Vattenfall bygger 50 möllor 30 km söder om Trelleborg

Vattenfall i Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan den 13 oktober

Vattenfalls Johnny Ståhlberg intervjuas. Han leder projektet med 40 – 50 möllor på Kriegers Flak 30 km söder om Trelleborg. Några av faktauppgifterna:

  • MAX. effekt 640 MW
  • Antal möllor 40 – 50
  • Höjd 280 meter

Av detta kan man räkna ut att det gäller de allra största möllorna med märkeffekten 12 – 13 MW. Sådana planeras också för den engelska delen av Dogger Bank.

Om inte regeringen “sätter käppar i hjulet” kan möllorna var i drift 2026, men 2027 är vad man planerar för.

Ståhlberg jämför med Barsebäcks reaktorer med effekten 600 MW, men det är ju Ringhals som stängs nu. Dess reaktor R1, som skall stängas till nyår, har nettoeffekten 881 MW enligt Vattenfalls hemsida.

Enligt erfarenheterna från Tyskland kan man för Kriegers Flak räkna med en medeleffekt av 20 – 30 % av märkeffekten, d.v.s. 130 – 200 MW. Den senare siffran kan överskridas så sällan som 10 % av tiden. Mindre än 10 %, d.v.s. 64 MW kan man få 40 % och t.o.m. 50 % av tiden.

OCH, på Kriegers Flak kan det råda total vindstilla flera gånger om året, tre gånger det sista året.

Notabelt är att en stor el av intervjun handlar om miljöskydd bl.a. med “bubbelgardiner” runt byggena för att dämpa undervattensbuller.

Således:

Vi i Skåne skall skall få ersättning för Ringhals 2 med 900 MW och Ringhals 1 med 881 MW effekt, som producerar mer än 90 % av tiden, sammanlagt 1.781 MW. Ersättningen kan ge mer än 200 MW så sällan som 10 % av tiden och flera gånger om året ger Kriegers Flak NOLL MW.

Då kommer inte Tyskland att kunna hjälpa oss med el. Där råder också närmast vindstilla då. Och man avvecklar nu kraftverk för både kärnkraft och kolkraft.

Men vad händer åren 2021 – 2027 ? ? ?

Under de åren har man bara hunnit lägga ner R1 och R2, men inte byggt några möllor.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Vattenfall bygger 50 möllor 30 km söder om Trelleborg

  1. Hur mycket vibrationer orsakar havsbaserade vindkraftverk i hav och havsbotten?
    Havslevande djur är mycket känsliga för vibrationer.

    När bron till Danmark hade tagits i bruk försvann blåmusslorna. Orsakar broar vibrationer i hav och havsbotten?

  2. Jeg synes at ordene “vindmølle” og “vindpark” er ord vi burde slutte å benytte. Ordene antyder noe positivt, både park og mølle er fine ting. Men det er lite fint med vindturbiner som bråker, dreper fugler osv. Og fjell og skoger der flere turbiner står er langt fra noen vakker park. Dersom man skal være nøytral kan man benytte ordene vindturbin og vindindustri-område eller -felt.

  3. Doggers bankar är ett välkänt fiskeområde, så fiskebåtarna kommer också att drabbas. Galenskap har blivit vår tids ledstjärna när det gäller energipolitik.

  4. Vindkraften är en modern form av Ebberöds bank.

    Galna politiker gör allt för att förstöra vårt fina land.

  5. De kommer rimligen att täcka 4-5.000 km2 yta, som man bör hålla sig borta ifrån. En industripark till havs. Jämför med båten på bilden. Ledningar till land krävs. Inte bara fåglar utan även flygplan får se upp. Båtar får göra omvägar – för något som egentligen inte behövs. Lysande!!

  6. För några år sedan läste jag att Vattenfall skulle avveckla alla sina vindkraftverk som var sjö- eller havsbaserade på grund av att de inte var lönsamma på grund av höga underhållskostnader.

    Strax efter det beslutade regeringen att Vattenfall skulle öka sitt antal av sjö- eller havsbaserade vindkraftverk.

    Det roliga i detta är hur Vattenfall kan gå från att vara negativa till något och hux flux bli glada anhängare av det som tidigare var dåligt.

    Finns det ingen ingenjör på Vattenfall som kan berätta om hur det är att jobba på ett företag som gör tvärtemot vad deras egen uträkning visar?

Comments are closed.