekar inte alls åt det hållet. Sanningen ligger närmare 100 milimeter. vilket är så lite att hamnarna i Stockholm kommer att få sänka sina kajer åter igen.

  3. Kurvorna pekar tyvärr i den riktningen. Med den kunskapen kan vi välja en kraftfullare klimatpolitik. Det är väl bra?

  4. Folk på SMHI jobbar kanske med fel saker t.ex. IPCCs klimatmodeller som får havsnivån att stiga 1 m till år 2100.

  5. Med så mycket data som kommer in till SMHI och liknande institutioner i världen, behöver det mesta av kvalitetskontrollerna ske automatiskt, av datorprogram. Då gäller det att datorprogrammen har vettiga villkor för vad som är orimligt. Helst ska någon människa sedan ta sig tid att titta på de data som har blivit ändrade eller bortsorterade och avgöra om det verkligen var riktigt att klassa dem som fel. Det borde till och med vara obligatoriskt att så sker.
    I Australien hade datorprogrammen uppenbarligen fel villkor.
    I Sverige finns det kanske för lite folk som jobbar åt SMHI för att det snabbt ska gå att skicka ut någon för att laga eller byta ut en felaktig vindmätare?

Comments are closed.