BP: Statistical Review 2022

BP

Figur 1. British Petroleum presenterar 71:a årgången av sin statistik

Det är världens mest trovärdiga källa för uppgifter om världens produktion och konsumtion av energi samt om världens utsläpp av “växthusgaser”.

Figur 2. Totala konsumtionen av “Primär Energi” minskade 2020 med 4,5 %, men låg 2022 högre än 2019 med 1,3 %.

Minskningen 2020 var alltså temporär beroende på pandemins nedstängning av delar av ekonomin. De indikationer som finns för 2022 tyder på att ökningen fortsätter i något högre takt än innan 2019. Hundratals kolgruvor öppnas framöver.

Figur 3. BP:s tabell reducerad till delar av världen och delar av decenniet.

Länderna emellan svänger ökningen under 2021 våldsamt, vilket mer torde bero på ekonomins nedgång under 2020 än på reella variationer.

Figur 4. Sveriges andel anges till 1,1 promille

I fjol angavs andelen till 1,4 promille. Den stora minskningen beror både på minskade svenska utsläpp och på ökade globala utsläpp.

Hela rapporten finns på BP:s nätsida.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “BP: Statistical Review 2022

  1. Björn

    Man får väl också anta att ökningen av co2 skulle ge mer växtlighet som därmed motverkar ökningen genom konsumtion via fotosyntesen.
    Dvs det vanliga i verkligheten ”negativ feedback”

  2. Det talas om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Antag att en fördubbling av växthusgaserna orsakar just denna uppvärmning. Idag är CO2 halten 420 ppm. Halten ökar med 2,33 ppm/år. Om 180 år borde således halten ha fördubblats och kanhända blir det då 1,5 grader varmare, vem vet?
    Kanske kommer det en liten istid dessemellan och då har alla ansträngningar varit förgäves.
    Det är inte otänkbart att det då finns tiotusentals modulära kärnkraftverk då, oavsett miljöpartiet.

  3. Den här statistiken borde vara obligatorisk läsning för alla politiker och journalister, så att de av dem som har några aktiva hjärnceller kanske förstår det orimliga i att lilleputtlandet vi lever i kan påverka utvecklingen. Argumentet att “vi måste gå före, vara förebild”, är snarast en förolämpning mot alla människor som bara använder en bråkdel av vår energiförbrukning och inte har “lyxen” att kunna använda “exklusiva” energikällor.

Comments are closed.