Kärnkraft är säkraste sättet att producera el

Kärnkraftverket Ringhals, där 2 reaktorer nu avvecklas

Nerikes Allehanda

2019-07-12

 Det finns ingen energikälla, som är helt riskfri. Kärnkraft är det säkraste av alla sätt att producera el, sett till antal dödade eller skadade i världen.  När man bedömer risk måste man alltid ställa frågan, jämfört med vad.

De som tror att koldioxid från människans användning av fossila bränslen leder till katastrofala klimatförändringar anser, att detta måste upphöra. Idag utgör de mer än 80 procent av världens energiförsörjning. Samtidigt vill framför allt miljöorganisationer och gröna partier i världen avveckla kärnkraften. Det är en obegriplig tankevurpa.  Det är inte baserat på fakta utan på rädsla.

Radioaktiv (joniserande) strålning är naturligtvis farlig i för stor exponering. Den syns inte och går inte att förnimma. Rädslan är lätt att förstå. Och lätt att skrämma med. Koldioxid är också osynlig, saknar lukt och smak. Den är ofarlig, men lika lätt att skrämma med.

Men Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima då? Ingen dog av strålning i Harrisburg eller Fukushima. I Tjernobyl dog 28 man ur räddningsstyrkan, som bekämpade katastrofen. 19 personer som utsattes för höga stråldoser har dött senare av “varierande orsaker”.  

Ingen av olyckorna, inte ens Tjernobyl, orsakade farliga strålningsnivåer utanför den närmaste omgivningen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s kommitté för strålsäkerhet (UNSCEAR), som gjort  noggranna analyser. Observera att spridning av radioaktivitet fanns vid Tjernobyl och Fukushima, men alltså inte på  farliga nivåer utanför närområdet. Jämfört med bakgrundsstrålning och strålning i medicinska sammanhang mycket lägre.

Som jämförelse beräknas kärnkraften i världen ha sparat miljontals liv genom den kolkraft som undvikits.

Kärnkraft är den enda energikällan med kapacitet att kunna ersätta fossila bränslen i världen. Vind- och solkraft är ineffektiva kraftkällor. De ger 20 till 30 gånger mindre tillbaka för den energi som används för elproduktionen, sett över anläggningarnas livstid. Avkastningen i energi är faktiskt lägre än vad som betraktas nödvändigt för ett utvecklat samhälle. De är idag ett par procent av världens energiförsörjning.

Hur har så många kunnat hamna i övertygelsen att vind, sol och batterier är en rationell lösning för framtiden?

Värdera riskerna utifrån fakta och sluta skrämma människorna. Varken med strålning eller koldioxid. Rädsla och panik är dåliga ingredienser i beslutsprocesser.

Evert Andersson

Fri debattör

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather