Elbilarna utan reservdunk

SR

Bilkö för att det är snö och kallt med trafikstopp

För att inte frysa i bilen, håller man motorn igång tillräckligt för att hålla värmen. I värsta fall blir tanken tom. Då hämtar man reservdunken under bagageluckan och kan fortsätta hålla värmen. Har man ingen reservdunk, kallar man på Assistans, som kommer med en reservdunk, så man kan köra därifrån , när kön upplöses.

Då står elbilarna kvar och hindrar trafiken. Deras batterier är tomma, sedan värme och lyse dragit ur all ström i köandet. Bärgare kan inte komma med en reservdunk fylld med ström. De måste ta med hela bilen till en laddstation. De kan bara hjälpa en bil i sänder, medan de för varje utryckning kunnat hjälpa flera bilar med bränsle, om det behövts.

Detta har visat sig allvarligt under det senaste snövädret i västra Sverige rapporterar Samnytt.

Problem även för elbussar

Göeborgs-Posten rapporterar 3/12:

De senaste dagarna har Västtrafik kunnat konstatera att just elbussarna varit extra sårbara när snön har lagts sig över staden.

– Det är klart tyngre att arbeta för bussarna och de blir fortare strömlösa nu jämfört med normalfallet, säger Göte Andersson, störningskoordinator på Västtrafik.

Måste avbryta färden – eller bärgas

I flera fall har bussarna behövt tas ur trafik de senaste dagarna.

  • Likt andra elfordon riskerar elbussarna att ladda ur om de fastnar i köerna, enligt Västtrafiks presschef Mette Ramquist.
  • När spänningen sjunker till en viss nivå i bussen tänds en lampa. Då måste bussarna avbryta färden och med en gång uppsöka en laddstation. Annars blir det bärgning, säger Göte Andersson.

+ – + – + – +

Och än har vintern knappt börjat ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Elbilarna utan reservdunk

  1. Tompas, kanske hade varit en bättre lösning och byggt in en mini-dieselmotor från början i elbilarna. Det räcker faktiskt med en väldigt liten och bränslesnål motor att driva bilar och batteriet kunde gjorts mindre och billigare. Men visst accelerationen blir ju inte vass om du tömt hela batteriet och bara kör på den lilla dieselmotorn. En sorts batterihybridbil…

  2. Nu när den nordiska kylan slagit till, vindsnurrorna står still och elbilarna stannar, då är “klimatkrisarna” tysta.
    Har man kommit för nära verkligheten?

  3. Detta kan ju lösas hur enkelt som helst. Det finns ju sedan länge små smidiga bensin/dieselvärmare att montera i bilen. Förbrukar minimalt med el och bränsle men har en väldigt god värmeförmåga.

  4. En Tesla, som exempel, kan inte bärgas hur som helst utan bara av godkända teslabärgare som vet hur en Tesla ska bärgas. Är batteriet urladdat blir det extra besvärligt.

    Hur det är med andra batteribilar vet jag inte.

    Om man byter ut alla petroleumbilar på jorden mot batteribilar sparar man in koldioxidutsläpp som motsvarar utsläppen från de 40 största fraktbåtarna i världen. Tror någon person verkligen på att detta skulle kunna påverka klimatet?

    Nu vet jag inte hur det står till, men tänk om man inte fraktade runt bilar i världen, till exempel från Kina till Europa, då kanske man helt enkelt sparade in differensen mellan petroleumbilar och batteribilar vad gäller koldioxidutsläppen.

  5. Som gammal bildirektör kör jag helst diesel (som jag kör i Spanien, dieseln där kostar ca. €1,30), men senast blev det bensinbil i Sverige.
    Batteribil är helt otänkbart för mig!!

  6. Petter
    Du har äntligen insett att det behövs förbränningsmotorer för att rädda elbilen vid trafik-och/eller väderproblem. Alltid något. När ska du prova att ladda din elbil på natten med ström från de fantastiska och billiga solcellerna? Ser fram emot din rapport.

  7. Det finns ingen anledning att skaffa/köra hybridbil med stor batterikapacitet, om man har barn i uppväxtåldern. Ju högre kapacitet desto större EMF speciellt i baksätet, eftersom extrabatterierna sitter i ‘bakluckan’ normalt sett. EMF är speciellt negativt för barns hjärnor, hög leukemirisk vid måttligt förhöjda EMF. Barn sitter som oftast i baksätet.

  8. Rena elbilar med dagens batteriteknik är idioti! Det här kan väl inte vara så svårt att räkna ut men så här blir det när politiker och miljömuppar slår sina knäppa skallar ihop i en allians! Elbilar har nog en framtid men då måste batteritekniken utvecklas något oerhört annars blir det bara en leksak för miljonärer som vill döva sitt CO2-samvete som politiker och media lurat i dem är verkligt!

  9. Har redan insett detta, därför kör jag vanlig bensinbil.

  10. Utrusta elbilarna med en släpkärra med dieselaggregat. Ångloken hade en tender med kol och vatten.

  11. Uughhh……..nää!

    “tänkte inte på det” från en bekant satir-serie på riks-tv

Comments are closed.