Existensberättigandet: PS Granskningsnämnden ?

SVT skildrar sig själva med flaggan i topp

Men själva existensberättigandet står på spel för både SVT och Public Service, PS

TV 2 sände ett av sina alarmistiska program i serien “Vetenskapens Värld” den 27/4, Jordens stigande havsnivåer. Enligt sändningstillståndet kan den som har befogat anspråk på att bemöta få rätt till sändningstid för beriktiganden. Jag begärde sådan tid hos SVT, se mejl med bilaga i Molnet.

SVT:s Anna Schytt avslog begäran, vilket jag nu bett Granskningsnämnden att överpröva, se nedan.

+ – + – + – +

                                                       Granskningsnämnden

                                                     Myndigheten för radio och tv
                                                    121 25 Stockholm

Program:   Vetenskapens värld    Kanal:   TV2

Sänt:         2020-04-27                  Kl.         20:00

Ärende: Avslag på vår begäran om genmäle enligt sändningstillståndets 14 § för att balansera felaktiga uppgifter

Programmets underrubrik var ”Jordens stigande havsnivåer”, vilket var det genomgående temat av forskare från PIK, das Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Bland dessa visades både bristande kunskap och bristande logik med felaktiga påståenden i rena spekulationer, vilket lämnade tittarna med en fullständigt felaktig bild av verkligheten. Jag begärde därför genmäle enligt bifogade brev med bilaga.

SVT:s Anna Schytt har svarat som följer:

+ – + – +

Bäste Sture Åström,

Ja, SVT kan besluta att ge tillfälle till genmäle i efterhand om en kritiserad part inte har fått komma till tals och svara på kritik. I detta fall gäller inte att Du eller Klimatsans har blivit kritiserade utan att få bemöta denna kritik.

Jag kan i stället hänvisa Dig till att anmäla programmet till Granskningsnämnden om Du vill ha det prövat.

Den kritik Du för fram av innehållet i programmet föranleder oss heller inte att göra någon rättelse. 

Med vänlig hälsning

Anna Schytt

ansvarig utgivare för SVT Vetenskap 

+ – + – +

Detta beslut kan överprövas av Granskningsnämnden, GRN, vilket är vad jag härmed ber om. Vår begäran har synnerligen stor principiell betydelse för arbetet inom både SVT och GRN, varför ärendet bör få hög prioritet och behandlas skyndsamt, så som stadgas i sändningstillståndet.

SVT förutsätter att genmäle begränsas till parter som blivit direkt kritiserade i program. Vi ser inte att sändningstillståndet bör tydas så. Det gäller: ”Den som har befogat anspråk på att bemöta. . .

Vi har i högsta grad befogade anspråk på att bemöta en lång rad av vilseledande och felaktiga uppgifter, som gäller grunderna för ett av politikens mest omvälvande områden. När farorna med den befarade globala uppvärmningen anförs, hamnar alltid havens stigning på första plats. I programmet förutses fortsatt stigande havsnivåer med hänvisning till förväntade mänskliga utsläpp av koldioxid. Vi kan visa att utsläppens verkan inte kunnat mätas samt, vilket är ännu viktigare, att Solen nu är så extremt passiv att klimatet med största sannolikhet blir kallare. Det baseras på en historisk analogi från kalla perioder för 200 och 400 år sedan, då Solen också uppträdde så.

Vi vill förhindra att ekonomin styrs åt fel håll: Att bekämpa en uppvärmning, när det är en nedkylning som kommer, vilken kommer att kräva politiska åtgärder.

Redaktionen har inte i uppdrag att avgöra om vi eller PIK har rätt. Sändningstillståndet stadgar att SVT skall förmedla ”allsidiga” nyheter, d.v.s. bådas syn på forskningens rön. Där förutsätts således att en redaktion inte kan hålla experter på alla de områden som skall behandlas och den skall då inte försöka avgöra vad som är verkliga fakta ex.vis i frågor om vetenskap. Bland alla medborgare finns alltid många med expertkunnande inom alla tänkbara områden. De behöver tillgång till aktuell, relevant och tillräckligt utförlig information. Det är en primär uppgift för Public Service, enligt sändningstillståndet.

Dessa medborgare kan sedan göra kunniga bedömningar och under yttrandefriheten offentliggöra dem, bl.a. i PS. Det är en förutsättning för att demokratin skall fungera. Felinformerade medborgare kan inte ”rösta rätt” d.v.s. enligt sina verkliga värderingar.

Granskningsnämndens ledamöter är också felinformerade.

I tidigare ärenden har Granskningsnämnden formulerat sig så här:

”Granskningsnämnden har i tidigare beslut konstaterat att IPCC:s slutsats att det pågår en global uppvärmning som med stor sannolikhet är orsakad av människans utsläpp av växthusgaser har ett mycket brett stöd bland såväl klimatforskare som ledande politiker. Att SVT sänder program och inslag som utgår från denna grundsyn kan inte i sig anses strida mot kravet på opartiskhet.”

Detta bygger på tre mycket allvarliga missuppfattningar:

1. Public Service har av det demokratiska samhället konstruerats så att dess information till medborgarna inte skall kunna styras av politiker. Här låter nämnden hänsyn till politiker påverka sitt beslut. Det strider direkt mot dess uppdrag.

2. Hypotesen att utsläppen driver på en farlig uppvärmning har ingalunda det breda stöd som klimatpanelen IPCC ofta hävdat, 97 % – 98 %. Dessa siffror kommer från ”studier” vid olika universitet. De innehåller alla en subjektiv sortering av materialet, vilket gör att de egentligen bara bevisar 0,3 – 2,3 %. Oftast anförs följande:

Illinois: En enkät till 10.257 forskare fick 3.246 svar, varav alla utom 77 sorterades bort.

