Rockströms PIK skröt med totalt misslyckad prognos

BOM

Australiens Bureau of Meteorology, BOM, visar PIK:s prognos mot utfall

Johan Rockström är numera chef för det tyska PIK, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Dess namn är utstuderat för att begränsa ansvaret för resultaten. Uppgiften är alltså INTE att forska om “klimatet” utan om “följderna” av klimatets förändringar. Därmed är det fritt fram för fantasier om framtiden baserade på sofistikerade datorsimuleringar. PIK är en av de tyngsta institutionerna som bär upp IPCC.

PIK hade konstruerat en datormodell, som skulle förutsäga förekomsten av El Niño och La Niña. De skröt med att den var 80% säker för ett års prognoser. Pierre Gosselin på NoTricksZone har dissekerat resultatet, se figuren.

På Y-axeln visas avvikelsen från genomsnittlig temperatur på ytvattnet längs ekvatorn i det aktuella området av Stilla Havet. El Niño kännetecknas av en hög temperatur, det ljusröda området, och La Niña av en låg temperatur, det ljusblå området.

Beräkningar enligt PIK:s modell visas med streckad blå kurva: Temperaturen skulle stiga, så att vi nu skulle se början på en Niño och den skulle vara fullt utvecklad vid årsskiftet.

Med svart visas de faktiskt uppmätta temperaturerna, som sjunkit ner i det ljusblå området. Med grönt visas senare gjorda prognoser, som förutser att en Niña kan vara på väg.

Således direkt motsatt PIK:s prognos.

Minns också IPCC:s försäkringar om att deras modeller förutsäger klimatet för år 2100 med 95 % sannolikhet, d.v.s. nästan säkert.

Datorspel som “forskning”

Jag tycker att “forskning” skall innebära undersökning av naturen med fastställande av verkliga fakta med inbördes beroenden. Men bland de som kallar sig “klimatforskare” ägnar sig många åt datorsimuleringar av klimatet, som erkänns vara “ett kaos”, d.v.s. oberäkneligt. Då gissar de ett stort antal ingående parametrar, kanske 30 stycken. Enligt gammal erfarenhet blir resultaten meningslösa, om fler parametrar än tre gissas !

Jag ser dessa övningar som överåriga tonåringars dataspel, vilka på inget vis kan kallas “forskning”. Det handlar mer om fantasier. Men våra okunniga politiker beviljar dem “forskningsanslag”.

Redan i dataålderns barndom konstaterade man:

GIGO, Garbage In = Garbage Out

Skräp in = Skräp ut

(Vi skall inte missbruka det finska språket genom att kalla det SISU. Vi kör med svengelska som vanligt.)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Rockströms PIK skröt med totalt misslyckad prognos

  1. Daniel Björk

    Nu handlade ju detta om en prognos som Rockströms PIK lämnade i november 2019. Den har nu visat sig vara totalt fel. Den ”förträffliga” modell för El Niño och La Nina som PIK verkar ha utvecklat, ser inte ut att kunna göra riktiga prognoser.

    Vad som hänt med klimatet genom årtusenden avhandlas i många andra trådar men inte i denna.

  2. Petter Wulff, om du läst på så hade du sett att temperaturen i stort sett stått still i sedan 1870-talet! Lilla Istiden tog slut då och temperaturen har stigit med 0.8 grader sen dess…På 1600-talet var det så kallt att den svenska militären kunde vandra över isen till Danmark och ta över ett försvarslöst land eftersom den danska hären var i Skåne för att möta den svenska hären! Klimathysteriker är ju kända för att sprida osaklig information och rena lögner…Som den om 2020 “det varmaste året på tio tusen år” blah blah…Rena skojet som tyvärr okunniga människor tror är sant! Patetiskt lögn!

  3. Enough: Om det är något som stått ganska stilla de senaste 20 åren, så inte är det temperaturen. Varför sprida osaklig information?

  4. Hörde en dansk som ansåg att solen kan ta hand om sig själv för ett lagom väder på jorden. Se till att du själv också har ett drägligt liv på jorden.
    Hörde Rockström talade i radion som jag struntade i då han tuggar samma sak som han tidigare tuggat utan att något hänt.
    Nordpolens is smälter meddelades i radion nov18 som jag också struntar i då vi på jorden inte kan göra något åt det det sköter solen när den tiden är inne.

