Förebilden Nordkorea har lägsta koldioxidutsläppen

Satellitbilden visar var folk har råd att tända lyset ikväll

Nordkorea är en framgångssaga när det gäller minskning av koldioxidutsläpp. I början av 1990-talet bidrog Nord- och Sydkorea med ungefär lika mycket koldioxid per capita till atmosfären. Men tjugotre års kommunistisk diktatur och internationella sanktioner hade 2013 minskat Nordkoreas bidrag med cirka två tredjedelar. 

Samtidigt har demokratiska Sydkorea fördubblat sina tillskott av koldioxid till atmosfären. På en nattlig satellitbild är Sydkorea belyst, medan nordkoreanerna i mörker lägger sig tidigt, ofta hungriga. Tabellen visar de två ländernas CO2-bidrag till atmosfären:

Medan dubbelt tillskott av koldioxid till atmosfären ökade Sydkoreas välstånd åren 1990-2013, har till en tredjedel minskande CO2-tillskott orsakat nöd och resursbrist i Nordkorea. I dag är skillnaden ännu större.


Klimataktivister i väst vill tvinga på våra länder lika drastiska nedskärningar i tillgång till energi som Nordkorea. Länder som tillämpar klimataktivisternas plan riskerar ekonomisk kollaps och hårda tider för befolkningen.

Tege Tornvall

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Förebilden Nordkorea har lägsta koldioxidutsläppen

  1. KLIMATVARIATIONER
    Under miljontals år har vi haft klimatvariationer utan mänsklig påverkan som uppträder med 150 års mellanrum, det finns dokumenterade mätningar som visar detta. Historiska fakta visar dessutom hur detta har påverkat människans livsbetingelser.
    Under medeltiden hade vi varmt klimat (betydligt varmare än vi haft därefter.
    Under 1600-talet hade vi en period med stäng kyla (Maunders minimum) Themsen bottenfrös och östersjön var belagd med tjock is som höll för resor med kälke mellan Ystad och Polen Odlingsbetingelserna blev så dåliga att både människor och djur i stora antal dog av svält men det var också många som frös ihjäl
    Från slutet av 1700-talet och en bit in på 1800-talet hade vi en annan men lindrigare köldperiod (Daltons minimum)

  2. Nordkorea kan glädja sig åt att livets gas inte stannar kvar i Sydkorea, Nordkorea får en släng av sleven utan att behöva betala för den nyttiga gasen.

Comments are closed.