Stoppa fortsatt storskalig utbyggnad av vindkraft och solel

En av Indalsälvens större kraftstationer, 155 MW, Midskog i Ragunda, fallhöjd 27 m.

Så mycket vatten låter man passera förbi turbinerna bara då tillflödet är för stort.

Sverige bör satsa på uppgradering av vattenkraften, menar insändarskribenten.

2018-04-27

(Betalvägg)

Svar till Elexport – den bortglömda klimatfrågan i Skåne, Kb 23/4.

 En stabil och kostnadseffektiv elenergiproduktion är vital för Sveriges basindustrier, som stål, skog och papper. Den ger vidare konkurrensfördelar för svensk industriell verksam-het, samhället i stort, och ger inte minst förutsättningar för att hela landet skall leva.

Politiken har däremot drivits av miljöfanatism, okunskap och med avsaknad av långsiktiga ekonomiska kalkyler och konsekvensanalyser. Sverige har enormt goda förutsättningar genom fortsatt satsning på kärnkraft och uppgradering av vattenkraften.

Politiken anser dock tydligen att kärnkraften (8600 MW) kan läggas ner, att småskalig vattenkraft skall jagas till nedläggning till förmån för sumplivet i utrivna dammar medan den för människor och djur bevisat hälsovådliga vindkraften supportas med 100-tals miljarder kronor i skattesubventioner trots att den strider mot Maskindirektivet, upphäver Allemansrätten, kräver mer än 500 miljarder kronor i förstärkt/omlagt elnät (SVK) med nya ledningsgator som förvandlar produktiv skogsmark till värdelös mark.

Det är väl ändå märkligt att det enda som förefaller kunna stoppa svensk vindkraft är förekomst av fladdermusen och fridlysta grodor.

Den svenska förnybara politiken är en upprepning av Tysklands Energiwende som totalhavererat. Kostnaden har blivit enorm med mer än 1000 miljarder kr till ingen nytta.

I mindre skala har vi projektet Simris som inte klarar av att kontinuerligt försörja ett mindre antal hushåll med el från sol och vind. Björn Lomborg, beräknar, utgående från IPCCs underlag, att Paris-överenskommelsen kan minska planetens temperatur med 0,013 grader C till år 2100.

Klimathysterin får ett slut när befolkningen och våra politiker kräver allsidig information och vetenskapliga hållbara bevis i stället för de faktoider som dagligen serveras av massmedia, NGO-verksamheter och speciellt SR/SVT.

Varför skall svenska skattebetalare subventionera tysk el?

Det saknas inte angelägna områden att satsa hundratals miljarder kronor på, vilka skulle frigöras om vindkraften lades ner.

Sjukvård, försvar, polis/rättssäkerhet, migration/ integration är exempel på eftersatta områden liksom fortsatt utveckling av kärnenergin.

Jan Norlin, Åhus

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Stoppa fortsatt storskalig utbyggnad av vindkraft och solel

Comments are closed.