Vetenskap – och pseudovetenskap

Havsisens areal i Arktis, vinter max respektive sommar min enligt NSIDC

Utbredningen svänger i en naturlig cykel med perioden 60 år. Under de 30 åren efter den kalla perioden på 60- och 70-talen har utbredningen minskat. Men de senaste fyra åren har den varit stabil, vilket kan betyda att cykelns botten nu passerats, så att utbredningen kommer att öka de närmaste 30 åren.

+ – + – + – +

2019-03-23

(Betalvägg)

Det är glädjande att PT håller öppet för debatt om klimatets fakta. Några klarlägganden är nödvändiga till Hansi Gelters inlägg den 15/3: ”Klimatförnekare måste bemötas”.

Den som tar till skällsord som ”klimatförnekare” har redan förlorat debatten. Det visar bristande logik, kunskap och anständighet.

Gelter anklagar andra för att sitta i en ”åsiktsbubbla”, men han beskriver hur det är just vad han själv gör. Det har ingen som helst betydelse HUR MÅNGA rapporter det finns.

Det är i ”pseudovetenskap” man räknar så. Inom ”vetenskapen” är det innehållet som räknas. Han tar ett par siffror, ex.vis om isen på havet i Arktis och förutsätter att utvecklingen går åt ett håll, varmare.

Men det sker aldrig i universum: Allt roterar, gungar och svänger, så även isen i Arktis, vilket erfarna polarforskare är väl medvetna om.

Med en period av 60 år svänger utbredningen upp och ner i motfas med isen runt Antarktis. I 30 år har isen i norr minskat och den i söder ökat.

De senaste fyra åren har i Arktis både den maximala arealen på vintern och den minimala på sommaren varit stabila. Det torde betyda att svängningens botten passerats. Årets maximum är större, vilket indikerar att perioden med tillväxt kan ha börjat.

Några som helst tecken på att isen kan smälta bort finns inte.

Gelter upprepar gamla fabler om att ”växthuseffekten” skulle vara känd sedan 1824, då  Joseph Fourier myntade uttrycket. Han bevisade ingenting, men spekulerade, fantiserade, om att effekten kunde finnas. Baserat på den gissningen och några egna, gjorde Svante Arrhenius en serie beräkningar 1896, alltså spekulationer. Tio år senare fann han dem grovt felaktiga.

Arrhenius gjorde inga mätningar i atmosfären. Det har forskarna Robinson-Catling gjort på planeternas atmosfärer, inklusive Jordens. Deras rapport från 2013 visar inte någon inverkan av halten koldioxid på marktemperaturen. Den bestäms av atmosfärens massa, som från stratosfären till marken komprimeras av gravitationen. När gaser komprimeras blir de varmare, googla: tjocklek beboelig.

”Konspirationsteori” kallar Gelter en välkänd sanning om IPCC. Detta är ett mellanstatligt organ styrt av FN:s alla nationer, så politiskt som något kan bli. Där har världens alla korrumperade diktatorer en röst. Helt logiskt strävar de att få pengar från ”De Rika”. IPCC:s ledning gör inga hemligheter av att målet med ”klimatpolitiken” är att ”omfördela världens resurser”. Det kräver förstås en global planekonomi, googla: röda tråd nwo. Det är förfärande att se hur många i Sverige, som låtit sig skrämmas av det påhittade ”klimathotet” och nu ropar efter diktatur.

Klimathotet är ”historiens största bluff” enligt den ene grundaren av Greenpeace, Patrick Moore.

 Sture Åström

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather