Norska växthusförsök # 2

Figur 1. Uppställning av utrustningen för försöken

Vid de tidigare försöken med solen som värmekälla hade vissa störningar inträtt med speg-lingar och skuggningar. För att eliminera de felkällorna, gjordes ett försök med värme-ele-ment i botten på alla lådorna. Värmetillförseln var således garanterat lika i dem alla.

Lådorna utfördes med väggar av PMA (polymethylmetakrylat) och lock av glas eller plastfilm. Strömkällan placerades på ett separat bord för att inte värma i närheten av lådorna. Temperatursensorer placerades mitt i lådorna, skärmade för direkt strålning från elementen vid botten.

Figur 2. Uppvärmning i lådor dels med luft med 700 ppm CO₂ och dels med 100 % CO₂

Blå kurva avser lock av glas medan övriga kurvor avser lock av plastfilm. Provet med 100 % CO₂ dubblerades, för att visa hur reproducerbara mätningarna var.

Övre panelen visar toppen på de nedre kurvorna med förstorade skalor på axlarna.

Vi ser att lådorna med luft blir lika varma vare sig de har lock av glas eller plastfilm. Det senare ger lite snabbare uppvärmning.

De två med 100 % CO₂ visar ungefär en grad lägre temperatur. Detta hoppas jag att någon läsare kan ge en plausibel förklaring till.

Figur 3. Försöken genomfördes under en konferens av EIKE i Berlin med en publik på hundratalet personer.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Norska växthusförsök # 2

  1. Petter! Du behöver bara lägga in några länkar till de experiment med CO2 som du anser stödjer din teori.

  2. Hej
    Jag har jobbat professionellt med IR-absorberande gaser på 80-talet
    o däribland CO2. Den hade visserligen en relativt svag absorption i IR-området
    Men den hade en egenskap som kallas konvektion som direkt överskuggade absorptionen. CO2 var oerhört effektiv på att ta upp värme och sen själv fort förflytta sig till det kallare området och där avlämna sin värme genom strålning.
    Så mer en kylande gas än en isolerande
    Jan

  3. @Petter Wulff. Ge dig, någon gång, du är inte så smart som du tror. Kan du inte utläsa något av ett dylikt experiment, så borde du “inte sluta ditt dagjobb” som uttrycket heter.

  4. Hej
    Skillnaden mellan glas och plastfilm är troligen att glaset tar längre tid att värma upp och är kylande tills det fått samma temperatur som lådan.
    Ni borde rotera gas och luft i lådorna så inte elementen och givarna är lite olika, detta borde säkra en del.

  5. Oklart vilken karaktär strålningen från värmeelementen har i förhållande till strålning reflekterad från jordytan. Då förefaller det svårt dra några långtgående slutsatser från experimentet.

Comments are closed.