Floder som soptippar ger plast i haven

Floderna i Asien och Afrika används som soptippar, vilket ger det mesta av plasten i haven (petterssons blogg)

2018-06-12

Mellan 88 och 95 procent av all plast i haven kommer från tio stora floder, varav två i Afrika och åtta i Asien. Det visar en rapport från det tyska Helmholtz-institutet.

Dessa floder rinner ­genom länder utan fungerande ­avfallshantering men med många invånare på liten yta längs floderna..

Fyra av floderna finns i Kina, som enligt rapporten tillsammans med Vietnam och ­önationerna Indonesien, ­Filippinerna och Sri Lanka ­svarar för hälften av plasten i världens hav.

Floderna för ut ländernas plastavfall till omgivande hav. I nästan alla Jordens länder hanteras och förpackas livsmedel, mediciner och andra produkter med plast. Men bara utvecklade välståndsländer har resurser att också ta hand om avfallet från denna plast.

Utan sådana resurser lämnas plastavfall i närmaste vattendrag och förs sedan via större floder vidare ut i haven. Enligt institutets rapport svarar Kina ensamt för nära 20 procent av all plast i haven. Det stora ­välståndslandet USA svarar för mindre än en procent.

Helmholtz-institutet undersökte avfallsdata från 79 platser längs 57 floder världen runt, främst plastpartiklar. Särskilt mindre sådana kan skada livet i haven.

Nu beskylls världens välståndsländer för plast i haven.­ Men lösningen är inte att vi skall sluta använda praktiska­ plastkassar och hygieniska plastförpackningar eller ­sluta att dricka med sugrör. Lösningen är att få utvecklingsländer att införa effektiv avfallshantering.

Plast i haven kan med ­fartyg och modern teknik tas om hand och återanvändas.

Tege Tornvall nätverket K:klimatsans

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Floder som soptippar ger plast i haven

  1. Havet är stort och djupt.
    Om plasten kommer från floder så är det väl där insatserna bör ske!

    Energin i plasten borde vara utvinningsbar i andra länder än Sverige oxå!

Comments are closed.