Elbilar dyra för vanligt folk

Point

Figur 1. Carlos Tavares chef för Stellantis, nr 4 i bilvärlden

Han talade på Financial Times konferens “Future of the Car”11-13:e maj 2021. (Lägg märke till bakgrunden: Franska PSA har förvärvat tyska Opel från General Motors.)

+ – + – + – +

Bilchef: elbilar för dyra för vanligt folk

Det är mest välbeställda i rika välfärdsländer som har råd med elbilar. Det menar Carlos Tavares. Han är mest tekniskt kunnig av bilvärldens högsta chefer med examen från det ledande franska teknikinstitutet École Centrale Paris.

Tavares har haft höga chefsposter hos Renault, var chef för Peugeot och leder nu den sammanslagna gruppen Stellantis. Där ingår Citroën och Peugeot, Opel och Vauxhall, Chrysler samt Fiat med Alfa Romeo och Ferrari.

Dessutom har han varit framgångsrik rally- och racerförare och hade ledande roller i motorutveckling för Renault och Peugeot i Formel 1. Han vet alltså vad han talar om.

På en konferens ordnad av tidningen Financial Times sade Tavares att han inte kan tänka sig ett demokratiskt samhälle där bara rika har fri rörlighet och övriga hänvisas till allmänna färdmedel.

Som exempel tog han småbilen Vauxhall Corsa (engelskbyggd Opel). Den kostar med bensinmotor 16.000 pund men 26.400 pund med eldrift. För medelstora bilar är skillnaden större.

Figur 2. Tyska Opel Corsa lika engelska Vauxhall Corsa

”Hur kan vi värna fri rörlighet för medelklassen, som inte har råd med en elbil för 30.000 pund (340-350.000 kronor), när de kan få en vanlig bil för hälften?”, frågade Tavares och menade att de flesta då behåller äldre bilar med smutsigare avgaser.

Han anklagade politiker för att tvinga biltillverkare att byta till elbilar i stället för att göra vanliga bilar renare och billigare att tillverka och köra.

”Det är inte bilindustrin som har beslutat om elbilar”, betonade han och påpekade att elbilar med sina tunga batterier vanligen väger 300-500 kg mer än vanliga bilar. Därför kräver de också mer energi per körd mil.

Tavares uppmanade politiker och miljöaktörer att räkna med alla resurser som elbilar tar i anspråk hela vägen för tillverkning, användning och skrotning med sällsynta, dyra och miljöfarliga metaller i sina batterier.

Enligt gruvjätten Glencores chef Ivan Glasenberg har biltillverkarna knappast råmaterial i reserv för elbilar. Det kan enligt Carlos Tavares ytterligare höja priset på råvaror.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Elbilar dyra för vanligt folk

  1. Ser andrahandsmarknaden som det största problemet.

    I praktiken så är det rätt så välbemedlade som köper bilar även idag. Sedan så säljer de bilarna efter några år och köper en ny. Den sålda bilen köps sedan av svensk medelklass som efter några år säljer den vidare och köper en ny några år gammal begagnad bil. Den vid det här laget helt deprecierade bilen säljs sedan billigt till folk med behov av bil men inte så mycket pengar. Innebär att alla med nån sorts inkomst har råd med bil där skillnaden är årsmodellen. Funkar även utmärkt för alla inblandade då moderna bilar är så bra att de ofta utan problem kan köras i 15-20 år utan större problem.

    För elbilar så funkar egentligen bara det första steget där det är välbeställda som köper de nya bilarna. Helt enkelt därför att ingen riktigt kan lita på att batterierna håller mer än 5-10 år. Innebär att när rikingen efter några år köper en ny bil och säljer den gamla så ställs den vanliga medelklassvennen inför problemet att den nya bilens batteri kanske måste bytas och det för så mycket pengar att ekonomin försvinner. I många fall kanske det funkar ändå. Men vad man kan vara säker på är att när han sedan säljer den deprecierade bilen till sådana som behöver bil men saknar ekonomi så är det bara skrot kvar.

    Tror ganska stora delar av framtidens svenskar helt enkelt får cykla istället eller ta kollektiva färdsätt. Vilket ju är ett ganska stort ingrepp på fattigas upplevda frihet.

  2. Miljöpartiets och klimathsterins yttersta mål är att avskaffa bilen och det här med elbilar är bara ett delmål eftersom de med nuvarande batteriteknik inte fungerar i vårt samhälle, vilket MP är väl medvetna om! Slutmålet är givetvis att beskatta och göra bilen för dyr för 95% av befolkningen och det är bara miljonärer och politruker som kommer att använda vägarna i framtiden! Det som är mest ohederligt är att MP döljer sin verkliga agenda mot bilismen och mot boende utanför de större städerna. Landsbygden ska bara vara till för vindmöllor, skog och ska helst tömmas å folk! Att MP:s dolda agenda inte kommer fram i ljuset är för att de flesta “journalister” symatiserar med denna agenda och de andra icke klimathysteriska journaliterna vågar inte skriva sanningen om klimathysterin för då får de sparken från smäckjobbet.

  3. Jag påstår att de mest militanta klimathysterikerna ser på batteribilen som en parentes i historien på vägen mot ett idealsamhälle liknande det vi kan beskåda i Nordkorea. Gott om plats för cyklister på de enstaka vägar som finns där.
    En och annan korrumperad partigängare åker naturligtvis med bilen och har för det mesta en chaufför.
    En misär med våra ögon sett, som inser att kejsaren är naken.

  4. Det vill till att batterierna håller det som lovas i livslängd annars blir begagnatmarknaden svår.

Comments are closed.