  5. Ja du, statistik i all ära. Det är lätt att ljuga med den, som du och dina sykofanter gör. När man tar en graf som beskriver bara några månader… titta istället på den stora trenden, från samma institut.

    http://www.bom.gov.au/state-of-the…/future-climate.shtml

    Ni läser ett axplock och tar russinen ur kakan för att det passar er världsbild då ni inte kan leva med att ni tillsammans med hela er generation gör allt för att förneka sanning.

    I texten i länken står det “The recent warming can only be explained by human based emissions”

    Ni är ett skämt och granskar inte era källor.

  6. Vi för en kamp, i hårt motlut och motvind, och det finns ett hopp: verkligt utfall, vilket blir svårt att dölja lång tid.

    I 20 år har medeltemperaturen på klotet stått ganska stilla, efter uppgång från 1970-talets slut ( ungefär). Vi pratar genomsnittliga förändringar på 10-dels grader, vilket borde kompletteras med var lokala både ökningar och ibland minskningar finns, samt bedöma dem och dess impact. Om temperaturen ökar en eller ett par grader på våra breddgrader, kommer det knappast att leda till undergång, däremot till ett lite drägligare klimat ( enligt många, skulle jag tro, men det finns väl en och annan glaciärkramare som blir orolig om de smälter undan en del i våra nordligaste landsdelar).

    När alarmisternas rop på “värmen kommer” inte infrias, kommer de att svänga över till något annat som är “alarmistiskt”, och vi har som vanligt bara 10 år på oss…..

  7. Jag blev klart fundersam när jag idag hörde på Vetenskapsradion angårende Nordpolens istäcke, och hur bl.a. Rockström försökte koppla detta till mänskliga utsläpp. Oemotsagd!!!!

  8. Människor med sunt förnuft studerar verkligheten. Väderprognoser utgår från uppmätta parametrar som utgör ingångsvärden för vädermodellen/vädermodellerna och ger hyfsat resultat för några dagar framåt.
    De klimathotstroende studerar vad som händer för olika parameteruppsättningar i klimatmodellerna (104 stycken) när koldioxidhalten ändras. Verkligheten är ointressant för de klimathotstroende inklusive Greta och Johan Rockström.

  9. Vem förvånas? Rockström är en notorisk bluffmakare som har hävdat – och kanske fortfrande – att vi nu genomlever den varmaste perioden sedan isen försvann. Hur har han falsifierat den paleoklimatologiska forskningen i så fall? Han verkar tillhöra samma bluffargäng som Michael “Hockeystick” Mann.
    Men MSM hyllar Rockström som den absoluta auktoriteten i klimatfrågan! Bara ett tecken av många på Sveriges intellektuella förfall och pressens korrumperade tillstånd.

  10. https://wattsupwiththat.com/2012/06/05/more-data-fiddling-this-time-in-noaas-enso-data/
    Det är helt tydligt att att majoriteten av alla La Nina uppkommer vid solmin samt majoriteten av alla El Nino är mitt i eller slutet av solmax. Det är så uppenbart att El Nino/La Nina följer solens 11 års cykler. Det finns finns andra längre solcykler som ger andra längre trender. Men det går vi inte in på här( för osäkra data om man räknar 100-1000 år)
    När man då försöker spå framtiden som Rockström med att använda manipulerad data som i artikeln ovan och inte räknar solen som en faktor då är det inte konstigt att man hamnar fel i spådomara.
    Klimatalarmismen är religiös sekt är väl den enkla förklaringen. Men jag kan omöjligt tro att man skulle vara så dumma snarare tvärtom anledningen till den hysteriskt ökande alarmismen de senaste åren samt andra avledningsmanövrar som Coronan t.ex är att man vet att temperaturtrenden har vänt och det kommer att bli uppenbart för de flesta ganska snart. Därför är det viktigt att snabbt införa massor med klimatåtgörder så man kan säga att det hjälpte Vi (SEKTEN) lyckades vända trenden. Halleluja!!

Comments are closed.