Gävleborg VKV jätteförlust

SVT
Karin Jansson (MP) förklarar varför framtidsinvesteringen förvandlades till en mångmiljonförlust

SVT Gävleborg intervjuar Karin Jansson, ordförande i miljöutskottet:

Regionen Gävleborg säljer sina vindkraftverk med jätteförlust

+ – + – + – +

Vad kan vi lära av detta ?

  1. Politiker har inte kunskaper nog att bedöma “Ny Teknik”.
  2. Politiker och deras byråkrater KAN INTE sköta “affärer” och särskilt inte “investeringar”.

Vi väljare har ju inga realistiska möjligheter att bedöma kompetensen hos politiska kandidater.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Gävleborg VKV jätteförlust

  1. # Björn ST Wiklund

    Tack för det förträffliga citatet av Thomas Sowell ovan! Det beskriver bra hur tillståndet är bland företrädare inom systemmedia och politiker, när de försöker resonera kring “klimatkrisen”. Huvudet på spiken är följande citat:”The problem is that Johnny doesn’t know what thinking is;–he confuses it with feeling.” I vårt postmoderna samhälle har just den uppkomna oförmågan att skilja mellan logiskt tänkande och vad som känns rätt blivit moder Sveas kvarnsten om halsen.

  2. Re Egon “Sverige äger endast 20% av vindkraften.”

    Jaa hur är det nu med aktiebolag…..
    joo ägarna kan i de flesta fall sälja alla eller ett antal aktier i bolaget…
    så att ägandet just idag är på ett visst sätt är INTE något persistent…

    Dream on osv Ett exempel…. EU kan kräva, vilket är vad man just nu säger, att ägaren skall återställa marken till original typ. Kostnaden för detta är en alldeles för stor summa för att det inte skall ta bort eventuella vinster till förluster….. MEN det finns inget som hindrar att man som bolag äger ett annat bolag som äger själva anläggningen inklusive marken… som skall återställas….. om det bolaget inte har mer än typ halva aktiekapitalet finns bara 25.000 SEK till återställande då hamnar kostnaden på staten…..och skulle marken vara arrenderad så är det naturligtvis den markägaren som står för degen….. Om det värsta händer skall man alltså vara ordentligt försäkrad….. det bästa är ju om man precis som för kärnkraften samlar deg till återställandet under driften…..

  3. I anledning av vindfläktsfallisemangen refererade till i inlägg och kommentarer har vi nåtts av ytterligare en positiv nyhet. Ett av Englands största solfarmsföretag ställer in betalningarna. Det gäller Toucan Energy Holdings 1 Ltd, Essex. Det äger 53 solcellsparker över hela landet. Skandalen innefattar stora förluster för skattebetalarna i Turrock Counsil, som lånat ut 655 miljoner £ och som får räkna med ca 200 miljoner £ i pengarök.

    Detta är dock endast en västanfläkt i jämförelse med den enorma kapitalförstöring på skattebetalarnas bekostnad som den förra regeringen förorsakade genom förtida nedläggning av Ringhals 1 & 2. och fortsatt kapitalförstöring i Vattenfalls vattenkraftanläggningar, som dagligen pågår genom överutnyttjande av dessas tunga turbiner för att motverka inkapabiliteten i vindfläktskraftens nätanslutningar. När blir det räfst och rättarting i Sverige månde? När ska vindfläktskraftägarna börja betala för turbinutnyttjandet, en konsekvens av Tidöavtalets skrivningar?

  4. Om el från vindkraft kostar, på anläggningsnivå, 3 gånger el från kärnkraft och på systemnivå 6 gånger el från kärnkraft krävs inte så mycket för att förstå hur det ligger till…..

    “The problem isn’t that Johnny can’t read.
    The problem isn’t even that Johnny can’t think.
    The problem is that Johnny doesn’t know what thinking is;
    —–he confuses it with feeling.”
    ― Thomas Sowell

  5. Egon , du skriver “Sverige äger endast 20% av vindkraften.
    Tyskland och Kina äger 80 %”. Jag ifrågasätter absolut inte dina siffror, men vore tacksam om du kunde ge en referens. Det kan vara bra att ha när man argumenterar. Kan du också svara på hur stor andel av “ytisarnas” produktion, som är kontraktsbunden för export vore jag tacksam.

  6. Just nu förbrukas 17938 MW och vindkraften producerar 2488 MW. Vindkraften skulle ersätta 6 nedlagda kärnkraftsreaktorer med effekten 4000 MW. Så fort temperaturen går ned kan den väderberoende vindkraften inte ersätta nedlagd kärnkraft.

  7. Det är inte bara Gävleborg som drabbats.
    Läste om att Kumla & Örebro också dras med stora driftförluster, för sin gemensamma vindkraftspark. Förluster som delvis överförts på Skattebetalarna i kommunerna. Det blir nog framöver konkurs eller försäljning med stora förluster. Nästa år blir nog int bättre. Vinden är en opålitlig energikälla.
    Fler liknande kommunala “vilda gröna” satsningar står nog också på tur, när de vågar erkänna det.

