Cyberattack mot pipeline i USA: Utpressning för lösen

WUWT

The Colonial Pipeline försörjer östra USA med flytande bränsle från Texas

Kapaciteten uppges till 100 miljoner gallon per dag, nästan 400.000 m3 per dag, vilket utgör 45 % av allt bränsle i de östra delstaterna. Det gäller såväl bensin som diesel och jet-bränsle samt olja för oljepannor. Driften har varit stoppad sedan den 7:e maj på grund av en Cyberattack mot de datorer som styr flödet. Förövarna vill inte betraktas som terrorister utan som pålitliga kriminella som bara vill tjäna pengar. De begär en lösensumma för att öppna upp programvaran. Dess storlek är inte angiven.

Anmärkningsvärt är att deras program inte fungerar med det ryska alfabetet, vilket BBC uppger sig ha funnit ut.

Man har förklarat ett regionalt nödläge, där bränsletransporter skiftas över till vägarna.

+ – + – + – +

Sårbarheten i Sverige ? ?

Hur många nationella datasystem har vi i Sverige, som kan utsättas för intrång av hackare med krav på lösepenningar ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Cyberattack mot pipeline i USA: Utpressning för lösen

  1. #Lars Kamél

    Media ljuger ofta, men framförallt överdrivs det kolossalt. Två egna erfarenheter kommer här. Omkring år 1980 fick jag höra på nyheterna att det brann på Tempo vid Dalaplan, Malmö. Byggnaden blev totalförstörd, påstods det. Eftersom jag bodde på en tvärgata bara 50 m därifrån blev jag nyfiken och gick ut för att beskåda den totalförstörda byggnaden. Döm om min förvåning när jag kunde konstatera att byggnaden såg ut precis som vanligt, med undantag att det stod branbilar där och att det kom ut lite rök från källaren. Det hade alltså bara brunnit i källaren. Dock blev vissa varor rökskadade så veckan därpå sålde man ut sina varor med 50% rabatt. Ordet totalförstörd verkar ha en helt annan betydelse i media och media vill dramatisera till varje pris.

    Ett annat exempel är från Teckomatorp och skandalen från BT-kemi. När skandalen inträffat ville TV rapportera om hur hemskt det var där och hur fasansfullt det var för ortens befolkning. En tidig lördagsmorgon, när få människor var ute, hade ett TV-team ryckt ut för att skildra hur samhället låg öde och att folk inte vågade gå ut. De få som ändå var ute motades bort, för man ville ge bilden av hur skräckslagna ortsbefolkningen var. Det viktiga var tydligen inte att skildra vad som hänt utan att dramatisera och få ut en vinklad och slagkraftig berättelse.

    Ovanstående var kanske lite OT, men inte minst inom klimatområdet stöter vi på en massa dumheter från media, så det gäller att kunna sovra informationen. Slutligen vill jag varna för två ord, nämligen “totalförstörd” och “dramatisk”. Om man ser eller hör dessa ord i våra media, kan man vara nästan helt säker på att det är en lögn som presenteras.

  2. Lars, missade ironin i din kommentar! Men det är inte lätt numera i propagandans tidevarv att hänga med i alla svängar! Min utgångspunkt är att MSM ljuger om i stort sett allt och ska betraktas med största misstänksamhet! Klimathysterin drivs av MSM och för att förstå varför klimathysterin byggs upp är som vanligt “follow the money” som gäller
    och se bakom kulisserna vilka som äger media i västvärlden!

  3. Jag köper inte propagandan om att ryska hackers ligger bakom alla möjliga cyberattacker. Jag försökte vara lite ironisk i min kommentar här ovanför.
    Jag vet att medierna ofta ägnar sig åt propaganda, desinformation och rena lögner när det gäller ämnen som jag kan en hel del om. Då undrar jag om det är likadant med ämnen där jag kan bara lite? Naturvetenskap kan journalister vanligen ingenting om och är lätta för oseriösa aktivister att lura. Hur är det med övriga ämnen?

  4. Jag kan inte förstå varför så många känsliga system ligger på öppet internet. Det finns ingen anledning. Känslig info på sk rött nät allmän info på sk gult nät.

  5. Lars Kamel köper alltså mediepropagandan om ryska hackers som numera tydligen kan hacka allt och överallt från valen i olika länder till pipelines! Men klimatpropagandan tror Lars alltså inte på…Ja det gäller att välja ut vilka “nyheter” som MSM spyr är “sanna” och de som man vill tro på…Det är nog så att MSM ljuger om i stort sett allt utom sportresultaten har jag lärt mig genom åren!

  6. De kriminella söker sig såklart alltmer till cybervärlden, i takt med att alltfler system är beroende av digitala lösningar.

    Detta borde vara prio för några av våra Myndigheter, kanske främst MSB, men de verkar vara mer bekymrade för avvikande åsikter jmft. med regimens och och hela PK-sektens……..

  7. Så det var inte en rysk hackergrupp som gjorde det på uppdrag av Kreml den här gången? Annars finns det ju ofta bevis (som aldrig redovisas) för att sådana ligger bakom, medan poliser för det mesta misslyckas med att lösa cyberbrott då de inte har några spår efter förövarna. Vilket jag finner märkligt.

Comments are closed.