Nödläget: Klimathysterin underminerar välfärden !

SV

Dolores Öhman, Miljöpartiet, motionerar om ”klimatnödläge” i Hässleholm.

2021-04-08 FRILAGT Hässleholm

På måndagens (28/3) kommunfullmäktigemöte beslöts att avslå miljöpartisten Dolores Öhmans (DÖ) motion om att utlysa ”klimatnödläge” i Hässleholm. Eftersom ordförande Douglas Roth inte tillät mig att till fullo redovisa alla de faktafel som motionen vimlar av, vill jag därför här på Frilagt presentera en komplett genomgång av de vetenskapliga fakta som smular sönder DÖ:s motiv till utlysandet av ett ”klimatnödläge”.

I försöken att piska upp en oro för ett ”klimatnödläge” lyfter motionen upp bränder och översvämningar som ”kritiska moment”. Enligt NASA har den totala brandytan minskat med 25 procent mellan åren 2003 och 2015. Enligt SMHI uppvisar kategorin årets största dygnsnederbörd mellan åren 1900 till 2019  ingen trend upp eller ner, däremot nedåtgå-ende sedan 2010. Antal tillfällen med minst 40 mm nederbörd 1900-2019 visar ingen trend, dock nedåtgående de senaste 10 åren. Enligt UNDRR har naturkatastrofer minskat. Mellan åren 1980 och 1999 omkom 238 000 människor per miljard  i naturkatastrofer, medan antalet omkomna sjönk till 76 000 per miljard mellan 2000 och 2019. Påståenden om att orkaner, tornados, översvämningar, torka har ökat globalt är vilseledande och felaktiga; detta är också i överensstämmelse med IPCC, säger miljöprofessor Roger Pielke jr.

Utebliven snö vintern 2020 är nästa ”nödläge” enligt motionen. Detta är en väderobserva-tion, och vädret varierar ständigt. Vintern 2021 var till exempel en snörik vinter. Sahara, Spanien, Turkiet, USA hade ovanligt mycket snö. Enligt finska meteorologiska institutet är den totala snömassan för den norra hemisfären 400 miljarder ton över medelvärdet för åren 1982-2012.

2019 var det näst varmaste året någonsin(!), larmar motionen. Ja, temperaturen har ökat med ca 1 grad sedan Lilla istidens slut runt mitten av 1800-talet, således en naturlig åter-hämtning från den då avklingande kalla perioden. Under Paleocene (för 60 miljoner år sedan) låg globala medeltemperaturen på 24-25 grader, jämfört med dagens 14. De flesta värmerekorden är från 1930-talet, vilket indikerar att temperaturhöjningen manifesterar sig genom något högre lägstatemperaturer (varmare nätter), inte högre högstatemperaturer. Undersökningar visar att nästan 20 gånger fler dör av kyla än av värme. Det är kyla vi ska vara rädda för, inte värme! International Disaster Database visar att risken att dö i väder-relaterade naturkatastrofer är en procent av vad den var för 90 år sedan.

Koncentrationen av växthusgaser har aldrig varit så hög någonsin(!) enligt motionen. Fel: till exempel Paleocene-epoken uppvisar halter av koldioxid på över 1000 ppm, jämfört med dagens 417. Högre koldioxidhalt är gynnsamt för växtligheten! Enligt NASA har jorden fått 10 procent högre vegetationsindex mellan åren 2000 och 2020; Sahara har krympt med 700 000 kvadrat-km enligt Venter et al. Enligt Haverd et al är 70 procent av förgröningen efter 1980 en effekt av högre koldioxidhalt. Skördarna har enligt FAO ökat med 40 procent på 20 år. Koldioxid är livets gas!

Golfströmmen har blivit svagare påstår motionen. Enligt en rapport publicerad i februari 2021 av Emma Worthington et al kan ingen nedgång visas i AMOC, dvs. Golfströmmen. Professor emeritus i oceanografi Gösta Walin skriver den 27/2 2021 att det inte finns anledning till oro för Golfströmmen.