  8. Vad skall man sej.
    Vindkraft är intermittent.
    Blåser det inte så blir det inga kilowatt.
    Om man installerar en vindkraftspark så borde man ange en medelproduktion.
    Om man inte levererar medelproduktion.
    Så måste man betala.
    Då blir vindkraften dyr.
    Någon annan måste leverera.
    Vad är det?
    Kärnkraft och vattenkraft.
    Eftersom vindkraften bara levererar när det blåser är den dömd att misslyckas.
    De borde ange en punkt när de levererar.
    Annars borde de betala för oproducerade kilowatt
    Sverige äger endast 20% av vindkraften.
    Tyskland och Kina äger 80 %
    Ett modernt baggböleri.
    Norrland luras än en gång.
    Vad blir kvar av misslyckade vätgasledningar.
    Som gamla flottningsrännor….
    Näe.
    Sitt lungt i båten.
    Generation 4 kraftverk kommer att ge oss all energi vi behöver.
    Låt tekniken ha sin gång.

  9. Om politiker hade förmåga att tänka efter före, kunde de ha tänkt så här:
    Kommer vindkraftverken att ge några intäkter när det inte blåser? Nej, för då kommer de inte att producera något.
    Kommer vindkraftverken att ge några intäkter när det blåser? Javisst! Men vänta nu… Då är det massor av vindkraftverk som producerar samtidigt. Det blir svårt att bli av med elen. Producenterna måste sänka priserna för att bli av med den. I värsta fall måste de betala för att bli av med den. Oj, då! Det blir visst inte särskilt mycket intäkter då heller. Om ens några alls.
    Alltså är vindkraften en garanterad förlustaffär.

  10. Karin Jansson (MP), ordförande i fastighets- teknik- och miljöutskottet på region Gävleborg skyller på att mycket gick fel i början när de hade köpt vindkraftverket för 72 miljoner kr. Sedan såldes det för 12 miljoner. Detta försvarar hon med att de då hade skrivit ner värdet till 5 miljoner, så det var inte så stor förlust, tycker hon! Här har vi ett typexempel på hur stolliga och inkompetenta politikers gröna drömmar orsakar stor ekonomisk skada för skattebetalarna. Ett beslut som orsakar en förlust av satsat kapital med 83% borde leda till att de ansvariga entledigas från samtliga politiska poster och straffas för den skada de orsakat. Typiskt nog är hon miljöpartist. Man kan också fråga sig varför de andra partierna tillåter att mp får styra över energifrågor. Detta parti saknar verklighetsförankring och borde aldrig tillåtas att styra över energi-, klimat- och trafikfrågor. De kan enbart orsaka kaos och ekonomisk skada. Inte ens miljöfrågor begriper de sig på. Därför kallar jag detta parti för miljöförstörarpartiet.

  11. PFAS är ett bra argument att anföra mot dessa VKV-förespråkare, bättre sent än aldrig.
    Våra kemikalie- och biologimyndigheter måste nu agera kraftfullt för att mota Olle i grind.
    Svårt att argumentera emot. Dessutom tillkommer insekts- och fågelavdödningen!
    Vindfläktskraft är och kommer att bli en parentes i vårt energisystem!

  12. Den enklaste lösningen och självklara politiken vore att avskaffa alla subventioner för väderkraft samt krav på att den som investerar skall stå för alla särkostnader för nätanslutning etc. Vill man ha nätanslutning måste man committa sig att vara en pålitlig leverantör – inga gräddfiler när det passar.

  13. Jag har framfört det tidigare.

    Vindfläktskraft fungerar enbart distribuerat, läs som punktinvestering vid en industrianläggning, utan inkoppling på det allmänna elnätet. Vid industrianläggningen kan det aktuella företaget investera i växelomriktare, shuntar och frekvensstabiliseringsutrustning, så att företaget kan utnyttja detta som ersättning för annan kraftgenerering, när det blåser lagom. Annan kraftgenerering kan omfatta el från nätet, el från eldning av gas, biobränslen, olja eller sopor.
    Det viktiga är att vindfläktskraften hålles åtskild från det allmänna elnätet, i syfte att inte belasta tunga generatorer från vatten- & kärnkraftverk för frekvensstabilisering mm. i det allmänna nätet.
    Denna enkla fysikaliska princip har i den allmänna ‘grönyran’ från klimatpopulistiskt håll helt åsidosatts av Svenska Kraftverk, Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen och den svenska Regeringen, Riksdagen som beslutsinstanser.
    Det är bra att vindfläktsbolag går i konkurs, och att sådana bolag får betala vkvs reella kostnader. Den nya regeringen har ‘satt ner foten’ principiellt i detta hänseende.
    Det räcker emellertid inte enligt min fysikaliskt underbyggda mening, vilket innebär stopp för all vindfläktsutbyggnad, som är annan karaktär än den ovan skisserade. Miljöprövningar med hänsyn till omkringliggande bebyggelse är legio.
    Apropå det senare, miljöprövning, nås vi nu av nyheten att utslakt av nötkreatur, utan användning av slaktprodukter, sker i västra Danmark, efter uppdagad förekomst av PFAS i stora mängder hos betande kor. Dess orsak granskas nu. Den mest troliga orsaken är nanopartiklar från näraliggande vindfläktsgeneratorer till havs. Detta är ‘bara början’ på den totala omvärdering som behövs ekonomiskt/finansiellt, fysikaliskt/kraftgeneringsmässigt och miljöorienterat.

  14. Fel elområde!

    Fast VKV har svårt få lönsamhet i konkurrensen med andra VKV.
    Blåser det så blir de blåsta på elpriserna.
    Men de säljer väl sin kapacitet till godhetsknarkare.

  15. VKV är en dålig ide. punkt. De har lite eller ringa värde i ett modernt energisystem och mycket dålig flexibilitet.

Comments are closed.