Danske solcelleejere stævner staten.

 

Danska regeringen lockade villaägarna att installera solpaneler med så orealistiska villkor att de inte kan upprätthållas längre.

I slutningen af 2012 blev en politisk aftale indgået om solceller. Aftalen havde til formål at bremse den massive udbygning af private solcelleanlæg.
Betingelserne for nye anlæg blev forringet. Overskydende strøm skulle fremover sælges med mindre støtte pr. kWh, og støtten ville blive aftrappet. Samtidig gik man over til at afregne strøm på timebasis i stedet for på årsbasis.

85.000 allerede etablerede solcelleanlæg ville som hidtil forsætte med at afregne el på basis af deres årlige nettoforbrug.

I forbindelse med aftalen fik solcelleejerne lovning på, at afregningsreglerne ikke ville blive ændret i de kommende 20 år.

Den aftale mener solcelleejerne, at regeringen har brudt med indførelse af flexafregning for de 85.000 solcelleejere, som hidtil har afregnet deres årlige nettoforbrug. Flexafregning betyder, at solcelleejerne nu skal afregne el på timebasis. På den el, som købes beregnes moms, men på den solgte el er der ikke moms. Det er den til enhver tid gældende timespotpris, som bliver brugt ved afregning.

Regeringen mener ikke, at aftalen er brudt, fordi energiafgifter forsat bliver afregnet på basis af det årlige nettoforbrug.

Danske solcelleejere, som er organiseret i DENFO, lægger nu sag an mod energiministeren. DENFO er en forkortelse for Danske Energiforbrugere.

Sagsanlægget omfatter hele 3 forhold:

1. Overgang til flexafregning for 85.000 solcelleejere.
2. 53.000 solcelleejere afregner for højt nettoforbrug af el. Det er fordi installerede målere ikke er i stand til at udregne det korrekte forbrug.
3. Forkert transporttarif.

DENFO har beregnet, at den enkelte solcelleejer i gennemsnit ulovligt bliver påført en årlig udgift på kr. 2000.

Jørgen Keinicke

+ – + – + – +

Politikers okunskap och naivitet

På sommaren är elförbrukningen låg och “vanliga” kraftverk har tillräcklig kapacitet. När den nyckfulla sol-elen pressas in på marknaden utgör den ett överskott, som trycker ner elpriset. Detta blir mycket lågt för överskottsvolymerna.

Därtill parasiterar sol-elen på de vanliga, pålitliga, verkens försäljning, så att dessas intäkter minskar. Dessa måste då ta högre pris på vintern för att bibehålla lönsamhet. Sol-el finns ju nästan inte alls då.

Således var det ekonomiskt vanvett redan från början att utlova byte av överskottsel på sommaren mot fullpris-el på vintern. Om avräkning görs mot marknadspris både sommar och vinter skulle inga solpaneler alls installeras förutom på avlägsna sommarstugor och segelbåtar.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Danske solcelleejere stævner staten.

  1. Solceller är bra när luftkonditionering behövs men i övrigt hobbyverksamhet i Norden och borde inte ha subventioner och bidrag. Var inte avtalen i Spanien så gynnsamma att solcellerna levererade även på natten mha dieselkraftverk?

Comments are closed.