Forskningsmiljarderna bör gå till miljöproblemen

Många mer eller mindre giftiga produkter används till vardags

Här ett bidrag av historikern Christer Nilsson, vilket refuserats av Sydsvenskan.

Forskningsmiljarderna borde flyttas från klimat- till miljöproblemen

 I dag strösslas miljarder på klimatforskningen. På en direkt fråga till professor emeritus Ingemar Nordin vid Linköpings universitet säger han:

Forskningen om klimathot får ungefär 3000 gånger mer pengar än vad som satsas på projekt som i stället tittar på naturliga orsaker till uppvärmningen som typ solen, havsströmmar och annat. De allra flesta pengarna kommer från staten i respektive land och miljarder satsas på klimatforskning ‘av rätt sort’. I Sverige delas de ut av olika forskningsråd som MISTRA, FORMAS och VINNOVA. Även Vetenskapsrådet (VR)  är förtjust i projekt som tar upp klimathotet. I USA satsar olika miljöorganisationer miljontals dollar för att budskapet ska nå ut.

Vi borde ha en debatt i Sverige om detta är rätt väg. Jag anser att klimatforskarna skäller under fel träd och att klimatfrågan får alldeles för stort utrymme på bekostnad av mer närliggande – och betydligt allvarligare miljöproblem som varje dag hotar varje levande varelse. Det handlar då om den kemiska kontamineringen av människa och miljö. Det handlar om anrikning och spridning av icke-nedbrytbara geotoxiska substanser, dvs. syntetiska/onaturliga ämnen som sprids i obegränsad omfattning. Det handlar om att dessa sprids via konsumentprodukter, olika industriella material, mat, läkemedel, bilavgaser, bekämpningsmedel, asbest, sopförbränning, avfallshantering, plast i världshaven, industri-och fartygsutsläpp.

Alla dessa kan ge irreversibla skador på DNA- och cellnivå. Detta är ett omedelbart hot och på en helt annan nivå än klimatförändringen, som ju till stor del är en naturlig interstellär (joner, atomer, molekyler, kosmisk strålning, magnetfält etc.) och meteorologisk process.

Vi borde ha en förutsättningslös och öppen debatt som penetrerar forskningsläget för att fastslå om antropogent (människoorsakat) CO₂-utsläpp leder till en katastrofal påverkan på klimatet. Och då hade vi också sluppit de politiska partiernas olika klimatutspel, som i dessa valtider därmed varit ganska meningslösa.

Christer Nilsson, historiker, författare

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Forskningsmiljarderna bör gå till miljöproblemen

  1. Ja, tänk så mycket nytta klimatmiljarderna skulle kunna göra för att sanera vår yttre och inre miljö. Nu slösar man bort dem på något som man inte kan påverka. Det är uppenbarligen glamorösare att vetenskapa med den förment globala uppvärmningen än att harva med alla de toxiska ämnen som förekommer i vår miljö och behöva stöta sig den mäktiga kemiska industrin.

Comments are closed.