Tysk frånkoppling av elen för att undvika Black-Out

Stefan

Tyskland har satsat mycket stort på elpaneler

Lördagen den 14:e augusti var Tyskland nära en utbredd Black-Out. Bara genom att koppla bort några stora industrier kunde den undvikas, rapporterar våra vänner EIKE.

Detta är en mycket allvarlig varning inför den avveckling av all planerbar kärnkraft, som skall vara verkställd vid utgången av år 2022.

Den 14 augusti blev elförsörjningen så kritisk att flera industriföretag fick sin el bortkopp-lad. Flera tyska medier, däribland “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), rapporterade:

Solkraften kollapsade

På kvällen den 14 augusti kollapsade produktionen av förnybar energi. Elproduktionen kunde inte längre hålla jämna steg med förbrukningen. Tidigt på kvällen var behovet cirka 50 gigawatt. Solkraftens effekt var på eftermiddagen fortfarande över 30 gigawatt, men den sjönk till bara 3 gigawatt. Nätoperatörerna var därför tvungna att ta till alla tillgängliga reserver. Men effekten från pumpkraftverk och kolkraftverk vid maximal belastning var inte tillräcklig. Det fanns inte heller tillräckligt med elimport.

Bortkoppling strax före 20.00

En bortkoppling genomfördes strax innan klockan 20.00. Nätoperatörerna avbröt då strömförsörjningen till flera energikrävande industrier utan förvarning. Till exempel aluminiumföretaget Trimet i Essen ställdes utan el. Bortkopplingen varade i över en timme. Då var den akuta krisen löst. Men ändå kunde elnätet inte stabiliseras. För att förhindra ett oplanerat strömavbrott kopplade nätoperatörerna bort andra stora konsumenter i hela Tyskland strax efteråt, den här gången med några minuters förvarning. Detta varade i över en timme. Då var det äntligen möjligt att stabilisera elnätet.

Lyckligtvis en lördag

Man kan vara glad att krisen inträffade en lördagskväll, skriver portalen ”Blackout News”. ”En vanlig vardag, när betydligt fler industriföretag är i drift, hade man antagligen behövt utlösa ytterligare steg i konceptet “smarta elnät”. Det kunde innebära att delar av nätet skulle ha kopplats bort, vilket också skulle drabbat privata hushåll, det vill säga väljare.

“normala driftsprocesser”

Die Bundesnetzagentur (Federal Network Agency), som är ansvarig för att säkra strömför-sörjningen, förklarade: Det var inte fråga om “incidenter” eller “oönskade strömavbrott”, utan snarare “normala driftsprocesser”, sade de. “De företag som får elen bortkopplad, har ingått avtal med nätoperatörerna, inom vars bestämmelser avbrotten skedde.”

Någon ökning av sådana avtal förutses inte.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Tysk frånkoppling av elen för att undvika Black-Out

  1. Med väderberoende elproduktion måste efterfrågan på el anpassas till produktionen. Reservkraft i form av dieselkraftverk och gasturbiner är nödvändiga för att skadorna vid strömavbrott ska kunna begränsas.

  2. Om ett aluminiumverk får elen bortkopplad, lär skadorna bli omfattande, och kosta mycket att återställa. Om nu inte verket har reservaggregat att koppla in inom några minuter.
    De fakta- och vetenskapsförnekande klimathotsreligiösa ser Tyskland som ett föregångsland när det gäller energiomställning. I själva verket är Tyskland ett avskräckande exempel som visar att den gröna omställningen bara är vägen till energianorexi, skenande elkostnader och i förlängningen utbredd fattigdom och misär.

Comments are closed.