Tysk el mars 2019

Figur 1. Total produktion med sol- och vindkraft samt Export-Import

Figur 2.  Sol- och Vindkraft

Figur 3. Vindkraftens effekt  samt antalet timmar för olika nivåer på dess effektfaktor.

Figur 4. Total produktion med fördelning på kraftslag samt export, import och EEX-pris.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Tysk el mars 2019

  1. Alfredo
    Om du har fyrtio års erfarenhet från informationsbehandling och inte klarar att tolka information så har du ett problem större än att jag var för snabb när jag försökte förklara. Sture kunde enkelt förklara varför mars bara innehöll 743 timmar. Alla gör vi fel som andra snabbt korrigerar. Titta dig i spegeln så ser du en snobb till 🙂

  2. Sture
    Ja jag tänkte väl det. Med fyrtio års erfarenhet från informationsbehandling är jag van vid att fylla i de luckor som arroganta besserwissers lämnar efter sig. Min slutkommentar är: att om ni inte är intresserade av att presentera begriplig och entydig information så tappar ni i alla fall mitt intresse. Varför skall jag lägga tid på att tolka information som ni med enkla medel skulle kunna göra entydig och begriplig från början. Jävla snobberi.

  3. Tabellen gäller för månaden med en timme avdragen för övergången till sommartid.

  4. Är du säker på det? 31 dagar * 24 timmar ger 744 timmar och rubriken ovanför tabellerna lyder “Mrz 2019”. Om siffrorna gäller för kvartalet så är ju sol och vind ett monumentalt fiasko.

  5. Alfredo
    Observera att figur 1, 2 och 4 gäller för mars månad medan figur 3 med tabellerna gäller för första kvartalet (743 timmar/hours/stunden).

  6. Lysande Ivar. Tack. Din info är i princip nödvändig för att komma in i informationen. Graferna är ganska ointressanta i sig; det är tabellerna (särskilt den undre) som ger något i alla fall för mig. Om begreppen i graferna översätts och förklaras (Last?! EEX Wert?!) kan dessa kanske vara av större intresse. Tabellerna bör också översättas. Dessutom borde figur 4 publiceras [även] i tabellform för att belysa vilka energislag som används där vind och sol inte räcker till och omfattningen av detta – grafen ger bara visuella närmevärden.

    Tips: Publicera den undre tabellen översatt till mer lättläst form överst på sidan.

    Sol och vind genererade under mars månad 2019:
    *mindre än 70% av installerad effekt under cirka 90% av tiden
    *mindre än 50% av installerad effekt under cirka 60% av tiden
    *mindre än 30% av installerad effekt under cirka 40% av tiden

    Vind och sol motsvarade alltså långt ifrån behovet och måste kompletteras med energi från kärnkraft, kol, olja och gas.

  7. Alfredo
    Figur 1: Efterfråga varierar mellan 40000 och 75000 MW. Elen kostar ofta över 3 kr men vid vissa tillfällen betalar producenten för att bli av med sin el.
    Figur 2: Tyskland har byggt ut sin sol- och vindkraft till 106000 MW. Sol och vind producerar mellan 3000 och 54000 MW.
    Figur 3 nedre tabellen: Sol och vind producerar mindre än 10% av installerad effekt 106000 MW (dvs 10600 MW) under 80.25 timmar under första kvartalet. Sol och vind producerar mer än 70% av installerad effekt 106000 MW (dvs 74200 MW) under 55.50 timmar under första kvartalet.

  8. Ja, du får kommentarer till motsvarande grafer varje månad. Deras värde är att de visar verkligheten löpande.

    Är du uppriktigt intresserad, tittar du på graferna för flera av de senaste månaderna, och kanske även för förra året.

  9. Utan kommentarer är denna information tämligen ointressant. Vad skall jag reagera på? Skall jag bli förbannad? Skratta? Gråta? Bli glad?

Comments are closed.