Det framtida klimatet är det inte lätt att spå

Australiens nya miljöminister, Sussan Ley, har själv dykt ner i the Great Barrier Reef, för att utröna dess tillstånd.

Hon sammanfattade: Jag väntade mig att få se döda områden med några få fläckar av liv. Jag såg det helt motsatta. Vi såg ett rev, som myllrade av liv.

Men den officiella kommitté, som haft uppdraget att hålla koll på revets tillstånd, gav genast ut en bulletin, där dess tillstånd beskrevs som katastrofalt. Dess ledamöter utsågs av den tidigare socialistiska regeringen, som satsat på kampen mot koldioxid.

Typiskt nog refererade de internationella nyhetsbyråerna INTE Leys konstaterande, så vitt jag sett, men det falska larmet om dess tillstånd har distribuerats genom alla vanliga kanaler. Allmänheten är alltså grovt vilseledd.

Detsamma gäller tillståndet för klimatet som helhet. Larmen om fara baseras oftast på Fake News och beskriver främst vad som påstås hända i framtiden med knapphändiga analyser av vad som faktiskt skett.

+ – + – + – +

2019-12-01

Det är inte lätt att spå det framtida klimatet

Framtiden? Jag vet inte heller hur den blir. Men jag har lärt mig att se på historien, skriver Sture Åström, nätverket Klimatsans. Till exempel hur IPCC lyckats med sina spådomar förut. De har larmat om olyckor i 25 år nu.

”Det är svårt att spå, särskilt om framtiden” lär den vise Falstaff Fakir ha sagt. På FN:s stora klimatkonferens COP 25 i Madrid debatterar man det framtida klimatet. Hur det blir förutsägs i rapporter från klimatpanelen IPCC, som varnar för kommande katastrofer, ifall vi inte minskar utsläppen av koldioxid drastiskt.

Hur säkra kan deras spådomar vara?

Jag vet inte heller hur framtiden blir. Men jag har lärt mig att se på historien. Till exempel hur IPCC lyckats med sina spådomar förut. De har larmat om olyckor i 25 år nu.

Söderhavsöarna skulle översvämmas. Regelbunden flygfotografering sedan 50-talet har visat att bara några få procent av dem har minskat i area, medan sex gånger så många ökat i area. De vilar på korallrev och korallerna växer hela tiden. Detsamma gäller Stora Barriärrevet. Miljöministern i Australien har visat att det mår bra. Larmen om dess tillstånd har varit överdrivna och delvis rent falska. Isen på havet i Arktis skulle försvinna sommaren 2013, men växte istället med 50 procent och visar nu inga tecken på att försvinna.

Öknarna skulle växa, men de har krympt, så att Jorden blivit 13 procent grönare. Skördarna skulle minska, men de har ökat med 40 procent på 20 år. De fattigaste har fått mer mat och billigare mat, så att en fjärdedel av mänskligheten lyfts ur nöd på 25 år enligt Världsbanken.

Lite värme och mer koldioxid har varit välgörande, rakt motsatt vad IPCC spått. Varför kostar man på en jättekonferens om IPCC:s larm? De som oftast visat sig falska.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Det framtida klimatet är det inte lätt att spå

  1. IPCC kan inte “breddas”. Förljugenheten har spritts genom hela “klimatforskningen”.

    Idén att världens okunniga och korrumperande diktatorer skulle sortera fram ny kunskap är galen från början.

    IPCC måste läggas ner.

  2. För tio år sedan när Climategate avslöjades vid Köpenhamnsmötet framkom hur man trixade med historiska data för att dölja exempelvis den medeltida värmeperioden och värmetoppen på norra halvklotet under 1930 talet för att förstärka den lilla värmeuppgång vi har just nu. Det visar med all önskvärd tydlighet att forskningen som IPCC lutar sig mot delvis är missvisande och falsk. Eller snarare tolkningen av forskarnas resultat.

    Det finns mängder med forskare som deltagit i, och levererat data till IPCC där resultaten i sammanställningen blivit förvanskad eller negligerad vilket fått till följd att många lämnat uppdraget. När vetenskap och forskning omsätts till politik blir det inte mycket nytta kvar. Den politiska viljan förstärker det man vill ha och förminskar eller undanröjer det man inte vill ha.

    Så om IPCC skall ha någon trovärdighet borde dess uppdrag breddas till att även omfatta icke mänsklig påverkan av klimatet, hur ska man annars med säkerhet kunna veta att det är mänsklig aktivitet som påverkar.