Glaciärer smälter i ”rasande takt” menar DÖ. Minns ni Ötzi, stenåldersmannen som hittades infrusen i Alperna? När han dog, för 5400 år sedan, var det isfritt. Professor Hans W:son Ahlmann skriver i Svenska Dagbladet år 1938 att ”glaciärerna drar sig tillbaka och minskar i de arktiska områdena, på Spetsbergen och Grönland, liksom i Alperna, på Asiens fjäll och Afrikas vulkankedjor”. Glaciärerna varierar ständigt i storlek.

Havsnivåerna stiger mycket snabbare än beräknat, påstår DÖ. Haven har enligt mätning-arna de senaste 150 åren stigit med jämna 2-3 mm per år, ingen acceleration kan ses.

”Omställningen” får ta max 11 år, skriver DÖ. Dessa ständiga undergångsprofetior! Hur kommer det sig att Kina, som satsar stort på sin långsiktiga utbyggnad av kolkraft, inte hörsammar DÖ:s undergångslarm?

Kändisar som Jane Fonda och Martin Sheen protesterar, rapporterar DÖ i motionen. Jag tror mer på professorerna Judith Curry, Richard Lindzen och på de över 900 vetenskaparna i organisationen CLINTEL, som på vetenskapliga grunder slår fast att det inte föreligger något klimatnödläge. Vår egen professor i dynamisk meteorologi Lennart Bengtsson säger den 27/1 2021 ”att dagens väderläge skulle innebära ett ’nödläge’ är falsk information”

I motionen påstås att en omställning till en fossilbränslefri kommun behövs fortast möjligt. Lite proportioner: av de totala utsläppen av koldioxid svarar Sverige för 0,1 procent, Kina för 30. Billig energi är dessutom en förutsättning för fattigdomsbekämpning. Kol och olja är för de fattiga länderna den billigaste energin. Vill DÖ att hela världen ska vara fossilbränslefri? I så fall förhindrar vi människors kamp att komma ur sin fattigdom.

Detta är plakatpolitik när den är som sämst! Det är oacceptabelt att ett ickeproblem tillåts ta allt utrymme, ta alla resurser från verkliga globala miljöproblem som till exempel brist på rent vatten, kemikalieutsläpp och bristfällig avfallshantering. Miljöpartiets skrämsel-politik har redan lett till förödande konsekvenser i form av ett förstört svenskt elsystem. Framöver ser vi än värre hot, som ”taxonomiförslaget” från EU, där vattenkraft, kärnkraft, skogsnäringen, stålindustrin mm betraktas som ”icke hållbart”.

”Tiden är knapp för att undvika en klimatkatastrof” skriver DÖ. Att framkalla fruktan, rädsla och panik i befolkningen utan att ha nödvändig vetenskaplig grund är inte bara oansvarigt, det är också omoraliskt. Jag hävdar att tiden är knapp för att stoppa klimathysterin som underminerar välfärden i de utvecklade samhällena och bromsar utvecklingen i fattigare delar av världen. Det är därför vår skyldighet att som kommuninvånarnas företrädare avvisa dessa destruktiva, ovetenskapliga hot, inte minst för våra barns skull, som far illa av alla dessa domedagsprofetior.

Ernst Herslow

Folkets väl

+ – + – + – +

Omoraliskt och oseriöst

Det är vad som kännetecknar Miljöpartiets agerande. Den som kandiderar till ett politiskt uppdrag åtar sig att tillvarata väljarnas intressen. Det minsta väljarna då kan begära är att politikern tar reda på de fakta som har betydelse för besluten. Men miljöpartister vägrar istället att ens lyssna till dem som erbjuder faktabaserad information.

Sådan faktaförnekelse väntar man sig bara i religiösa sekter. Sådana skall absolut inte släppas in i politiken !

