Isarna i Arktis växer igen !

DMI

Figur 1. DMI visar utbredningen på havet den 17:e september

Då har isen just passerat årsminimum med 5,5 miljoner km².

Den utbredningen är större än den varit alla de senaste fem åren. Nu växer den precis som vanligt. Det betyder att utbredningen varit stabil i 15 år utan tendens att minska.

Figur 2. Vädertjänsten i Japan visar att isens minsta utbredning legat mellan 4 och 5 miljoner kvadratkilometer i 10 år.

Figur 3. En tidigare graf som visar samma utbredning från 2007

Sammanfattat:

Årsminimum för Arktis havsis har nu haft en stabil nivå i 15 år utan tendens till minskning.

+ – + – + – +

Grönland har fått mycket snö

Den tropiska orkanen Larry orkade ta sig ända upp till Grönland, där den dumpade för årstiden ovanligt mycket snö den 12 september.

GEOS

Figur 4. Satellitmätningar av snöfallet över Grönland den 12:e september

Att räkna om nederbörd i mm regn till cm snö är vanskligt. För nysnö torde en faktor 10 vara rimligt korrekt. Det betyder att över sydöstra Grönland föll en halv meter snö den dagen.

Tropical Tidbits

Figur 5. Prognos för snöfallet över Grönland veckan 10 – 18 september

Över stora delar av ön väntades åtminstone 8 tum nysnö, d.v.s. 20 cm.

Figur 5. Polar Portal redovisar det faktiska läget den 17:e september

De ovan redovisade snöfallen ökade plötsligt istäckets massa med 8 Gt, gigaton, vilket motsvarar 8 kubik-kilometer. Det är mycket räknat på en vecka, men mycket lite räknat på en hel säsong.

Kalvning

För den totala massbalansen skall glaciärernas kalvning av isberg räknas in. Dess omfattning torde vara mycket svår att fastställa med någon rimlig noggrannhet. Den uppskattas nu vara något större än istäckets tillväxt på grund av nederbörd. Det är inte på något sätt oroande.

Sedan 1850 har en liten uppvärmning av den globala medeltemperaturen noterats. Den tar mycket lång tid att tränga igenom istäcket som är upp till 3 km tjockt. Således värms vissa inre skikt av istäcket fortfarande, fast uppvärmningen avstannat. När balans uppstår kommer istäcket att med största sannolikhet växa till under den nu påbörjade kalla perioden.

Sammanfattning:

Det syns inga tecken på oroande avsmältning.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Isarna i Arktis växer igen !

  1. Med tanke på Islands anläggning för att fånga in koldioxid, så undrar jag hur de ska motivera den när det blir så pass kallt att is kommer att lägga sig runt hela Island. Jag har för mig att under den kalla perioden på 1600-talet var isutbredningen i Arktis ända ner till Skottland.

  2. Hittade denna förklarande video om hur man mäter isens tjocklek med ny satellit.
    Filmen är något år gammal men den bekräftar att vi inte alltid får all information.
    Isen växer när vädret så tillåter!
    Vilket har varit fallet på senare tid.

  3. Jag följer med stigande förvåning Petter Wulffs kommentarer här. Såvitt jag kan minnas är deras minsta gemensamma nämnare: skenbart befogade frågor sannolikt ställda för att skapa förvirring. Dessutom svarar PW aldrig på motfrågor.

  4. Petter Wulff har en viktig uppgift att fylla här. Hans kommentarer ger upphov till förtydligande och utvecklande kommentarer från kunniga om hur det egentligen förhåller sig.

  5. En glaciär kan bara kalva om den sträcker sig ut i havet. Sedan är det sannolikaste att den har växt så att den inte kan hålla ihop längre. Om den smälter, borde inga stora delar av den brytas loss. Har den smält så mycket att den bara finns på land, kan den inte kalva längre. När de klimathotsreligiösa gör kalvning av glaciärer som ett bevis för att de smälter, på grund av uppvärmning, på grund av växthusgasutsläpp, är det alltså inte så.

  6. Smältande havsis orsakar ingen havsnivåhöjning. Om man på fredagskvällen häller upp nåt gott att dricka och fyller på med is upp till kanten så svämmar inte glaset över när isen smälter. Is har något större volym än vatten. Det vet alla som lagt en flaska eller en burk i frysen för att snabbkyla och sedan glömt bort den.

  7. NASA är en mycket stor organisation. Där finns de hederliga och kompetenta avdelningar som byggt dess höga anseende. Sedan har politiker klämt in nya avdelningar för att med nya verksamheter parasitera på dess höga anseende ex.vis GISS, the Goddard Institute for Space Studies. Med falsk flagg, rymdforskning för att motivera anknytningen till stora NASA. Men i realiteten ägnar sig GISS åt koldioxiden nere på Jorden och dennas temperaturer. Samt propaganda för AGW.

    Ett verk av politiker som vill lura väljarna ! !

  8. #Petter

    Vilken havsis pratar du om ?

    Är det arktis is du menar, d.v.s. det som visas i figur1, 2 och 3 ?
    Säger du att det finns andra mätningar som visar något annat än dessa figurer ?

  9. Hej Petter !

    Hur bär du dig åt ?

    Här har vi berättat gång på gång att utbredningen på havet normalt varierar i cykler med en period på c:a 60 år. Uppmätta fakta visar att ingen tendens har visat sig på 15 år, vilket mest troligt beror på att cykeln nu befinner sig i botten.

    Hur kan du missa så tydlig och avgörande information och istället tjata om NASA-GISS-NCDC-IPCC:s okunniga påståenden ?

  10. Petter W
    Om du sett hur NASA visar isminskningen så förstår du processen!
    Där framgår att isen strömmar längs Grönlands östkust.

    Om du genomskådat NASAs roll i denna fråga så kan även du sluta vara orolig för klimatets utveckling.
    NASA som är kapabla att skicka folk upp i rymden kör med dubbla måttband när de mäter vattenstånd, det kallar jag för bedrägeri!

  11. Nasas satellitmätningar visar en minskning av havsisens utbredning med över 10% per 10 årsperiod. Liten risk för ny istid i brådrasket, alltså.

  12. Den Tyska expedition( Mosaik) som skulle visa isarnas avsmältning visade i stället att deras tro å hur isen rör sig var felaktig.
    De forsade fram fastlagda i vad de trodde var flerårs-is, så snabbt att de tvingades vända om och börja om.
    De isbrytare som skulle nå dem med förnödenheter och personal fick stora svårigheter att ta sig fram.
    Ändå påstod de att isen smälte oväntat snabbt och var oväntat tunn.
    Det tar tid att vända en farkost.

  13. Isarna i Arktis varierar som vanligt. Den klimathotsreligiösa sekten tror att isen alltid ska ligga över medelvärdet för att undvika att isen smälter och vi drabbas av katastrofala översvämningar. Om isen alltid ligger över medelvärdet så blir det en ny istid vilket är en verklig katastrof.

Comments are closed.