“GRÖN BLACKOUT” i NE

I nr 4 av tidskriften Nordisk Energi varnar chefredaktören John Hardwick för följderna av beslutet att avveckla två av de fyra reaktorerna i Ringhals.

Som kunnig fackman läser han lusen av de politiker som beslutat om en helt galen politik, men han använder ett “vårdat språk”. Allvaret i varningarna är inte att ta miste på. Han börjar så här:

Genomförs nedstängningen av Ringhals 1 och 2 som planerat i slutet av detta år och under nästa år, förvärras en redan påtaglig kapacitetsbrist i elnäten för elkonsumenter söder om Dalälven.

Det gör att företag inte kan investera som planerat, vilket är ett villkor för att sysselsätt-ningen skall kunna upprätthållas. Pågen i Malmö har meddelat att en ny investering uteblir, eftersom garantier för tillgång på el inte kan erhållas. I dagarna har Trelleborgs kommun noterat samma problem för en ny anläggning, en miljardinvestering, som skulle ge 300 arbetstillfällen och kanske ytterligare ett antal hos underleverantörer och serviceföretag.

Miljöpartiets politiker tycks inte ha förstått att levnadsstandard, välfärd och välstånd fordrar ständigt mera el. De framstår närmast som sinnesförvirrade, när de även förutsätter att transportsektorn skall drivas med el, samtidigt som de skär ner på “tillförlitlig” el. Hardwick påpekar att även vattenkraften måste ha viss backup i beredskap efter ett torrår som 2018.

Han påpekar att kärnkraftstekniken ständigt utvecklas, så att kapaciteten ökas och bäst före datum flyttas ideligen framåt. Han föreslår att en ny reaktor planeras för den nya tekniken Gen IV, som använder dagens utbrända bränsle.

Snuvade på framtiden

Hardwick avslutar: Att spela med vår framtid som nu sker och bygga elförsörjningen på vädret är att snuva oss på en bra framtid.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather