SvD: Fossilfritt hade inte räddat Australiens skogar

Bjørn Lomborg reder ut begreppen om bränderna i SvD

I en brett upplagd artikel på ledarsidorna (bakom betalvägg, 2020-02-15) förklarar han utförligare vad vi redan relaterat i posten: “Australiens bränder visar tydligt minskande trend”. Det intressanta är att han nu får bemöta alarmisternas överdrifter i riksmedia.

Kärnpunkten i artikeln torde vara följande:

+ – + – + – +

När medier hävdar att bränderna i Australien “saknar motstycke” så har de fel. De branddrabbade områdena i Australien krympte med mer än en tredjedel mellan 1990 och 2000, och har minskat under den period det finns satellitdata för. Under nuvarande brandsäsong har 2,5 procent av Australiens yta brunnit, jämfört med snittet för samma tidsperiod under de senaste tio åren på 4,8 procent.

Skillnaden i år är att bränderna huvudsakligen skett i de stater där Sydney och Melbourne ligger, där lite mer än hälften av landets befolkning bor, och där flera av landets mediehus ligger. Men påståendet att bränderna skulle bero på global uppvärmning vilar på ett bedrägligt urval av data som visar ökade bränder i dessa stater, men samtidigt struntar i de resterande 87 procenten av Australiens yta, där bränderna minskat. . .

Tillsammans med många andra aktivister hävdar Australiens gröna parti att bränderna behöver förhindras genom “en snabb övergång till förnybar energi”. Men politiska löften om utsläppsminskningar kommer inte att hjälpa ett dugg. . .

Ett så pass haltande och bristfälligt sätt att ta sig an problemet är löjeväckande.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “SvD: Fossilfritt hade inte räddat Australiens skogar

  1. Det BORDE även du begripa.

    Läs en gång till, men så långsamt att du förstår vad där står.

  2. Miljöengagerade har förhindrat städning och avbränning av undervegetation. Resultat: Det brinner mindre än någonsin. Är det något jag borde begripa?

  3. SvD överraskar med denna rubrik: Polarvirvlar bakom milda vintern: ”Det är ovanligt”.
    Expressen har också skrivit om polarvirvlar, fast med denna rubrik: Hotet från polarvirveln – Sverige kan få vinter i april. Ingen av artiklar nämner koldioxid. Håller kulturjournalisterna på att byta ben, från politisk korrekthet till vetenskap och beprövad erfarenhet? Fenomenet ”Polar Vortex” beskrivit i Expressen:
    https://www.expressen.se/nyheter/vader/hotet-fran-polarvirveln-sverige-kan-fa-vinter-i-april/

Comments are closed.