Kolfiber i möllors vingar kan bli farlig som asbest

En mölla brinner och kastar vingar högt och långt

Kolfiberarmerad plast har blivit ett vanligt material i flygplan, båtar, bilar och i mycket stora kvantiteter i vindkraftverkens vingar. Numera kan en vinge vara över 100 meter lång och väga mer än 20 ton. De problem detta kan medföra har negligerats av såväl industrin som myndigheterna. Jag fick tips om en tysk artikel där detta behandlas.

Armeringen består av fina fibrer i stora längder. Ibland utgörs de av mikroskopiskt tunna rör, nano-tubes, med särskilt hög hållfasthet. Problemen uppstår dels vid olyckor, bränder, och dels vid skrotning-återvinning-kvittblivning. Vid bränder hetare än 650 grader för-bränns kolfibern inte helt. Den sönderdelas till mycket små partiklar som är skadliga om man andas in dem. De kan också tränga in i huden. I kroppen ger de skador liknande dem av asbest, ex.vis cancer.

I ett försök med kolfiber i en brand fann man 90.000 partiklar per kubikmeter.

Som illustration till “farligheten” tas ett fall med en störtad Eurofighter, som väger 11 ton. Enligt flygvapnet förde man bort 1.295 ton kontaminerad jord och skörden på kringliggande fält förstördes.

Bränder med flygplan, båtar och bilar sker på en begränsad plats och de kan bekämpas med skum, som hindrar spridning av fibrer. Vindkraftverk har en helt annan nivå på farorna. En brand sker på över 100 meters höjd, så den kan sällan bekämpas. Dessutom kan brinnande vingar kastas iväg hundratals meter. Från branden kan de fina partiklarna föras mycket långt med vinden. Brandförsvarets vanliga säkerhetsavstånd på 500 meter är helt otillräckligt. Hur stort område behöver få marken sanerad?

Artikeln kritiserar tillverkarna för att de inte deklarerar innehållet av kolfiber och myndig-heterna som inte fastställt säkerhetsföreskrifter och normer för tillstånd.

Ett överväldigande stort problem blir i framtiden de enorma mängder kolfiberarmerad plast som vid anläggningarnas skrotning skall återvinnas-kvittblivas. Det finns idag inget säkert system för det. Vilken betydelse kan det ha haft för typ-godkännanden, etablerings-tillstånd och säkerhetsföreskrifter?

Författaren menar att straffbar nonchalans visats av tillverkarna, myndigheter, projekt-byråer och de som förvaltar och driver vindkraftparker. Men hur kan ansvar utkrävas ?

+ – + – + – +

I Sverige är vindkraftverk “byggnader” inte “maskiner”

I Sverige är läget snarast ännu mer stötande. Maud Olofsson bröt mot grundlagen med förbjuden direkt styrning av myndigheter, då hon proklamerade att de skulle betrakta vindkraftverk som byggnader istället för maskiner. För de senare gäller nämligen förskrifter om skydd för allmänheten, som vindkraftverk inte skulle kunna uppfylla. Inte heller låtsas man om att bullret avser infraljud, som vanliga bullermätare inte registrerar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Kolfiber i möllors vingar kan bli farlig som asbest

  1. Tidningen Affärsvärlden uppmärksammar vindkraftens och dess ekonomi i sitt senaste nummer. Rubriken är

    “Blåsningen
    Negativa elpriser mitt i vintern och svindyr el under under högsommaren. Två exempel på hur växande vindkraft skapar kaos i det svenska elsystemet . Hundratals miljarder kan visa sig vara felinvesterade”.

    Bland annat i artikeln ifrågasätts även Vattenfalls satsning på vindkraft i Sverige och utomlands. Vattenfalls egan avkastningskrav sägs vara 9 % och hur man skall kunna erhålla den avkastningen från vindkraften är en gåta sägs det samt att företaget grundat sina investeringar p g a politisk påverkan. Kan det senare vara orsaken till att VD att lämna sitt uppdrag ?

  2. Ja, jobba vidare för att vindkraftverk är maskiner, vilket de ju är!
    Kan vi ordna en motion om detta i riksdagen?
    Med tanke på all död av fåglar och insekter de orsakar så borde ju även MP-aktivister gilla en omdefiniering av dessa 150-200 meter höga monster.

  3. Hade man kallat vindkraftverken för vad de verkligen är hade det blivit ännu dyrare att bygga dessa monster! Att kalla vindkraftverk för byggnader var klimatfascisternas sätt att kringgå reglerna! För övrigt NÄR ska Maud Olofsson ställas till svars för Nuon-skandalen som uppenbart var ett bedrägeri där de inblandade påskrivarna fick en fin summa av överpriset! Korruptionen i Sverige är så systematiserad att det hjärntvättade svenska folket inte ens ser det uppenbara fifflet.

  4. Visst är de maskiner. I gondolerna sitter turbiner som alstrar elektricitet. Om tornet är en byggnad, är gondolen med vingar en maskin. Klart som korvspad!

    Detta är en konkret sakfråga, som snabbt borde leda till ändrad lag!

  5. Hmmm. Lite fundersam till en del uppgifter här. Generellt är det inte hälsosamt att inandas partiklar men kolpartiklar tillhör de snällare. T ex i bilavgaser finns partiklar trots partikelfilter. Det farliga med dem är inte kolet utan de oförbrända kolväten som sitter på ytan av partiklarna.
    Alla arbetare i kolgruvor inandas kolpartiklar varje dag.
    Däremot om det finns bitar av kolfiber kvar, ja då kan de kanske ha en verkan som asbest?
    Kol bildas vid förbränning av allt organiskt material. Kol är mycket vanligt, finns nästan över allt.

  6. Jag blir så trött ! på att se hur totalt outbildade personer får styra vår framtid.

Comments are closed.