  3. #Hans Jelbring

    De flesta seriösa forskare inom klimatområdet säger rent ut att vi inte kan förutspå framtiden. Helt enkelt för att vi vet för lite. Det enda man kan göra just nu är att tittat bakåt i tiden för där finns trots allt ett mönster med återkommande istider och värmeperioder som följer en “tidtabell”. Ur det kan man kanske ana vad vi har att vänta om utvecklingen fortsätter som tidigare.

    Lyssnar man på IPCC så är den trenden bruten beroende på våra mänskliga aktiviteter och om nu Co2 teorin inte håller så kommer vi att få svar på det innan detta sekel är slut. Sedan har vi Milankovic som räknade ut att de återkommande klimatcykler beror på ändringar i vår bana runt solen och en wobblande jordaxel som ger ändringar i solinstrålning med jämna mellanrum där flera cykler samverkar.

    Men som sagt kunskapen om hur klimatsystemet fungerar är för liten för att man med säkerhet ska kunna säga att vi ofrivilligt styr klimatet med våra behov av energi. Klimathypen ser ut att handla om helt andra saker än just klimatet.

  4. Helt korrekt att ingen kan spå framtida klimat. Kanske är det olika svårt på olika skalor d.v.s. 10, 100, 1000. 10000, 100000 eller en miljon år. men i stort sett klarar inga klimatexperter av någondera i dag.

    Sant är ändå en truism om “The Great barrier reef”: det fanns inte för 25000 år sedan emedan vattennivån i haven då var c:a 120 meter lägre än i dag. Visserligen fanns det andra rev vilket bevisar allt livs fantastisk anpassningsförmåga.

    Ingen levande människa (så vitt jag vet) kan förklara varför istider uppstår och försvinner. Så länge detta är okänt för etablerad vetenskap ska man över huvud taget inte påstå att det finns en “vetenskaplig” förståelse för klimatförändringar. Allra minst att koldioxiden (växthusgaser) spelar någon roll. Ett sådant påstående kan motbevisas på flera sätt.

    Hans Jelbring

  5. Varför skrivs det ingenting om det riktigt stora hotet som är nära förestånde. ???? Solens och jordens magnetosfär är I starkt avtagande, magnetiska polerna rör sig snabbare mot en punkt vaster om indonesien . detta hander I ett interval om ca. 12068 år. ca 12050 år sedan sist. väldigt mycket hander på vår lilla boll när detta händer. men värst är att vi passerar en gräns för vår gallax current sheet vilket gör att vår sol gör en sk. mikronova, vilket medför att den del av jorden som har dag kommer att bli helt utbränd haven avdunstar några hundra meter. sedan blir det ny istid. finns bevis för detta I avlagringar.

  6. Rebel News skickar två personer till Madrid. Jag donerade just en liten summa för att täcka deras utgifter.

  7. Kanadensiska Rebel News ( rebelnews.com ) kommer säkert att vara där och kommer att vara ‘a pain in the ass’ på IPCC och COP-organisatörerna, som tidigare vägrat ge dem ackreditering till pressrummet. De kommer säkert med inslag på YouTube.

  8. Sorry! Dr. William Happer skulle det vara. Blev fel i hastigheten.

  9. Klimatmyten att Stora Barriärrevet dör på grund av stigande havstemperatur är lite svår att bevisa då samma typ av koraler utanför Thailand inte dör där havstemperaturen är 10 grader Celsius högre än på Stora Barriärrevet.

    Sedan finns det en myt att Stora Barriärrevet dör på grund av utsläpp från främst jordbruket i Australien. Peter Ridd har genom sin forskning visat att inga utsläpp når fram till korallreven.

  10. Liksom i Köpenhamn för 10 år sedan hålls ett parallellt möte med “riktiga” forskare i Madrid. Men sannolikt kommer media även i år att samfällt låtsas som att det mötet inte finns.

    Jag minns inte detaljerna, men jag tror att the Heartland Institute står för det mötet.

    Demokratin kan inte existera utan hederliga media, som rapporterar allsidigt och opartiskt. Vi måste få “vanligt folk” att förstå att detta handlar om något mycket viktigare än några “klimatlagar”.

  11. Vilka motkrafter kommer att finnas på plats i Madrid kommande vecka och släpps dom in öht.?

Comments are closed.