Malmös politiker drömmer om smart el i projekt CLUE

Månsson

Malmös parkeringshus ANNA med progressivt graffiti-plank

Tester med smart laddning av elbilar kommer att genomföras i P-huset Anna.

Malmös hemsida:

Projektet CLUE ska dämpa kapacitetsbristen genom flexiblare användning av el

I EU-projektet CLUE ska miljöförvaltningen tillsammans med företag och universitet bidra med lösningar till Malmös elförsörjning. Målet är att topparna i elnätet ska minska genom bättre samverkan och ökad förståelse.

Malmös befolkning ökar i rask takt och en ökad elektrifiering av samhället leder till ett stort elbehov. Energibehovet hos den växande befolkningen måste alltså mötas med de resurser som redan finns men användas effektivare än i dag. Miljöförvaltningen ska, tillsammans med flera andra aktörer, försöka minska belastningen på elnätet med färre efterfrågetop-par i elnätet genom projektet CLUE (Koncept, planering, demonstration och replikering av Lokala Användarvänliga Energisamhällen).

Fyra olika tester ska genomföras i Malmö, bland annat med smart laddning av elbilar och användning av storskaligt batteri. Målet är att testerna ska ge lärdomar som kan användas för att skynda på omställningen till ett hållbart energisystem. Projektet ska öka förståelsen för hur samverkan bland olika aktörer, både myndigheter och privata, leder till ökad flexibilitet i elnätet.

Projektet pågår till 15 december 2022 och finansieras med stöd av Energimyndighe-ten. Förutom miljöförvaltningen deltar även E.ON Energidistribution AB, E.ON Energilösningar AB, Lunds universitet, Parkering Malmö AB, Rise Research Institutes Of Sweden AB, Serneke Group AB, Vasakronan AB samt 14 ytterligare samarbetspart-ners i Skottland, Tyskland och Österrike i projektet.

+ – + – + – +

Verkligheten börjar sjunka in. Notera:

Energibehovet hos den växande befolkningen måste alltså mötas med de resurser som redan finns.

Men de låtsas inte om att resurserna MINSKAS med två reaktorer om 1.781 MW, vilket gäller åtminstone till 2026 och även därefter vid vindstilla på havet söder om Trelleborg.

Vad kan “smart laddning” av elbilar betyda ? Såvitt jag förstår kan det bara betyda att man inte får någon ström vid “belastningstoppar” på annat håll. Kan det då hända att man inte får någon laddning alls mitt på dagen ?

Det “storskaliga batteriet” kan sannolikt inte klara vindstilla på havet.

“Flexibilitet” uppnår man genom att stänga av viss förbrukning vid belastningstoppar. Det torde fordra att större delen av abonnenterna är anslutna och att de får olika elpris olika timmar under dagen. Det är naturligtvis högst förnuftigt, men torde kräva flera år för att genomföras. Det lär inte kunna förbättra läget märkbart de närmaste åren, då R1 och R2 är stängda.

EU är också engagerat, förmodligen med något bidrag. Jag motsätter mig principen att vi skall skicka pengar till Bryssel, som vi sedan skall få tillbaka. Administrationen därav torde kosta många procent.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Malmös politiker drömmer om smart el i projekt CLUE

  1. Risken för elavbrott ökar på grund av regeringens inkompetenta energipolitik, styrd av ett litet tokparti. Nedläggning av reaktorer utan nybyggnader eller renoveringar samt brist på överföringskapacitet gör att det kan bli brist på el en kall vinter i södra Sverige. Konsekvenserna av ett längre elavbrott i en befolkningstät region kan bli fruktansvärda och orsaka många dödsfall. Precis som försvaret måste elförsörjningen planeras med åratals framförhållning. Den nuvarande regeringen har inte klarat detta. Nu måste varje medborgare själv vidta åtgärder, så att man kan överleva stora och långvariga elavbrott som blir allt sannolikare.

  2. Smart EL är en skrivning för Tvångs Ransonering. Det är vad Sydafrika har idag och de senaste 10 åren. Vad gör företagen?? De flyttar till andra länder. Mp och Sossarnas agenda är ju sluta producera varor i landet.

  3. Tyvärr tar det nog lite tid. Först vill det nog till några partiella nedsläckningar av elen. Ordentlig frost/kyla med bibehållen eller högre nivå på koldioxidhalten. Troligtvis vaknar de flesta då och förstår att de blivit grundlurade av IPCC och den nuvarande regeringen och dess samarbetspartier. Oppositionen verkar det inte heller var något “riktigt krut” i. Så det ligger nog 10 – 30 år fram i tiden. Kanske har då också den magnetiska nordpolens flytt söderut mot Sibirien och sydpolen flytt mot Australien börjat göra sig påminda. Kanske har de båda då nått ekvatorn eller är på väg dit i rask takt.

  4. Sverige är ett paradis för dårar i högre grad än de flesta länder jag känner till, men här finns också människor som jag har förtroende för i de flesta avseenden, men som jag inte kan nå med ett samtal om klimatet. De vänder sig bort med en generad min. De är generade över att jag öppet visar att jag är “sån”.

    De som driver frågan har lyckats utomordentligt väl. Dels har de lyckats få majoriteten i Sverige att tro att det finns mängder av klimatrelaterade problem. Dels har de lyckats få majoriteten (?) att också tro att de, som ifrågasätter problemen, är obildade, reaktionära, fascistoida, åderförkalkade och jag vet inte vad.

    Därför vänder sig folk som normalt sett är trevliga bort, när jag tar upp frågan.
    Hur bryter vi den vallen? För mig är det den stora frågan.

    Hans-Henrik

  5. Smart el och flexiblare användning av el är två olika beskrivningar av att efterfrågan på el ska anpassas till produktionen. Antingen genom prishöjning så att efterfrågan minskar eller genom bortkoppling av abonnenter. Det är som att välja mellan pest och kolera.

Comments are closed.