Anderegg: Av 1.372 tillfrågade sorterades alla utom 50 bort.

Cook: Av 11.944 uppsatser ansåg bara 41 att människan orsakar det mesta av uppvärmningen.

3. Programinnehåll baserat på EN ”grundsyn” kan bara kallas ”ensidigt”. Det är motsatsen till sändningstillståndets krav på ”allsidig” information. Då får väsentlig information givetvis inte utelämnas.

”Rundgång” av Fake News hotar demokratin

Under lång tid har SVT sänt program baserade på IPCC:s hypotes, vilket är vad även PIK gör. Fast vi anser att programmets slutsatser är ”Fake News” har vi inga invändningar mot att så sker. Men SVT har systematiskt vägrat att ge plats åt kritik och korrigeringar från oss och andra. Det strider mot sändningstillståndets stadganden om allsidig information samt vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet.

Vi gjorde en anmälan av ett programinslag första gången 2014. När GRN då godkände programmet med hänvisning till gällande ”grundsyn” fick SVT sanktion för att fortsätta missförhållandet med ensidig nyhetsförmedling. Det har fortsatt för alla anmälningar vi gjort därefter. Då SVT på många sätt utgör ”riktmärke” för andra media, har dessas rapportering om klimatet blivit lika ensidig.

De flesta medborgare tar sin information om klimatet från media och jag antar att så gör även nämndens ledamöter. Sedan nämnden sanktionerat ensidig information, blir det vad ledamöterna har som grund för sina bedömanden.

Så uppstår en RUNDGÅNG, där Fake News upprepas så systematiskt att demokratins funktíonsduglighet står på spel. Dagens vilseledda väljare röstar för att spendera stort på kamp mot uppvärmning, när klimatet istället håller på att bli kallare. Det är en katastrof för nationens ekonomi!

Återupprätta existensberättigandet för Public Service och GRN

Regeringen förklarar: Public service spelar en viktig demokratisk roll i vårt samhälle. Och GRN har ansvaret att korrigera avvikelser från den rollen. Det ansvaret är så suveränt att det inte finns någon överordnad institution dit överklaganden kan ställas. Ledamöterna står bara till svars inför historien.

Men historien är obeveklig. Den konstaterar att GRN:s existensberättigande beror av dess förmåga att hålla PS och SVT inom sändningstillståndets ramar. Nu gäller detta varken för allsidig information eller för bejakandet av yttrandefriheten. GRN:s eget existensberättigande står på spel.

Jag vill uppmana nämndens ledamöter att gå till historien med det återupprättande av existensberättigandet det skulle innebära att vi fick utrymme i en direktsändning. Det kommer sedan att bli ett exempel som SVT och SR måste förhålla sig till i fortsättningen.

Det epokgörande är inte att just vi får utnyttja yttrandefriheten. Det är att GRN tydligt tar sitt ansvar inför historien.

Helsingborg 2020-06-01                                        Bilaga:         SVT-200525-1

                                                                                                             SVT-200525-2-Bilaga

Nätverket KLIMATSANS

Sture Åström, grundare och sekreterare           070-773 07 56

info@klimatsans.com                                              https://klimatsans.com/

+ – + – + +

Registrator meddelar: Ärendet fick dnr 20/02396

+ – + – + +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Existensberättigandet: PS Granskningsnämnden ?

  1. Public Service och MSM agerar som Bagdad Bob. Dom publicerar hela sin sanning och förstår inte att det är fake news rakt av. Sunt förnuft är en bristvara.

  2. Det är sällan vi utsätter oss för SVT. Det är en utpräglad propagandakanal som finansieras av skattebetalarna.
    Dessa har inget som helst inflytande över verksamheten. Granskningsnämnden för radio och TV har till uppgift att ge ett intryck av att SVT är opartiska. Det minsta man kunde begära av SVT är att de arrangerade debatter om klimatet där båda sidor fick komma till tals. Sverige en totalitär stat där fritt tänkande nedvärderas och yttrandefrihet bara är ett ord på ett papper. Att IPCC´s slutsatser styr programutbudet beror på två saker, dels den våldsamma okunskap som individerna bakom program typ SVT Vetenskap besitter, dels att det är förbjudet att ifrågasätta IPCC. Oavsett hur Granskningsnämnden beslutar om det alarmistiska programmet, är det bra att Sture visar upp ett bra exempel hur SVT sprider FAKE NEWS. Bra gjort!

  3. “Äntligen!” Det inger en befriande känsla av hopp att läsa denna artikel: KLIMATSANS lyckas väcka hoppet om att en mer vetenskapsbaserad faktagrund till slut faktiskt kommer ges tillträde till sändningstid i public service, (vilket bevisligen blivit alt svårare på den fejk-konsensusskapade klimatalarmist-arenan). Bra jobbat Sture, all heder!!! Vill passa på att skicka med ett citat från Tim Ball, [denne klimatvetenskaplige auktoritet och sanningsförkämpe (som bl a vunnit rättegången mot Michael Mann och dennes fabricerade hockeyklubbsgraf)]. Citatet lästes upp av Australiske senatorn Malcolm Roberts i dennes nyligen publicerade hyllning för Tim B på Youtube; “Celebrating Tim Ball”: … å nu kommer citatet: “The sun warms the earths surface – The surface warms the air – Thus the atmosphere cools earths surface!” Briljant formulerat, i all sin enkelhet! Lycka till i forsatta arbetet för sanning och vetenskap, därigenom för mänsklighetens väl!

  4. Mycket bra ,fortsätt att dra åt tumskruvarma på dom.Sanningen måste förr eller senare komma fram.Kämpa på Sture.

Comments are closed.