Ohållbart med 100 % förnybart!

Vestas vindkraftpark i Lemnhult, sydväst om Vetlanda

Vill vi ha ytterligare 1.500 sådana torn i vår omgivning ?

+ – + – + – +

Energiöverenskommelsen från 2016 faller på ohållbara grundpelare när målsättningen är att vår elproduktion år 2040 ska ske från förnybara källor till 100 %. I riksdagsbeslutet avstod insiktsfullt Liberalerna och Sverigedemokraterna.

För att samhällssatsningar ska vara långsiktigt hållbara krävs ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

  • Ekonomisk hållbarhet brister!

Elcertifikatsystemet tvingar genom lagstadgad kvotplikt fram subventionerad förnybar elproduktion. Första veckan i aug. 2018 var det aktuella priset på elcertifikat 20 öre/kWh. Vid detta marknadspris subventioneras förnybar elproduktion med årets 30 % kvotplikt x 90 TWh konsumtion av hushåll och lätt industri med hela 5,4 mdr + moms. Detta kräver finansiering på våra elfakturor med 6 öre/kWh + moms i en redan koldioxidfri elproduktion.

Ingen styrning av ökad förnybar elproduktion sker mot leveranssäkerhet.  Vindkraften varierade i fjol som mest med 600 % mellan årets veckor och hamnar allt mer i paradoxen ”för mycket eller för lite”. Högtryck och torka har i augusti redan orsakat elprishöjning med 50 % jfrt. i fjol. Vi subventionerar fram en opålitlig svensk elproduktion och fördyrar kärnkraften så att redan fyra av våra tio kärnkraftreaktorer tas ur bruk. Svenska Kraftnät varnar för perioder med effektbrist.    

 Sveriges elförbrukning ligger normalt på 140 TWh/år och de förnybara källorna Vatten-Vind och Biokraft står för cirka 90 TWh. Hur och var ska resterande 50 TWh produceras?

  • Miljö- och social hållbarhet

Den prövas när ytterligare 18 TWh förnybar elproduktion är satt som mål till år 2030, utan Norges fortsatta deltagande. Ytterligare 1.500 stora vindkraftverk kommer att förvandla det svenska landskapet till riskområden tillsammans med nuvarande 3.500 verk. Dessa tränger ut annan markanvändning som turism och orsakar störningar i boendemiljön. Kan det dessutom betraktas som god resurshållning med en förväntad teknisk/ekonomisk livslängd på endast 20 år för ett vindkraftverk som med betongfundament väger hela 2.000 ton?

Hur 100 % förnybar elproduktion ska ske med miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet har inte presenterats. 

Arne Lövgren, Strängnäs

+ – + – + – + 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Ohållbart med 100 % förnybart!

  1. Einsteins relativitetsteori W=mc2 är och förblir den enda möjligheten att skapa energi! antingen via fission (kärnkraftverk) men denna energimängd är försumbar. Eller via fusion (solen) som står för nästan all energi på jorden. Allt annat är omvandlingar, t. ex. till kinetisk energi som driver vindkraftverk, potentiell energi som driver vattenkraftverk och fotosyntesen som omvandlar koldioxid till cellulosa som lagras i jorden som kemiskt bunden energi (kol och olja). All omvandling styrs av energiprincipen och energi kan inte “förnyas” Förnybar energi är påhittad nonsens som beror på politiker kunskapsbrist och brist på förmåga att lyssna på experter.
    Min förhoppning är att de rödgröna i samband med riksdagsvalet ersätts av politiker som har vilja och förmåga att ta åt sig kunskap från experter som behärskar grundläggande fysiska lagar och som kan inse att IPCC´s påhittade klimatalgoritmer inte har några som helst anknytningar till basal fysik.

  2. Kunde inte sagt det bättre själv.
    När vi eldar fossila bränslen är det ju förmultnade löv så visst är oljan förnybar.

    Vore dock härligt att säga åt alla araber, behåll er olja och använd den som lavemang. Nu är det tyvärr så att i stort sett allt vi värdesätter är oljeberoende så när svenne vaknar kan det vara för sent.
    När jag såg och hörde på Agenda idag, 20180819, stod det klart att SD är det enda kvarvarande alternativet OM man vill att vi skall fortsätta att vara en självbestämmande nation. M är “high.jackade” av Liiiiberalerna och S av MP.
    När nu S lagt sig platta för MP´s propaganda är inte ens Sveriges i modern tid bäste försvarsminister skäl nog att låta Löven fortsätta återstår det enda parti som som värnar alliansfrihet istället för att vi ska ha ihjäl kurder mfl i påtvingad samverkan med Herr Erdogan. Likaså det enda parti som inte lägger sig platt för politiska vänsterkrafter när dte gäller självmord med miljön som argument.
    Tragiskt men tyvärr sanning.

  3. Den som inbillar sig att det finns något sådant som “förnybar energi” eller “förnybara energislag” måste ha sovit sig igenom lektionerna i värmelära i skolan. Den som inbillar sig att det finns något sådant som “förnybar elproduktion” likaså. Om de nu inte menar att kraftverken i sig skulle vara gjorda av förnybara material, i stället för stål, betong och andra långt ifrån förnybara material. Så fort “förnybar” används när det gäller energi, handlar det om ovetenskaplig propaganda!

  4. Man förbrukar ju dessutom mer resurser för själva anläggningen per producerad kWh. Material är inte mer förnybara för att de används till vindkraftverk eller solpaneler än till annan typ av kraftverk.

Comments are closed.