Tysk el februari 2020

Figur 1. Total produktion med sol- och vindkraft, Export-Import och börspriset EEX

Sju tillfällen med elpris nära noll eller negativt. Notera även att Off-Shore vind levererar noll eller nära noll vid fyra tillfällen.

Figur 2.  Sol- och Vindkraft, se även figur 5 nedan

Figur 3. Sol- och vindkraftens effekt  samt antalet timmar för olika nivåer på deras sammanlagda effektfaktor.

Medelvärdet av solkraftens effekt är 5 % av märkeffekten. Maximala effekten av båda energislagen når inte ens upp till halva märkeffekten. Detta trots att månaden varit så blåsig att vindkraftens medeleffekt nått upp till halva märkeffekten.

Figur 4. Vindkraftens effekt  samt antalet timmar för olika nivåer på dess effektfaktor.

Detta är andra gången i år som alla de havsbaserade möllorna stått stilla samtidigt. För oss i Skåne är det sådana som skall ersätta de två stängda reaktorerna i Ringhals. Varken energiminister Anders Ygeman eller Vattenfall har trovärdigt förklarat hur vi skall få ström, när det inte blåser.

Figur 5. Den nationalekonomiska förlusten av vindkraftens garantier

Under månaden uppstod ovanligt stora svängningar av den “förnybara” effekten då två stormsystem passerade. I början av månaden stormen Sabine, som först orsakade nästan totalt bortfall av effekt den 7:e och sedan hög effekt veckan därefter fram till den 14:e, då effekten var mycket låg igen. Och NOLL från möllorna på havet.

Sedan kom stormen Victoria med stora och snabba svängningar i effekten, vilka de “pålitliga” kraftverken inte hann med att parera, så att elpriset blev negativt under många timmar, hela dygnet den 16:e med undantag för EN timme.

Irre Zustände, ren galenskap

Det är inte Sverige som “går före” i introduktionen av sol-och vindkraft. Det har Tyskland under Angela Merkel gjort, jagad av “de gröna”. För att inte behöva satsa skattepengar på att bygga olönsamma möllor, det skulle ju synas i statsbudgeten, fick vindkraften dels ga-ranti för att alltid få sälja sin el och dels garanti för ett elpris. Som elkunderna måste betala. D.v.s. inte skattebetalarna !

När så vinden tar i så att det uppstår ett överskott av ström, måste de “pålitliga” kraftver-ken reglera ner sin effekt och, om de inte hinner med, sälja överskottet till negativa priser, se den röda kolumnen i tabellen.

Dessutom får kunderna betala för den vindkraft som inte behövs, den högra kolumnen.

Detta ger en nationalekonomisk förlust på c:a 3 miljarder kronor för denna enda månad. Det är vad Sigmar Gabriel, Tysklands förre näringsminister och dåvarande ordförande för socialdemokraterna, kallade “Irre Zustände”, galenskap.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather