Höghastighetståg kräver perfekt räls

När Solen värmer rälsen, vill järnet utvidgas, bli längre än beräknat, så att rälsen tvingas i sidled av enorm kraft: En solkurva uppstår.

Men om rälsen inte är alldeles slät, jämn och plan kan små ojämnheter vålla flera gånger högre, tillfälliga och dynamiska (rörliga) tryck. Det sliter på rälsen och kan förvärras av upprepade tryck med olyckor som följd.

Moderna snabbtåg har allt oftare motorvagnar med motorer och passagerare i samma vagn. X2000-tåg med sex vagnar väger tomma 270-370 ton med 17,5 tons axellast (10-15 procent mer med passagerare). Även de ger flera gånger högre dynamiskt tryck på ojämnheter.

Rälsen påverkas också av temperaturen. I värme förlängs rälsen och kan böjas till solkurvor, som kan orsaka olyckor. I Sverige konstaterade Trafikverket följande antal solkurvor åren 2015-2017:

2017: 19 (regnsommar)
2016: 63
2015: 47

Därför sänks svenska snabbtågs fart på många sträckor. Hög fart kräver perfekt, slät räls. Sådan kräver i sin tur regelbundet underhåll.

Höghastighetståg kräver dessutom nästan raka spår utan störande nivåskillnader. Det hindrade inte trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith (MP, hon med lådcyklarna) från att på fullt allvar hävda att höghastighetsspår borde byggas längs motorvägarna med kurvor och backar.

I stället kräver höghastighetståg helt nya spår och sträckningar. Det är det som skulle bli dyrt. Även om de byggs på stolpar över marken.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Ja, höghastighetståg skall köra 300 km/timme och snabbare. De kräver perfekta banor som blir dyra i ett land med stora avstånd. Och de långa banorna kräver perfekt underhåll. En olycka blir ju värre med högre hastighet. Och högre hastighet sliter mer på banorna.

Är det något som politiska församlingar visat sig notoriskt oförmögna att klara, så är det att avdela tillräckliga resurser till underhåll. Så länge inga olyckor skett, sparar de in på anslagen. Det kan gå bra i många år, innan en olycka inträffar. Den första blir inte ensam. Den bär bara förebud om fler olyckor, eftersom underhållet blivit eftersatt tvärs över hela verksamheten.

Då krävs plötsligt mycket stora insatser för att åter bygga upp den  standard på anläggningar och underhåll som är nödvändig. Det allra viktigaste är då att finna kunnig och ansvarstagande personal på alla nivåer. Något som politiker också är notoriskt dåliga på.

SJ är ett bra exempel. Det var ett av Europas och därmed världens mest pålitliga företag i transportsektorn. Inte för inte sade man “det går som tåget”, d.v.s. säkert och enligt uppgjord tidtabell. Jag hade ett tekniskt utvecklingsprojekt tillsammans med SJ, så jag hade tillfälle att se dess arbete “inifrån”.

Men på 60-talet byttes teknikerna i styrelsen ut mot politiker. De under ett sekel utvecklade säkra systemen fortsatte att  fungera väl i flera decennier. Men sedan har flera delsystem formligen brakat ihop. Nu skall 40 års synder repareras. Under denna tid ackumulerade skulder blir ett stort berg. Detta måste givetvis avverkas innan vi tar på oss ansvar för ännu mer av särskilt krävande underhåll.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Höghastighetståg kräver perfekt räls

  1. Fel.
    Diskussionen bör dock ske på lämpligare plats.

  2. En del sakfel. X2000 är lokdraget, ej motorvagnar även om loket är specifikt anpassat.
    Kurvor i vertikalled är ett mindre problem-se TGV i Frankrike.
    Kontentan är rätt, höghastighetståg i Sverige är befängt, passagerarunderlaget är för litet.

  3. Just det !

    Pålitligt underhåll skapar inga tillfällen att klippa band med TV-kameror snurrande.

  4. Tyvärr är det så att underhåll är inte lika “sexigt” som att bygga nytt. Ingen blir ihågkommen för att organiserat ett klanderfritt underhåll. Att driva igen ett skrytbygge däremot det är något annat, även om det är oekonomisk, onödigt och tveksamt ur miljö synpunkt.

  5. Märkligt nog är det aldrig någon som nämner terroraspekten i diskussionen om tåg. Det är svårt att tänka sig ett enklare mål för terror än ett fullastat tåg i full fart mellen Stockholm och t.ex Malmö. En resväska full med sprängmedel med tidsutlösning, eller en avsprängd räls strax innan tåget kommer. Mardrömmen för tågresenärer, SJ, Trafikverket, polisen, miljörörelsen och hela samhället. Kommer att få attacken i Stockholm att framstå som rena amatördådet.

  6. Att bygga ut tågbanor i framtiden måste tycker jag vara Maglev. Mycket lättare tågset enär all tung utrustning för driften sitter i banan. Maglev klarar tvärare kurvtagning och kan med fördel byggas utmed befintliga vägar, på mark som redan är inlöst och därigenom snabbar på bygget och gör det billigare. Varför fortsätta att bygga på 200 år gammal teknik? Som grädde på moset kan mandå tala om snabbtåg på riktigt. Hastighetsrekordet idag ligger runt 600 km/h. I framtiden förmodligen upp mot 1000.
    De gamla spåren inklusive inlandsbanan kan förstärkas och förbättras för att köra godståg på, vid sidan av all lokaltrafik. För övrigt anser jag, att snabbtågen ska gå ända upp till Kiruna. Hela Sverige ska leva.

  7. Om jag minns rätt är det bara i Frankrike och Japan som håller bra ekonomi i höghastighetståg. I andra länder har det svårare med höghastighetståg för att det är för dyrt för jag har läst nånstans i datorn vilken hemsida minns jag inte. Stämmer det?

  8. Medveten svensk politik är att under längre tid eftersätta underhåll, som ju inte vinner några val. När det sedan blir kris, kan politiker sätta in röstknipande åtgärder på ett bräde – eller satsa helt nytt i stället, som t. ex. höghastighetståg.

    Om vi med klokt underhåll åter kunde köra våra snabbtåg i avsedda 200 km/h, skulle deras effektiva snittfart ligga runt 160 km/h. Nu sänker allehanda problem och störningar snittfarten till 125-140 km/h. Samma fart kan man (men får inte) hålla på våra motorvägar – som varken byggs ut eller underhålls i önskvärd takt.

    Dags att hela transport-Sverige samlar sig till gemensam, samlad protest mot rådande trafikpolitik och stöd för bibehållen och helst bättre mobilitet (rörlighet) i landet.

Comments are closed.