Ideologi mot vetenskapen i svenska energipolitiken

Nu är det dags att låta teknisk förståelse vara politikens grund och inte en ideologi som förutsätter förändring av naturlagarna

I Markbygden utanför Piteå byggs nu Europas största landbaserade vindkraftpark, som planeras för totalt 1.101 möllor.

2020-11-06 DALA-DEMOKRATEN

Ideologi mot vetenskap i den svenska energipolitiken

Politik ska naturligtvis grundas i en ideologisk övertygelse om samhällets utveckling. När ideologi bortser från vetenskapen och verkligheten blir det samhällsskadligt.

Nu är hundra procent förnybart den ideologiska kompassen. Då ska vi inte ha kärnkraft. Då ska vi bygga vindkraft och solpaneler. Mest vind och minst protester blir det i Norrland.

Med modernt språkbruk – man såg det inte komma. Stora problem måste hanteras skyndsamt och oplanerat.

Vi börjar med att bestämma att vindkraft ska vi ha som den stora elförsörjningen och kärnkraften trängs ut. Redan på Maud Olofssons tid som minister bestämde man sig för det största vindkraftprojektet, 1100 turbiner i Markbygden. Nu eftersträvas 100 TWh/år.

Kärnkraft i söder avvecklas. Vindkraften ska ersätta. Då hände det att elförsörjningen i Skåne hamnar nära kollaps mitt i sommaren vid vindstilla. Ringhals 1 och det fossileldade reservkraftverket i Karlshamn måste startas för att hålla stabiliteten i nätet. Verkligheten är redan ikapp.

Nu inser man att vi saknar överföringskapacitet i stamnätet söderut där konsumenterna finns. Det blir prioritet att bygga ut. Men det tar lång tid. Borde naturligtvis varit gjort först. Får ju inte vara en överraskning.

Det blir gott om klimatkorrekt el i Norrland. Serverhallar för globala företag. Northvolts jättesatsning på batteriproduktion till elbilar. Lockas med att slippa energiskatt på el. Men de behöver säker tillgång till stabil el. Ett par TWh. Flaggskeppet Hybrit, koldioxidfri stålproduktion, behöver också stabil eltillgång. 15 TWh. Sammanlagt ett nytt elbehov i norr motsvarande minst två reaktorer med Ringhals effekt.

Nästa insikt överraskar då politikerna. Den där stora produktionen av förnybar el som skulle överföras med nytt stamnät söderut behöver ju vara kvar i Norrland, elprisområde SE1. Eftersom vindkraft är en betydande del av produktionen där kommer de att bli beroende av import när det inte blåser! Länsrådet där uppe säger som det är. Vi kommer inte att få el från Norrland som vi är vana vid.

Hot om elkris pressar regeringen – utomordentligt allvarlig situation, skriver DI. Svenska Kraftnät  har i sin årliga  rapport inför vintern i två år varnat för en försvagad effektbalans med en allt större andel ostyrbar elproduktion. För döva öron.

Nu är det dags att låta teknisk förståelse utgöra grund för politiken. Och inte en ideologi som förutsätter förändring av naturlagarna.

Energiförsörjningen är en grundpelare i ett utvecklat samhälle. En förutsättning för industrietablering. Den kan inte längre få styras av okunskap.  

Den soppa vi kokat är hemlagad.

Evert Andersson

Fri debattör

+ – + – + – +

Detta är ett exempel på det som händer med många insändare. Den förekommer i flera versioner.

  • Originalmanuset finns i texten här.
  • I spalterna finns en lätt redigerad version som illustrerats med en bild.
  • På nätet har rubriken ändrats något.
  • Här ingår allt ovan loggan i vår presentation av insändaren.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Ideologi mot vetenskapen i svenska energipolitiken

  1. Med väderberoende elproduktion måste efterfrågan anpassa till produktionen. Antingen genom bortkoppling av abonnenter eller genom prishöjningar så att efterfrågan minskar och anpassar sig till produktionen. Dessa alternativ var populära för 5 år sedan som smarta elnät.
    EOns projekt Simris är helt beroende av import från elnätet: Import 275 kW, solel 13 kW, vind 0 kW, batteri 0 kW och förbrukning 282 kW.
    https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris 12:23

  2. Precis som när det gäller Folkhälsomyndigheten kan vi inte längre lita på våra myndigheter. Varje medborgare måste ta eget ansvar och vidta lämpliga åtgärder. Att t ex gå in i en affär utan munskydd är att spela tärning med döden p g a den aerosolsmitta som kan finnas i luften. Samma sak med elförsörjningen. Var och en måste gardera sig och vidta lämpliga åtgärder beroende på sin boendesituation. En kall vinter kan innebära smärtsamma uppvaknanden för de som blir bortkopplade. Ett annat alternativ är att flytta till Finland där man verkar ha en mer realistisk syn på behovet av el, när man bor i ett kallt land i norr.

  3. Vänta inte på några förändringar från politiskt håll. Deras ledstjärna är Agenda 2030. Det betyder i klartext att s.k. förnybar elenergi och CO2-minimering har prioritet. De styrande har ingen kunskap och inget intresse av människors problem. Så alla inom det fjärde elområdet har endast ett sätt att skydda sig från elbrist, som kommer i takt med kallare klimat (Zharkova): skaffa reservelkraft. Det har jag själv gjort.

  4. När kommer boken –
    “De Brottligt Sovande Politikerna” ut?

Comments are closed.