+ – + – + – +

2021-04-07 Norra Skåne

En förkortad version.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Nödläget: Klimathysterin underminerar välfärden !

  1. #Petter Wulff

    Ja det stämmer, det har blivit något svalare i stratosfären. Det har att göra med att utsläppen av svaveldioxid (SO2) minskat. Man kan se på grafer att värmen därstädes steg kraftigt vid två större vulkanutbrott El Chichon 1982 i Mexiko som var explosivt med stora mängder SO2, den andra Mt Pinatubo 1991 i Filippinerna som släppte ut ännu större mängder svavel.

    I Sverige och de flesta andra länder har begränsat svavelutsläppen kraftigt, i Sverige har dessa utsläpp minskat med 94% sedan 1980 och i de flesta andra länder. Så där är förklaringen till den svaga temperatursänkningen i stratosfären och har inget med att göra CO2 eller den växthuseffekt vi har. Utan den hade medeltemperaturen på vårt klot legat på -19°C medan vi nu bara har ca +15° således 10°C under normaltemperaturen som rådde tidigare under 100 tals miljoner år.

    Övergång till bl.a. svavelfattig råolja till bensin, diesel och eldningsolja är den största källan till minskade mängder SO2 i atmosfären. Så någon “modern” växthuseffekt existerar inte i verkligheten.

  2. Hans-Henrik S:
    Jorden har alltid varit varmare än omgivande rymden – eller hur? Det har sedan 1980-talet blivit kallare i stratosfären, samtidigt som luftlagren därunder blivit varmare. Det är en belägg för att det finns en modern växthuseffekt.

  3. Ernst.
    I bland känns det vi håller på med tröstlöst, men så kommer då det tillfället när någon tittar på en – och tvekar. DÅ känns det bra. Vi måste hålla ut. Om inte vi fortsätter så finns det inte någon som kan peka på ett alternativ.

    Det blir allt svårare. Volvo sluter sig till hycklarna. Jag är 100% övertygad om att inte någon i ledningen har låtit sig vilseledas av klimatvännerna. Deras beslut grundas i stället på att de fruktar att marknaden kommer att vilja ha produkten tillverkad utan utsläpp av CO2.
    Vi måste fortsätta att försöka förklara att hela klimatdebatten vilar på en lögn – eller två lögner.

    – De påstår att värme kan återstrålas mot jordklotet från troposfären och på sätt värma upp klotet. Det går inte. Det är kallare där ute. Uppvärmning kan bara ske från varmare till kallare – aldrig tvärtom.
    När ungarna kommer in efter snöbollskrig med iskalla händer så värmer vi dem med våra händer som är varma – vi lägger inte isbitar i händerna på dem.

    – En förutsättning för att – ökningen av – återstrålningen av värme skall fungera, är att temperaturen stiger i i de yttre/övre lagren av troposfären. Temperaturen har inte stigit där. Det irriterar klimatvännerna – mycket.

    Hans-Henrik

  4. Utmärkt argumentation Ernst.
    “Sådan faktaförnekelse väntar man sig bara i religiösa sekter” som omfattar de klimathotstroende.

  5. Utmärkt Ernst H
    Du kunde visa flickan att solen i alla fall tycks skina mer och mer-20% fler soltimmar sen 1983.
    Bemöter gärna Petter W
    Havsnivån mätt med satellit (NASA) är ett dåligt mått för Kalmar.
    Bättre med peglar.
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-081
    Denna från Kungsholmsfort är, nära, lång och linjär.
    Vill man se acceleration kan man följa denna:
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=120-022
    Visserligen södra Östersjön men rätt fin att studera!
    Dvs förändring av förändringen som är definitionen på acceleration.

  6. Det är märkligt att Petter Wulff inte anser att den som författar en lokal klimatmotion bör ha bra på fötterna. Endast den som kritiserar klimatmotionen bör enligt PW ha bra på fötterna. Säger väl det mesta om PW.

