Gasturbin från Siemens tidigare STAL, Finspång

Figur 1. Siemens annonserar två beställningar på gasturbiner till Kanada.

Tidigare har några hundra levererats runt om i världen.

Som tekniker är jag förtjust i bilder på genomskurna ”prylar”, så man ser hur de ser ut inuti. Nyligen visade Siemens en sådan, som jag inte kunde motstå:

En gasturbin för elproduktion är mycket lik en reamotor, som fått en drivaxel för en generator. Från vänster sugs luft in och komprimeras av 15 rader skovlar, mellan vilka ledskenor riktar om luften för varje steg. På mitten ses en brännkammare med insprutningsmunstycke för gas eller olja. Notera hur den omges av kanaler för luft som kyler väggarna. Dess utlopp går till en turbin med tre steg.

I dess specifikation läser jag:

Effekt                         57 MW

Verkningsgrad            40,1 %

Varvtal                       6.608 rpm

Avgastemperatur         565 grader C

Figur 2. Här får man ett begrepp om storleken

Med en gasturbin får man ett mycket kompakt system för att generera el. Turbin och generator kan monteras i en container och snabbt lyftas på plats. Det gör att investeringen per MW effekt blir låg, vilket är en förutsättning för kraftverk med få drifttimmar. Andra fördelar är att dess effekt kan snabbt regleras både upp och ner samt att den kan startas snabbt. Den används därför till reglerkraft i system med vindkraft.

Dock är avloppstemperaturen hög, vilket ger sämre verkningsgrad. Vid fler drifttimmar per år utnyttjar man den värmen för att generera ånga till en separat ångturbin, då kallad en Combined Cycle Power Plant”, CCPP. En sådan kan inte regleras lika snabbt, eftersom ångpannan har en betydande massa.

 + – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Gasturbin från Siemens tidigare STAL, Finspång

  1. Det fanns ett gasturbinverk i Nyhamn, strax utanför Sundsvall. Driftsatt runt 1965? Ca 25 MW och ett av få som eldades med tjockolja.
    Givetvis använt som spets/reserv med få drifttimmar.

  2. De bästa CCPP är uppe i 63% verkningsgrad såg jag.

    Jag tänker ibland på om man kan använda sluten Barytoncykel och superkritisk CO2 för att nå över 70% verkningsgrad och få en billigare mer kompakt lösning på samma gång?

    En annan fundering är om mitt förslag skulle gå att bygga för säg 30kW?

    Volvo tog fram en liten gasturbin med mycket högt varvtal till en konceptbil 1992.

    Då blir de ju utmärkt för bilar som kan använda batterier på kortare effektökningar.

    Till det skulle bilen försörja huset med el och värme vid strömavbrott.

Comments are closed.