Klimataktivisterna måste titta på fakta och bevis

Antalet naturkatastrofer redovisas i en särskild databas: EM-DAT, International Disaster Database

2020-01-20

Klimataktivisterna behöver titta mer på fakta och bevis

Vare sig världen eller dess klimat har någonsin varit stabil. Förändring är det som gäller. Klimatet har även förändrats sedan den senaste istiden tog slut för 12 000 år sedan, skriver Lars Kamél i en replik på insändaren från Pontus Björkman.

Pontus Björkman kommer med flera påståenden som behöver bemötas. Han skriver om monsterbränder, orkaner och extremtorka som om det vore något nytt, eller i varje fall något som blir allt vanligare.

Antalet rapporterade naturkatastrofer är samlade i en databas som kallas EM-DAT, eller International Disaster Database. Länge förblev de flesta naturkatastrofer orapporterade, men sedan 2000 kan vi utgå från att alla kommer med i statistiken. För torka inträffade i världen i genomsnitt 17 fall under 2000-talets första årtionde, och 16 under det andra. För bränder i skog och mark, är motsvarande siffror 14 respektive 9. Orkaner håller myndigheter i USA reda på. För de två årtiondena hittills detta århundrade, är genomsnittliga antalet per år 15 respektive 14. År 2019 var antalet orkaner ovanligt få.

Vad gäller korallrev, är rykten om deras nära förestående död betydligt överdriven. Korallrev har funnits i en halv miljard år och då upplevt massor av klimatförändringar, många av dem snabbare än de moderna. De klarade sig när världens hav var ungefär 10 grader varmare än idag.

Glaciärerna har smält i 16 000 år nu, med avbrott under vissa perioder. Det senaste avbrottet slutade i mitten av 1800-talet och flertalet glaciärer har alltså minskat sedan dess. Alltså med början innan växthusgasutsläpp kan ha haft något med saken att göra.

Vare sig världen eller dess klimat har någonsin varit stabil. Förändring är det som gäller. Klimatet har även förändrats sedan den senaste istiden tog slut för 12 000 år sedan. Det var varmare än nu för 6-7 000 år sedan.

Varför ska vi ta till klimatåtgärder, när klimatförändringarna inte har orsakat några bevis-bara problem?

Lars Kamél, nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Klimataktivisterna måste titta på fakta och bevis

  1. Nu med avtagande antal solfläckar och antagandet att det börjar likna de kallperioder som rådde för 400 resp. 200 år sedan, gör en rapport av svenska forskare publicerad i Nature communications intressant. I sammandrag tryckt i Forskning och Framsteg nr 5, 2018 under klimatforskning. De skriver bl.a. att:
    o Den värmande Golfströmmen har försvagats och är nu svagare i Nordatlanten än den varit på 1 600 år
    o Den nordatlantiska golfströmmen, som är en fortsättning på golfströmmen, har minskat med 15 % de senaste 60 åren
    o En försvagning har stor inverkan på Europas klimat
    o En effekt av den försvagade Golfströmmen är att somrarna troligen blir varmare i framför allt västra Europa
    o Det liknar förhållandena då Golfströmmen försvagades för 12 000 år sedan då Europa gick in i en 1 000-årig period med kalla vintrar och varma och torra somrar, då en stor del av skogarna i norra Europa försvann
    o Kallare hav skapar värmeböljor beroende på att den kalla havsytan stabiliserar atmosfären och gör det lättare för högtryck att bildas, vilket skär av Europa från svalkande västanvindar under sommaren. På motsvarande sätt hindras varm luft att strömma in över Europa vintertid
    o Ovanstående i kombination med mindre flöde av varmt ytvatten från ekvatorn leder till strängare vintrar
    Har vi kanske en annalkande kall perioden som blir längre och kallare än de två föregående?

  2. När det gäller EM-databasen måste man också komma ihåg att den egentligen inte innehåller antalet väderhändelser eller andra händelser i naturen eller säger något om dess karktär. Kriterierna för att en händelse ska komma är dessa (från EM-databasens egna sidor):

    Criteria

    For a disaster to be entered into the database at least one of the following criteria must be fulfilled:
    – Ten (10) or more people reported killed
    – Hundred (100) or more people reported affected
    – Declaration of a state of emergency
    – Call for international assistance

    Som man kan se innehåller den inget om intensitet, varaktighet eller frekvens av olika händelser, endast hur många människor som påverkas eller hur samhället i övrigt reagerar på en händelse.

  3. @Petter Wulff. Har du någon form av vetenskaplig bevisning på att människans aktiviteter påverkar klimatet mer än ej signifikant? Har du det så lägg fram det för oss andra att få ta del utav. Har du inte det så var tyst! det är vad som kallas för “vanligt hyfs” och som alla födda i detta land har fått lära sig av sina föräldrar sedan barnsben. Att om man inte vet eller kan bevisa någonting i en diskution, så driver man inte sin teorier vidare utan tiger snällt.

  4. Petter !

    Det är dina personliga funderingar utan hänvisning till fakta. Det är oändligt mycket man kan fantisera om att det kanske kunde hända. Det hör hemma i en chatt, inte här !

  5. Det hade varit intressant att höra vilka ”onaturliga variationer” människan orsakat. Hur går man föresten tillväga då man skiljer ut ”onaturliga variationer” från ”naturliga variationer? Det är minst femtio parametrar att ta hänsyn till. Om CO2 inverkar på klimatet, hur många procent är det jämfört med de naturliga variationerna?

  6. Det som minskat sedan millenieskiftet ser ut att vara översvämningar – knappast annat.
    Men logiken haltar. Att klimatet varierar naturligt hindrar inte att människan skapar onaturlig variation.

Comments are closed.