  7. # Petter Wulff

    Ja det är rätt temperaturerna har fallit sedan bronsåldern för 3000 år sedan. Dock icke linjärt utan med några återkommande avbrott med stigande temperaturer som under Romartiden för runt 2000 år sedan och under den medeltida värmeperioden för ca 1000 år sedan. Och nu är det dags igen 1000 år senare att det blir en mindre uppgång igen.

    Det ser således ut så att temperaturerna faller med avbrott och en liten återhämtning vart 1000 år på vägen ner mot nästa glacial. Så analogt med historiska data torde vi återigen ha en liten istid igen om cirka 300 år som blir ännu kallare än den förra Lilla Istiden.

    Våra utsläpp av CO2 är 4-5% av naturens egna utsläpp vilket inte kan ha någon märkbar inverkan. Denna infama hysteri för att temperaturen stiger en liten aning står inte i proportion till dess inverkan. Kyla är däremot långt farligare för mänskligheten och försöken till att på konstgjord väg försöka kyla planeten kan bli ödesdiger.

    Dessutom blir det inte varmare i tropikerna utan på våra breddgrader och det är inget problem, snarare tvärtom det ger längre odlingsperioder och större skördar. Dessutom om du tar och läser de data som faktiskt observerats så har uppvärmningstrenden brutits för fem år sedan, det går mot kyligare tider om än långsamt som det ser ut just nu.

  8. #1 Ja, mp försökte med de vanliga känsloargumenten (kan vi se våra barnbarn i ögonen om vi inte gör något osv) utan vetenskaplig förankring. Jag tror att en blandning av vetenskaplig fakta och moraliska argument som t ex att billig kolkraft är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller att lyfta världens folk ur fattigdom där man på köpet får CO2:s välgörande effekter på växtligheten, och att icke-problem som “klimatnödläge” tar kraft och resurser från verkliga miljöproblem går hem i stugorna. Dessutom visar det sig att “vanligt” folk inte är medvetna om basala fakta som satellitmätningarna, orkanfrekvenser, CO2:s livgivande egenskaper etc., något som vi lite mer insatta kanske tar för givet att “alla” är medvetna om.

  9. Herslow vill göra upp räkningen med faktafel i en lokal klimatmotion. Det är en god ambition, men då gäller det också att ha bra på fötterna. Och det tycks Herslow ha vad gäller bränder och översvämningar, där det inte verkar finnas några riskökningar. Vad gäller havsnivåhöjningen har Herslow en poäng i att den är långsam. Men den ser ändå ut att ha ökat sedan 1990-talet (enligt Nasa).

    Herslow säger att Ötzi – den drygt 5000 år gamla kropp som hittats i alperna – dog där det då var varmare än nu och isfritt. Det tvivlar jag på, eftersom han sannolikt bevarats genom att tämligen omgående ha blivit infryst.

    I ett måttligare tidsperspektiv noteras en temperaturhöjning sedan 1800-talet. Men att den, som Herslow påstår, skulle vara en naturlig återhämtning efter ”lilla istiden” är tveksamt. Temperaturen har de senaste årtusendena (fram till 1800-talet) varit i huvudsak fallande och skulle utan mänsklig påverkan förmodligen ha fortsatt att falla (Lewis, Maslin 2018, s 308).

    Det Herslow nämner, att det framför allt är nätterna som blivit varmare, är det ett faktum som talar för växthusteorin.

  10. Ernst,

    Briljant arbete!! Undrar om DÖ försökte diskutera och argumentera för sina påståenden, förmodligen styrkta med andra alarmisters påhittade ”fakta”?

    Vi måste locka ut alarmisterna från sina oupplysta hålor och få till öppna och offentliga debatter. Alarmister som Johan Rockström m fl vägrar konsekvent att ställa upp i sådana debatter. Det skulle jag också göra om jag inte hade sakliga argument att stödja mina påståenden med.

    Än en gång; Berömvärt!

Comments are closed.