Nils-Axel Mörner visar havets nivå vid Ouvéa

Figur 1. Ouvéa är en del av den franska besittningen Nya Kaledonien i Söderhavet,  © Google Earth

Nils-Axel Mörner är en beundransvärd “riktig” forskare, som inte sitter i luftkonditionerade lokaler framför dataskärmar och förgapar sig i satellitdata. Han ger sig ut på besök i de orter där problem sägs pågå, där han träget observerar och mäter direkt i naturen, vars egenheter han försöker förstå.

Flera gånger har han besökt de nationer i Söderhavet som blivit skrämda med satellitdata, som skulle betyda deras undergång: översvämmade av stigande havsnivå.

Figur 2. En “riktig” forskare är på plats och kollar med egna ögon utan hänsyn till den egna bekvämligheten

Han har nu publicerat en rapport, som han välvilligt öppnar för oss, där den ligger på vår plats i “Molnet”:

https://drive.google.com/open?id=1qWyWUVDLQEPMWIMl7fY6im5mdc7D3pF-

Figur 3. Stranden på Ouvéa. Man ser direkt att havet dragit sig tillbaka c:a 2 meter och sänkts c:a 5 cm, © Mörner.

Vågsvallet har förflyttats. En ny strandzon har bildats, som växtligheten börjat växa över. Detta bevisar att havet INTE stiger. Det har istället sjunkit c:a 5 cm.

Mörner summerar sina erfarenheter från 54 års studier av havens nivå. Jordklotet är inte statiskt utan lite “knöligt” med små rörelser över seklerna. Runt Nordsjön sjunker landet medan det höjer sig i Skandinavien.

Nivån på Indiska Oceanen har varit helt stabil de senaste 40 – 50 åren, men varit så mycket som 50 – 60 cm högre på 1600-talet och lägre än nu på 1700-talet enligt samstämmiga mätningar på Maldiverna, Goa, Indien och Bangladesh.

I Söderhavet har han gjort mätningar i Fiji, Tuvalu, Vanuatu, Kiribati och Majuro och nu i Nya Kaledonien. Även där var nivån hög på 1600-talet, så mycket som 70 cm, låg på 1700-talet och stabil de senaste 50 – 70 åren.

Detta betyder att den dominerande komponenten i havsnivåns rörelser inte beror på glaciärernas avsmältning eller termisk expansion av vattnet utan istället beror på variationer i Jorden rotationshastighet. Då ändras centrifugalkraften så att vattnet förflyttas till eller från ekvatorn.

Konklusionen är att någon höjning av havet inte pågår i Nya Kaledonien.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Nils-Axel Mörner visar havets nivå vid Ouvéa

  1. De flesta klimatforskare idag studerar klimatmodellernas scenarior i stället för att titta på verkligheten. Men det är klart att det är jobbigt att observera verkligheten när man kan sitta på sin kammare och navelskåda. Verkligheten är ond och följer inte IPCCs klimatmodellers scenarior.

  2. Säg inte det. Jag tycker mig sen en antydan till förskjutning från klimat till miljö.

    Global uppvärmning -> klimatförändringar -> miljöförändringar

    Planen att centralstyra jordens länder kommer inte att upphöra utan påtryckningsmedlem (bluff, lurendrejeri) kommer bara att byta form.

  3. Är det verkligen sant? Jag måste fråga Greta. Skämt åsido, tänk om hon istället hade kämpat lika mycket om vår miljö där det pytsas en och annan onyttighet. Då hade det varit respekt.

Comments are closed.