Falskt larm om isbjörnar

Isbjörnarna klarar sig mycket bra på den is som alltid finns

Lokaltidningarnas insändarsidor är en viktig kanal förbi medias vanligen förljugna förmedling av “Fake News” om klimatet. Jag skickar ofta runt manus och ibland tas det in någonstans. Här en kortversion av posten: “Larmet om isbjörnarna lika falskt som vanligt“.

I verkligheten har havsisens minsta utbredning varierat mellan 4 och 5 miljoner kvadratkilometer de senaste 13 åren med undantag för det extrema året 2012. Det är 10 gånger så mycket som hela Sverige, och då skall vi minnas att halva landet ligger norr om Östersund, skriver Sture Åström.

Nu sprider TT och andra media än en gång ett larm om isbjörnarnas undergång med rubriker som: ”Isbjörnar kan vara borta om 80 år”. Larmet är lika falskt nu som alla liknande larm varit under 30 år. Isbjörnarna mår bra och stammen har ökat till fler än 30.000 individer.

TT hänvisar till beräkningar av organisationen “Polar Bear International”, PBI, där den intervjuade Steven Amstrup är Chief Scientist. Tillsammans med WWF har PBI varit en av de främsta drivkrafterna bakom de ständigt felslagna larmen om isbjörnarnas hotande utrotning.

PBI:s nya larm baseras på datasimuleringar avseende isbjörnarnas reaktioner på de förhållanden som ett av IPCC:s scenarier förutspått för tiden fram till år 2100. Man frågar sig hur många gissningar de gjort om isbjörnarnas liv. De har valt IPCC:s mest extrema alternativ som dess egna företrädare anser orealistiskt. Det baseras också på datasimuleringar med många gissade in-data.

Generellt är datorsimuleringar med flera “antagna”, det vill säga gissade in-data lika bra som en enda gissning, med andra ord meningslösa. Att stapla två sådana paket av gissningar ovanpå varandra är nonsens i kvadrat.

I verkligheten har havsisens minsta utbredning varierat mellan 4 och 5 miljoner kvadratkilometer de senaste 13 åren med undantag för det extrema året 2012. Det är 10 gånger så mycket som hela Sverige, och då skall vi minnas att halva landet ligger norr om Östersund.

Isen i Arktis visar ingen tendens på att försvinna under somrarna.

Sture Åström

Civ.ing. nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Skriv en insändare du också !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Falskt larm om isbjörnar

  1. Björn 2020/07/29 at 18:10
    Jag förstår inte din fråga. Förklara.

  2. Sture skriver nonsens i kvadrat vilket är en mycket bra benämning på den verksamhet som klimathotsreligiösa forskare bedriver. Det är säkert sådana forskare som Greta lyssnar på. Sunt förnuft saknas hos dessa forskare.

  3. Antalet isbjörnar i dagsläget lär röra sig mellan 45.000-52.000 stycken.

    När isarna minskar får isbjörnar det lättare att hitta föda.

    År 1981 sade WWF att antalet isbjörnar var 11.000 och att jakt kunde tillåtas på dem och att isbjörnarna inte hotades av utrotning.

    Sedan kan man ställa sig frågan vad isbjörnarna hade för sig under den tid Grönland var koloniserad av vikingar?

  4. Idag kunde man åter höra på: https://www.svtplay.se/video/24909549/morgonstudion/morgonstudion-28-juli-06-00?start=autoår
    att isbjörnen kan vara utdöd inom 80 år och som vanligt påstods den ökande koldioxidhalten i atmosfären som orsakar klimatförändringar vara orsaken till isbjörnens överlevnadssvårigheter. Inget som helst ifrågasättande av detta förekom. Man hade bjudit in en proffsalarmisten Tom Arnbom från WWF som förklarade att inte bara isbjörnen utan också sälar, valrossar och vissa valar kunde röna samma öde om vi inte snabbt såg till att minska vårt beroende av koldioxid, bilåkande och resor. Reportrarna lyssnade andaktsfullt till Arnboms alarmistiska förkunnelse och log instämmande. Ett oerhört ensidigt nyhetsinslag var det. Mer om domedagspredikanten Tom Arnbom finns att läsa på: https://tommyhansson.wordpress.com/2013/07/23/klimatbluffen-wwf-sysslar-med-rent-lurendrejeri/

Comments are closed.